Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bobrovníky - kaple sv. Prokopa

Původní kaple v Hlučíně - Bobrovníkách byla postavena již v roce 1620. Jednalo se o dřevenou kapli sloužící jako modlitebna pro honce zvěře a bobru. Kaple byla zasvěcena sv. Hubertovi až do roku 1815, kdy byla zničena bleskem do základu. Místní občané se modlili ke sv. Prokopovi, aby pohromu zažehnal a jako odměnu mu slíbili, že postaví novou kapli k jeho cti a jménu. Sbírkami a dobrovolnými dary byla v roce 1820 postavena nová kaple. Po druhé světové válce byla církevní památka opravena z darů věřících.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme se zastavili také v obci Bobrovníky u Hlučína, kde jsme si prohlédli pěknou kapli sv. Prokopa z roku 1820. Auto jsme zaparkovali na okraji silnice pár metrů od drobné církevní památky a vydali se na její obhlídku.

Bobrovníky u Hlučína - kaple sv. Prokopa 05 - celkový pohled

Kaplička k nám byla natočena boční stranou, na které jsme spatřili s půlkruhovým záklenkem a bílým rámováním na šedé fasádě. Na střeše jsme pak uviděli sanktusník neboli věžičku se zvonkem, používaný při mši během zpěvu a při pozdvihování, tedy ve chvíli, kdy kněz zvedne svatou hostii a kalich s vínem. Na střeše nás překvapilo malé okénko, které nám připomínalo ty na chalupách a chatách.

Bobrovníky u Hlučína - kaple sv. Prokopa 01 - celkový pohled

Následně jsme dorazili k čelní straně kapličky s krásným barokním volutovým štítem, zakončený mezi hlavní římsou a střechou trojúhelníkovým tympanonem bez výzdoby. Pod ním jsme spatřili dva ozdobné pilastry, mezi nimi se nacházel katolický kříž, vložený do falešného portálu. Pod korunní římsou nás překvapila markýza, jenž zřejmě chránila před deštěm či sluncem věřící, stojící při modlitbách u vchodu do kaple.

Bobrovníky u Hlučína - kaple sv. Prokopa 06 - čelní pohled

Právě k němu jsme vzápětí zamířili a jelikož byly dveře dokořán otevřené, rádi jsme nahlédli dovnitř. V interiéru jména našli jména padlých občanů z první i druhé světové války na pamětních deskách, obrázky křížové cesty na bočních stranách kapličky, nad oltářem visel obraz Panny Marie s děťátkem a dále jsme tu shlédli svaté obrázky a drobné sošky Ježíše Krista, svatého Josefa a Panny Marie.

Bobrovníky u Hlučína - kaple sv. Prokopa 03 - interiér

Jakmile jsme si prohlédli vnitřek svatostánku, věnovali jsme svou pozornost opět exteriérům kapličky. Zaujalo nás, že vchod byl v podstatě kopií barokního šítu, neboť zde opět nechyběly pilastry s patkami a trojúhelníkový štít nad portálem, který byl tentokrát pravý. Líbila se nám nárožní bosáž neboli plastické vyznačení kvádrového zdiva, které církevní stavbě dodalo starší vzhled.

Bobrovníky u Hlučína - kaple sv. Prokopa 02 - čelní pohled

Následně jsme obhlédli druhou boční stranu kaple, kde bylo stejné okno jako na protější straně, nicméně plochý presbytář jsme kvůli plotu viděli pouze zevnitř. Vedle svatostánku jsme narazili na vysoký dřevěný kříž s Kristem, u něhož jsme vzápětí odlovili kešku. Po úspěšném nálezu jsme se vrátili k autu a odjeli do nedalekého Hlučína za dalšími památkami. Chcete-li se dozvědět, jak pokračovalo naše putování, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech.

Bobrovníky u Hlučína - kaple sv. Prokopa 04 - kaple a kříž s Kristem

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bobrovniky_u_Hlucina_-_kaple_sv._Prokopa/

Historie :

Původní kaple v Hlučíně - Bobrovníkách byla postavena již v roce 1620. Jednalo se o dřevenou kapli sloužící jako modlitebna pro honce zvěře a bobru. Kaple byla zasvěcena sv. Hubertovi až do roku 1815, kdy byla zničena bleskem do základu.

Místní občané se modlili ke sv. Prokopovi, aby pohromu zažehnal a jako odměnu mu slíbili, že postaví novou kapli k jeho cti a jménu. Sbírkami a dobrovolnými dary byla v roce 1820 postavena nová kaple. Po druhé světové válce byla církevní památka opravena z darů věřících.

V roce 2018 proběhla oprava střechy, během které do ní nechali zástupci Hlučína a místní lidé uložit schránku s městským zpravodajem, obrázky kreslené místními dětmi, mincemi či paměťovými kartami se zápisy z kroniky a záznamem oslav 640. výročí obce.

Interiér :

V kapli jsou umístěna jména padlých občanů z první i druhé světové války, obrázky křížové cesty, svaté obrázky a sošky a nad oltářem visí obraz Panny Marie s děťátkem.

Historie čerpána z webu

http://www.hlucinsko.eu/

Obec Bobrovníky u Hlučína nemá turistickou známku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 437979
Měsíc: 16396
Den: 742