Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské

V Budišově nad Budišovkou stojí na ulici Berounská drobná kaplička, o které nejsou v archívech žádné zmínky. Tajemstvím tedy zůstává zahaleno datum výstavby či nějaké střípky z její historie. Podle barokního štítu lze usuzovat, že byla postavena na konci 18. století nebo na počátku století následujícího. Jistou indicii poskytuje také monogram MTR nebo MTTR ve štítu, který by mohl představovat iniciály některého z olomouckých biskupů, pod jejichž správu Budišov nad Budišovkou po staletí patřil. Pokud někdo o kapli na Berounské ví něco konkrétního, napište to prosím do komentářů. Děkujeme.

article preview

Budišov nad Budišovkou jsme svou návštěvou poctili dvakrát a shodou okolností se tak stalo vždy v květnu během jednodenních výletů. Když jsme sem přijeli poprvé, ještě nebyla postavena rozhledna Halaška a tak jsme do města, jehož název byl možná odvozen od Budiše, opata olomouckého kláštera Hradisko nebo od bud horníků, kteří zde sídlili ve 13. století, zavítali podruhé. Oba výlety od sebe dělilo dlouhých 12 let a tak jsme si prohlédli stejné památky jako poprvé, jelikož jsme byli zvědavi, jestli se na nich za ty roky něco nezměnilo. V centru Budišova nad Budišovkou jsme zároveň objevili pár nových zajímavostí, mezi něž patřila kaplička na Berounské ulici, která se stala naším prvním cílem ve městě.

A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 001 A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 004

Naše černé SUV jsme zaparkovali na okraji silnice přímo naproti kapličky a vyrazili jsme na její obhlídku. Drobná stavba, o které se nám nepodařilo zjistit dobu výstavby či střípky z její historie, se poněkud krčila pod sousedním vysokým domem, nicméně si od něj díky proluce držela malý odstup. Průzkum odsvěcené kapličky v majetku města jsme zahájili na průčelí, které nám tradičně nabídlo nejkrásnější tvář církevní památky. Přední straně stavby dominoval barokní štít, podle něhož jsme usoudili, že kaplička mohla být postavena někdy v druhé polovině 18. století. Uprostřed štítu jsme spatřili monogram, jenž jsme si poskládali jako písmena MTR nebo MTTR, který patrně představoval podpis některého z olomouckých biskupů.

A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 002 A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 008

Jestli to byl monogram arcibiskupa Maria Tadeáše Trauttmansdorffa, který žil v letech 1761 – 1819, to jsme se jen mohli dohadovat. Na vrcholu štítu jsme ještě shlédli kříž a pak jsme přistoupili ke dveřím, zasazené do ozdobného lisénového rámce. Vstup byl sice zavřený, ale díky proskleným tabulkám jsme mohli nahlédnout dovnitř. V interiéru jsme našli drobný oltářík s květinovou výzdobou a nad ním visel svatý obrázek s výjevem žehnající Panny Marie s Ježíškem v náručí. Když jsme si vnitřek kapličky prohlédli, všimli jsme si bosáže na nároží kaple a poté jsme se již věnovali zbývajícím částem stavby. Sedlová střecha byla pokryta břidlicí, což nás vzhledem k jejímu velkému výskytu v okolí města vůbec nepřekvapilo a jiný materiál by se sem snad ani nehodil.

A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 003 A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 005 A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 006

Na obou bočních stranách jsme nenašli vůbec žádné okénko, nicméně naše oči potěšila pokračující bosáž. Na závěr jsme si symbolicky nechali zadní část kapličky, která byla trojboce ukončena a tím jsme obhlídku drobné památky uzavřeli. Vzápětí jsme autem odjeli k nedalekému vodnímu mlýnu, v němž se již dávno nemlelo obilí, nýbrž zde sídlilo muzeum břidlice. Abychom se do budovy dostali, museli jsme přejít přes krásný kamenný most, ale o tom již vypráví jiný můj článek. Chcete-li vědět, co jiného jsme zde poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme navštívili Budišov nad Budišovkou a Město Libavá. Pokud jste tato místa také navštívili, klidně napište k jednotlivým článkům své komentáře. Děkujeme.

A - Budišov nad Budišovkou - kaple na Berounské 007 D - Budišov nad Budišovkou - kostel Nanebevzetí Panny Marie 034

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/budisov-nad-budisovkou-kaple-na-berounske​

Historie :

V Budišově nad Budišovkou stojí na ulici Berounská drobná kaplička, o které nejsou v archívech žádné zmínky. Tajemstvím tedy zůstává zahaleno datum výstavby či nějaké střípky z její historie. Podle barokního štítu lze usuzovat, že byla postavena na konci 18. století nebo na počátku století následujícího. Jistou indicii poskytuje také monogram MTR nebo MTTR ve štítu, který by mohl představovat iniciály některého z olomouckých biskupů, pod jejichž správu Budišov nad Budišovkou po staletí patřil. Pokud někdo o kapli na Berounské ví něco konkrétního, napište to do komentářů.

Historie čerpána z webu

https://www.drobnepamatky.cz/node/64901

Budišov nad Budišovkou je držitelem turistické známky č.1089.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/budisov-nad-budisovkou-c1089

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 442010
Měsíc: 16961
Den: 734