Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvorce - Májůvecká kaple

Májůvecká kaplička byla postavena na vrcholu stoupání silnice z centra Dvorců směrem k vesničce Májůvka, ale bohužel neexistuje žádný záznam o tom, kdy se tak stalo. Podle jednoduchého stavebního slohu a mohutné lípy, pod kterou se kaplička trochu skrývá, by se dalo usuzovat na to, že byla vystavěna v první polovině 19. století. Stejně tajemný je i důvod vzniku drobné sakrální stavby. Mohlo jít o poděkování nějaké bohaté rodiny nebo statkáře Bohu za vyléčení z nemoci či narození vytouženého dítěte nebo naopak vznikla na místě nějakého neštěstí. Téměř jistě se tak nestalo roku 1714, kdy byla občanka Rozina obviněna z čarodějnictví a následně upálena. Pravděpodobnější období výstavby kapličky spadá do čtyřicátých let 18. století, kdy Dvorce poznamenaly války o dědictví rakouské nebo rok 1751, kdy město vyhořelo a nějaký ctihodný občan ji nechal vybudovat z vděčnosti za ušetřený majetek či život.

article preview

Horký letní den na konci srpna byl jako stvořený pro polehávání u vody, kdy příroda neotužilým lidem nabídla jednu z posledních možností ke koupání v přírodě za příjemné teploty vzduchu i vody. Neodolatelnou nabídku jsme využili i my, ovšem tak trochu jiným způsobem, než by se mohlo zdát. Jednodenní výlet jsme opravdu takřka celý strávili u přehrady Slezská Harta, jenže jsme nelenošili na pláži, ale navštívili několik zajímavosti v jejím okolí. Vše začalo zastávkou v Moravském Berouně, kde dlouhé roky bydleli naši příbuzní, nicméně jejich návštěvu jsme v plánu neměli a v tomto městě jsme pouze shlédli všechny dostupné památky. Pak jsme jeli dál a za sousední obcí Dvorce jsme se zastavili u malé kapličky, stojící na vrcholu stoupání silnice z centra Dvorců směrem k vesničce Májůvka.

E - Dvorce - Májůvecká kaplička 07

Naše stříbrné auto jsme zaparkovali na malém plácku přímo u drobné církevní stavby, která podle slušného stavu musela být pár let před naší návštěvou opravena a vyrazili jsme na její průzkum. Před námi stála kaplička s trojúhelníkovým štítem a sedlovou střechou pokrytou břidlicí, jejímuž průčelí dominoval velký vstupní portál s půlkruhovým záklenkem, ke kterému jsme vzápětí přistoupili. Kdybychom sem přijeli o několik desítek let dříve, u vstupu bychom narazili na dřevěné dveře, ale v 21. století se zde nacházela ocelová mříž, přes kterou jsme pohodlně nahlédli do útrob stavby. Interiér však byl velmi skromně zařízen, neboť jsme uvnitř spatřili pouze obraz Ježíše Krista a vázu s květinami na místě oltáříku. Rychle jsme vnitřek přejeli očima a pak jsme si prohlédli hladké boční stěny a trojboký závěr kaple.

E - Dvorce - Májůvecká kaplička 01 E - Dvorce - Májůvecká kaplička 02

Potom nám již nic nebránilo v tom, abychom nalezli zdejší ukrytou schránku a připsali si do hry geocaching další úspěch. Ocenili jsme, že se autor snažil ke kešce napsat pár vět o historii kapličky, ale bohužel se mu nepodařilo najít žádný záznam o tom, kdy byla vystavěna. Podle jednoduchého stavebního slohu a mohutné lípy, pod kterou se kaplička trochu skrývala jsme usoudili, že se tak stalo v první polovině 19. století. Stejně tajemný byl i důvod vzniku drobné sakrální stavby. Mohlo jít o poděkování nějaké bohaté rodiny nebo statkáře Bohu za vyléčení z nemoci či narození vytouženého dítěte nebo naopak vznikla na místě nějakého neštěstí. Téměř jistě se tak nestalo roku 1714, kdy byla občanka Rozina obviněna z čarodějnictví a následně upálena. Pravděpodobnější období výstavby kapličky spadalo do čtyřicátých let 18. století.

E - Dvorce - Májůvecká kaplička 05 E - Dvorce - Májůvecká kaplička 04

Tehdy Dvorce poznamenaly války o dědictví rakouské nebo rok 1751, kdy město vyhořelo a nějaký ctihodný občan ji nechal vybudovat z vděčnosti za ušetřený majetek či život. Tentýž případ mohl nastat roku 1834 při dalším požáru nebo v roce 1866, kdy sem za prusko-rakouské války pruští vojáci zavlekli choleru a tehdy neléčitelné nemoci podlehlo téměř 300 obyvatel města. Anebo to bylo úplně někdy jindy. Každopádně od té doby kaplička při cestě do Opavy sloužila kolemjdoucím k modlitbě a určitě se u ní pomodlili také rolníci, pracující na přilehlých zemědělských políčkách či dřevorubci, přivážející dřevo z okolních lesů. Když jsme si vše prohlédli, nasedli jsme do auta a odjeli k přehradě Slezská Harta. Chcete-li vědět, co všechno jsme v tento srpnový den viděli, mrkněte do sekce Velké povídání o výletech, kde na vás čeká velmi obsáhlý příspěvek Jak jsme se toulali v okolí Slezské Harty a dozvíte se víc.

E - Dvorce - Májůvecká kaplička 06 E - Dvorce - Májůvecká kaplička 03

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/dvorce-majuvecka-kaple​

Historie :

Májůvecká kaplička byla postavena na vrcholu stoupání silnice z centra Dvorců směrem k vesničce Májůvka, ale bohužel neexistuje žádný záznam o tom, kdy se tak stalo. Podle jednoduchého stavebního slohu a mohutné lípy, pod kterou se kaplička trochu skrývá, by se dalo usuzovat na to, že byla vystavěna v první polovině 19. století. Stejně tajemný je i důvod vzniku drobné sakrální stavby. Mohlo jít o poděkování nějaké bohaté rodiny nebo statkáře Bohu za vyléčení z nemoci či narození vytouženého dítěte nebo naopak vznikla na místě nějakého neštěstí. Téměř jistě se tak nestalo roku 1714, kdy byla občanka Rozina obviněna z čarodějnictví a následně upálena. Pravděpodobnější období výstavby kapličky spadá do čtyřicátých let 18. století, kdy Dvorce poznamenaly války o dědictví rakouské nebo rok 1751, kdy město vyhořelo a nějaký ctihodný občan ji nechal vybudovat z vděčnosti za ušetřený majetek či život. Tentýž případ mohl nastat roku 1834 při dalším požáru nebo v roce 1866, kdy sem za prusko-rakouské války pruští vojáci zavlekli choleru a tehdy neléčitelné nemoci podlehlo téměř 300 obyvatel města. Anebo to bylo úplně někdy jindy. Každopádně od té doby kaplička při cestě do Opavy sloužila kolemjdoucím k modlitbě a určitě se u ní pomodlili také rolníci, pracující na přilehlých zemědělských políčkách či dřevorubci, přivážející dřevo z okolních lesů. V nedávné době byla drobná kaple opravena a do interiéru byly umístěny drobné předměty, mezi něž patří obraz Ježíše Krista a váza s květinami na místě oltáříku.

Historie čerpána z webu

https://www.obecdvorce.cz/

Obec Dvorce nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 440066
Měsíc: 16784
Den: 558