Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hýsly - kaple sv. Prokopa

Kaple sv. Prokopa byla v obci Hýsly postavena v roce 1936, když nahradila starou dřevěnou zvonici rozebranou roku 1932 při stavbě silnice. Nový svatostánek byla zasvěcen svatému Prokopovi, opatovi z 11. století, který se stal patronem České země, zemědělců a vinařů. Světec bývá zobrazován buď jako řeholník nebo opat v pontifikáliích s mitrou a berlou. Kromě berly, knihy a kříže je jeho hlavním individuálním atributem spoutaný ďábel u nohou. Na počest sv. Prokopa se vždy začátkem července koná mše a tradiční hody. V září se pak slaví svatováclavské krojované hody. V roce 2018 byla kaple celkově zrekonstruována za podpory Ministerstva zemědělství.

article preview

Obec Hýsly nedaleko Kyjova jsme navštívili v rámci dvou naprosto rozdílných výletů, které od sebe dělilo dlouhých 11 let a během nichž jsme vystoupali na dvě různé rozhledny. Poprvé jsme sem přijeli stříbrným francouzským autem v listopadu, kdy nám bohužel nepřálo počasí, jelikož byla pořádná zima a všude v nížinách vládla namrzající mlha. Nicméně ani nepříznivé podmínky nás neodradily od toho, abychom vystoupali na mírné návrší s názvem Johanka, kde stála menší dřevěná rozhledna stejného jména z roku 2006. Později se ukázalo, že jsme udělali dobře a Johanku navštívili, protože po 10 letech své existence byla kvůli špatnému stavu demontována. Oblast Kyjovského Slovácka však dlouho bez vyhlídkové stavby nebyla, jelikož v roce 2021 stavbaři dokončili novou rozhlednu s názvem Súsedská.

Hýsly - bývalá rozhledna Johanka N - Hýsly - rozhledna Súsedská 025

Betonová vyhlídková věž byla hlavním důvodem, proč jsme do obce Hýsly přijeli podruhé, jenže tentokrát bylo vše jinak. Kyjovsko nás totiž na jaře přivítalo krásným slunečným počasím a modrou oblohou, takže jsme měli ideální podmínky pro daleké výhledy a změnil se i povoz, jímž jsme do obce přijeli. Naše černé SUV jsme nejprve zaparkovali před obecním úřadem, odkud bylo nejvýhodnější k věži vyrazit, ale ještě než jsme vyrazili na dalekými výhledy, tak jsme se u parkoviště chvíli zdrželi. Zaujaly nás zde totiž miniatruní sluneční hodiny, které se díky svým rozměrům zapsaly do České knihy rekordů a kuriozit. Když jsme se za hodinu z rozhledny Súsedská vrátili, jeli jsme se podívat na druhé sluneční hodiny, které ovšem měly podstatně větší rozměry, než ty u obecního úřadu.

O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 014 - sluneční hodiny O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 015 - sluneční hodiny

Jen pár desítek vteřin po odjezdu od sídla představitelů obce jsme zaparkovali na plácku u potoka Moštěnka a šli jsme se na hodiny podívat. Jelikož však tvořily součást dětského hřiště, narazili jsme zde na dva odrostlejší školáky, které jsme vzápětí požádali o umožnění pořízení fotografií bez jejich maličkostí. Naštěstí byli kluci velmi ohleduplní a tak jsme si sluneční hodiny o rozměrech 14 × 20 metrů mohli nejen vyfotit, ale také nerušené prohlédnout. Jejich funkčnost jsme však vzhledem k zapadajícímu slunci nemohli potvrdit, ovšem podle informací na internetu měly v obci Hýsly ukazovat astronomický čas. Když jsme si místo prohlédli, vydali jsme mírně stoupající ulicí k 50 metrů vzdálené kapli sv. Prokopa, která zde byla postavena v roce 1936, když nahradila starou dřevěnou zvonici rozebranou roku 1932 při stavbě silnice.

O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 002 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 001

Brzy jsme ke kapli přišli a okamžitě jsme zahájili její obhlídku. Začali jsme na průčelí slohově jednoduché stavby a tradičně jsme na ní našli největší počet zajímavostí. Na první pohled nás zaujala prodloužená zvonice, trčící nad zbytek kaple, která nám svým vzhledem připomínala komín se zavěšeným zvonkem. Pod ním jsme ve štítu stavby spatřili výklenek, v němž stála dřevěná socha svatého Prokopa s pozlacenou berlou v jedné ruce a s maskou čerta v ruce druhé. Přítomnost ďábelského atributu na svatostánku nás samozřejmě zaujala a tak jsme si o něm vyhledali příslušné informace, podle kterých se v 11. století poustevník Prokop uchýlil do jeskyně na břehu Sázavy a na jedné ze svých cest se střetl s ďáblem, jehož díky mravním předostem přemohl a zapřáhl do pluhu.

O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 012 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 009 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 008

Potom čerta poháněl křížem, jímž nahradil obvyklý bič a vyoral brázdu od Černých Bud kolem Lipan až do Chotouně. Ve třetině cesty se ulomila radlice a Prokop přiměl čerta ji vyměnit. Dnes tu stojí ves Radlice. V polovině čert kvílel, ale světec řekl, že ještě zbývá dobrá půl cesty. Dnes zde najdeme ves Dobré Pole. Než mohl rohatý na svobodu, musel ještě z pluhu seškrabat bláto. A bylo ho tolik, že z něj vznikla mohyla, jíž se mezi lidmi říká Homole. Když jsme dočetli zajímavou pověst, vystoupali jsme po třech schodech ke dveřím pod sochou, abychom zkusili štěstí a podívali se dovnitř. Bohužel nám fortuna pro tentokrát nebyla nakloněna, neboť jsme interiér kvůli zamčeným dveřím neviděli a tak jsme se vydali na obhlídku zbývajících částí svatostánku, která byla v roce 2018 kompletně opravena.

O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 007 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 010 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 006

Kaple rozhodně nevypadala na to, že byla postavena roku 1936, jak hlásala tabulka v dolní části fasády. Díky nedávné opravě nám spíše připomínala novostavbu a možná i proto se nám líbila. Následně jsme na pravé boční straně napočítali tři vysoká okna s půlkruhovým záklenkem, jež pouštěla světlo do útrob stavby a pak jsme se šli podívat, jak architekt vyřešil zadní část kaple. Bohužel málo popustil uzdu své fantazii a presbytář byl zcela plochý bez nějaké další výzdoby či členění. V obchůzce kolem druhé boční strany nám bránil plot sousedního rodinného domu a tak jsme se vrátili zpátky před kapli, odkud jsme měli lepší výhled. Druhý bok stavby neměl žádná okna ani jiné architektonické prvky, takže jsme prohlídku kaple sv. Prokopa uzavřeli a vrátili se k autu na plácku u potoka Moštěnka.

O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 005 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 004

Vzápětí jsme Hýsly definitivně opustili a odjeli do sousední obce Žádovice, abychom vyzvedli našeho lovce ukrytých schránek. Ten nás opustil u rozhledny Súsedská, jelikož chtěl odlovit kešku u Stromové kaple, což se mu bez problémů podařilo a poté na nás čekal na autobusové zastávce v Žádovicích. V pořádku jsme jej naložili a pak jsme zamířili do Kyjova, kde jsme v supermarketu nakoupili nějaké jídlo na zbytek víkendu. Následně jsme již odjeli domů do Olomouce a zakončili tak vydařený jarní výlet, strávený v přírodním parku Chřiby a v Hýslech u Kyjova. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v přírodním parku Chřiby hledali hraniční kameny. Pokud jste toto místo rovněž navštívili, napište pod článek svůj komentář, aby ostatní čtenáři získali lepší přehled o tomto turistickém cíli. Děkujeme.

O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 003 O - Hýsly - kaple sv. Prokopa 011

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hysly_-_kaple_sv._Prokopa

Historie :

Kaple sv. Prokopa byla v obci Hýsly postavena v roce 1936, když nahradila starou dřevěnou zvonici rozebranou roku 1932 při stavbě silnice. Nový svatostánek byla zasvěcen svatému Prokopovi, opatovi z 11. století, který se stal patronem České země, zemědělců a vinařů. Světec bývá zobrazován buď jako řeholník nebo opat v pontifikáliích s mitrou a berlou. Kromě berly, knihy a kříže je jeho hlavním individuálním atributem spoutaný ďábel u nohou. Na počest sv. Prokopa se vždy začátkem července koná mše a tradiční hody. V září se pak slaví svatováclavské krojované hody. V roce 2018 byla kaple celkově zrekonstruována za podpory Ministerstva zemědělství.

Historie čerpána z webu

https://www.hysly.cz/

Obec Hýsly nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 437918
Měsíc: 16370
Den: 726