Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple sv. Jana Nepomuckého byla v Grygově na návsi postavena z peněz farníků roku 1846 na místě starší zvonice, která shořela roku 1818. Vysvěcena byla roku 1849 a roku 1996 byla zrekonstruována a natřena na původní barevný odstín dožluta. Před kaplí stojí kamenný kříž z roku 1856.

article preview

Obec Grygov nedaleko Olomouce jsme navštívili v rámci jednoho podzimního výletu, kdy nám příroda nabídla krásné počasí bez mráčků a větrů, vybarvené listí na stromech a minimální počet turistů na trase. Tehdy jsme využili služeb našeho francouzského stříbrného povozu, svezli se linkovým autobusem a dokonce jsme se uvelebili ve vlaku. Začali jsme ve Velkém Týnci, poté jsme došli do vesnice Přestavlky u Tršic a následně do obce Krčmaň, odkud jsme přes dvě krásné přírodní památky dorazili do zmíněného Grygova.

Grygov - cesta do obce Grygov - začátek obce

Když jsme vkročili na ulici Komenského, tak jsme napravo uviděli pískovcový kříž s Kristem, vztyčený překvapivě až v roce 1930. Nesl totiž nápis : Na památku našeho syna Aloise Škrly, který padl na ruské frontě roku 1914, věnuje rodina Škrlova. Od křížku jsme dlouho kráčeli ulicí pojmenované po českém učiteli národů, přičemž jsme míjeli bytovky, inseminační stanici prasat v nějakém statku či spoustu rodinných domů. Poté jsme přišli na místo, odkud kolmo vybíhala ulice Nádražní, vedoucí hádejte kam.

Grygov - kříž s Kristem Grygov - inseminační stanice

Rozhodli jsme se však pokračovat ještě rovně a tak jsme mohli vidět pěknou mateřskou a základní školu. Jelikož však byla sobota, žáci svůj čas trávili někde jinde a budovy tak působily značně osiřele. Naproti školám jsme si prohlédli sochu sv. Jana Nepomuckého z roku 1871, která však musela těsně před naší návštěvou rekonstrukcí, neboť vypadala jako nová. Později jsme se dozvěděli, že tento svatý nestál v Grygově náhodou, jelikož se stal patronem obce a dokonce se zde na jeho počest v květnu konávají Hodové slavnosti.

Grygov - základní a mateřská škola Grygov - socha sv. Jana Nepomuckého

Po několika dalších desítkách metrů jsme konečně dorazili na Masarykovu náves, kde jsme pod stromy spatřili více než dvoumetrové sochy sv. Kateřiny a sv. Václava, které místní obyvatelé získali na konci 18. století při rozdělování skupiny světců, která patřila klášteru Hradisko. Barokní pískovcové sochy od sochaře Filipa Sattlera měly opravdu zajímavý osud a v podstatě jsme měli štěstí, že jsme je na tomto místě mohli vůbec vidět. V 70. letech 20. století totiž byly z neznámého důvodu přemístěny do obce Velký Týnec před farní kostel Nanebevzetí Panny Marie a teprve roku 1997 byly vráceny zpět do Grycova a v květnu znovu vysvěceny.

Grygov - sochy sv. Kateřiny a sv. Václava Grygov - sochy sv. Kateřiny a sv. Václava

Pak jsme se již věnovali obhlídce kaple sv. Jana Nepomuckého, která byla postavena ze sbírek farníků roku 1846 na místě starší zvonice a v roce 1996 byla zrekonstruována. Obdélná kaple se sedlovou, zčásti zvalbenou střechou, k nám byla otočena zadní částí a tak jsme nejprve shlédli její půlkruhový presbytář s dvojicí malých okének. Následně jsme se vydali podél boční strany kaple, členěnou ozdobnými lisénami, kde jsme našli jediné půlkruhové okénko. Další dvě menší pak prosvětlovaly interiér vstupních dveří, k nimž jsme vzápětí došli.

Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého

Dovnitř jsme se však nedostali, dveře byly totiž pevně zavřené a tak jsme se věnovali obhlídce průčelí. Nade dveřmi jsme uviděli totožné okno jako na boční fasádě a o něco výše se pak nacházel trojúhelníkový štít, oddělený od spodní části fasády korunní římsou. Ze středu štítu vybíhala hranolová věž se sochou svatého Jana Nepomuckého ve výklenku, nad kterou jsme si zkontrolovali správný čas díky ciferníkovým hodinám. Střecha věže se čtyřbokou lucernou pak byla zakončena makovicí s křížkem.

Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého - kříž před kaplí 

Před kaplí u vchodu jsme shlédli kamenný kříž z roku 1856, který byl restaurován v roce 2002 a pak jsme se již vydali na průzkum druhé boční strany. Ta však byla totožná s její protější kolegyní a tak jsme toho více na kapli již nemohli vidět. Protože nás už docela bolely nohy, tak jsme se posadili na lavičku za kaplí u soch svatých. Zbývalo nám 45 minut do odjezdu vlaku a tak jsme zde chvíli poseděli. Potom jsme se zvedli a již značně unavení jsme se vydali zpět na nároží Komenského a Nádražní ulice. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme šli pěšky z Velkého Týnce do Grygova. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme.

Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Grygov_-_kaple_sv._Jana_Nepomuckeho

Historie :

Kaple sv. Jana Nepomuckého byla v Grygově na návsi postavena z peněz farníků roku 1846 na místě starší zvonice, která shořela roku 1818. Vysvěcena byla roku 1849 a roku 1996 byla zrekonstruována a natřena na původní barevný odstín dožluta. Před kaplí stojí kamenný kříž z roku 1856.

Historie čerpána z webu

http://www.grygov.cz/grygov/okoli-obce/

Obec Grygov nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 437794
Měsíc: 16323
Den: 741