Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele

Kaple sv. Jana Křtitele v Dolních Kounicích byla postavena roku 1590 na pozemku tehdejšího starosty, který daroval pozemek na vybudování hřbitova. Od 1. ledna 1938 se na starém hřbitově přestalo pohřbívat. Pro nový komunální hřbitov, bylo určeno místo nad Kounicemi za židovským hřbitovem při cestě k Šibeničné. Do té doby před starým hřbitovem býval kříž z roku 1776, který byl přenesen na ten nový roku 1938.

article preview

Dolní Kounice jsme navštívili během zpáteční cesty domů, když jsme se vraceli do Olomouce od příbuzných bydlících na Jižní Moravě. Po příjezdu do městečka jsme náš stříbrný vůz zaparkovali na náměstí Míru, kde se až do roku 1947 rozprostíral hřbitov a vzápětí jsme se vydali za jedinou památkou na toto místo posledního odpočinku, kterou byla kaple sv. Jana Křtitele. Tato částečně renesanční a částečně gotická obdélníková stavba s hvězdicovitou klenbou a zdobenými štíty na obou stranách se tak stala první památkou, kterou jsme v Dolních Kounicích viděli.

Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele a naše auto Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele

Na boční straně kapličky u silnice jsme našli pouze jedno okno s gotickým obloukem, zatímco na druhé byla hned dvě. Taktéž v zadní části kaple jsme narazili na dvě gotická okna, která bohatě prosvětlovala interiér drobné církevní stavby. Na sedlové střeše jsme spatřili zajímavou dřevěnou věžičku, zakončenou křížem. Před první světovou válkou v ní visely dva zvony, oba z roku 1556. Zjistili jsme, že větší z nich praskl, takže musel být v roce 1889 v Brně přelit a ve stejném roce byl také posvěcen. Přes jedno z oken jsme nahlédli dovnitř, ale naše oči nic pořádně neviděly.

Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele

Vzápětí jsme dokončili obchůzku kapličky, jenž byla postavena roku 1590 na pozemku tehdejšího starosty, který jej daroval za účelem vybudování hřbitova. Na něm se však přestalo pohřbívat roku 1938 a o deset let později z něho byly všechny kříže a pomníky odstraněny, takže jsme si jen těžko mohli představit, jak to zde před druhou světovou válkou vypadalo. Potom jsme po ploše bývalého hřbitova popošli o pár metrů dál k soše sv. Jana Nepomuckého, kterou jsme si také krátce prohlédli. Na čelní straně jsme našli vyrytý letopočet 1731, tedy datum zhotovení barokního díla a na boční straně naším očím neunikly iniciály I. B. K.

Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele

Bohužel se nám nepodařilo zjistit, komu počáteční písmena měla patřit. Následně jsme opustili sochu a rovněž druhé největší náměstí Dolních Kounic a pěšky jsme vyrazili k poutní kapli sv. Antonína. O této stavbě na kopci nad městem se dozvíte v jiném příspěvku na mých stránkách. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Dolních Kounicích poznávali zejména církevní památky, jenž vám prozradí další podrobnosti. A protože jsme toho v Dolních Kounicích navštívili opravdu mnoho, tak na mých stránkách najdete mnoho příspěvků z tohoto jihomoravského města. Nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele Dolní Kounice - kaple sv. Jana Křtitele

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dolni_Kounice_-_kaple_sv._Jana_Krtitele/

Historie :

Kaple sv. Jana Křtitele v Dolních Kounicích byla postavena roku 1590 na pozemku tehdejšího starosty, který daroval pozemek na vybudování hřbitova. Od 1. ledna 1938 se na starém hřbitově přestalo pohřbívat. Pro nový komunální hřbitov, bylo určeno místo nad Kounicemi za židovským hřbitovem při cestě k Šibeničné. Do té doby před starým hřbitovem býval kříž z roku 1776, který byl přenesen na ten nový roku 1938.

Starý hřbitov pak byl ještě ponechán až do roku 1948, kdy z něho byly všechny kříže a pomníky odstraněny. Roku 1958 byla provedena celková rekonstrukce kaple, byly zazděny dveře, opravena okna dle původní podoby a položena cihlová šestiúhelníková dlažba. Další oprava vnější fasády byla provedena v devadesátých letech dvacátého století.

Interiér :

V kapli býval zvláštní, neobvyklý oltář, jehož pozadí při čelní stěně bylo umělecky sestaveno a vyzdobeno z kořenů šípkových růží a vinné révy. Byly v něm sošky sv. Jana Křtitele, poustevníka sv. Antonína Velikého a sv. Jarolíma (Jeronýma). Nahoře, na oblouku, který asi měl představovat duhu, byla soška sedícího, zmučeného a opět zmrtvýchvstalého, pravděpodobně soudícího Ježíše Krista a dvou andělů (patrně výjev z posledního soudu), na bocích pak ještě byly sošky dvou světic, jejichž jména – koho měly představovat – se však nezachovala. Při vnější zdi bývala kamenná kazatelna.

Historie čerpána z těchto stránek :

http://farnostkounice.webnode.cz/dalsi-kaple-v-dolnich-kounicich/

Město Dolní Kounice je držitelem turistické známky č.838.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-dolni-kounice-c838

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 438568
Měsíc: 16661
Den: 795