Jdi na obsah Jdi na menu
 


Litovel - kaple sv. Jiří

Litovelská kaple svatého Jiří byla postavena roku 1484 v církevním areálu kolem farního kostela svatého Marka a je tak nejstarší dochovanou stavbou v Litovli. Gotický svatostánek nechal postavit Karel ml. z Vlašimi pro česky mluvící obyvatele a proto se jí také někdy říká také Moravská nebo Česká kaple. V roce 1496 bylo při kapli založeno literátské bratrstvo, jehož zakládací listina se dochovala a později se zde konaly protestantské bohoslužby, které jsou doloženy ještě v roce 1630. Koncem 16. století byla vestavěna hudební kruchta a v tom devatenáctém byly upraveny okenní kružby. Rozsáhlá rekonstrukce kaple v letech 2009 - 2011 odhalila skryté poklady v interiéru kaple, jako např. vzácnou nástěnnou malbu z roku 1485, která znázorňuje sv. Jiří na koni, jenž kopím probodává draka. 

article preview

Na konci dubna jednoho roku se aprílové počasí uklidnilo a ukázalo světu přívětivou tvář, čehož jsme využili a podnikli celodenní výlet, během něhož jsme důkladně poznali památky města Litovel. Jednou z nich byl kostel sv. Marka v centru města, po jehož obhlídce jsme se věnovali vedle stojící gotické kapli sv. Jiří. Před námi se tyčila jednolodní stavba s trojbokým závěrem, na níž jsme napočítali celkem šest oken různých velikostí, přičemž v presbytáři byla větší, než na ostatních stěnách. Líbily se nám na nich nejen gotické oblouky, ale také kružby plaménkového typu v různých variantách, které byly v gotickém slohu typickou ozdobou oken, arkád, zábradlí či tympanonů. U presbytáře jsme si kromě oken prohlédli pískovcový kříž se sochou Krista a reliéfem Panny Marie Bolestné na podstavci, který nechala roku 1849 zhotovit Kateřina Gargelová.

214 - výhled na Litovel z cesty mezi křížem a Cholinským dvorkem H - Litovel - kaple sv. Jiří 04 a kostel sv. Marka

Během obchůzky kolem kaple jsme objevili dva vstupní portály, přičemž jeden byl zdoben lomeným tympanonem s reliéfem Krista na kříži a druhý byl lomený s přetínajícími se pruty. Dveře byly však bohužel zamčené, takže jsme si unikátní výzdobu kaple nemohli prohlédnout a rychle jsme tak pokračovali v průzkumu exteriérů. Naším očím na hladké fasádě neunikla kordonová římsa, která u portálu a oken zkoseného závěru měnila výšku. Zajímavá byla také nároží s obnaženými kamennými bloky a šestihranný sanktusník, vystupující z prejzové střechy. Když jsme si stavbu celou prohlédli, zamířili jsme k informační tabuli, díky níž jsme se dozvěděli několik zajímavých informací z historie gotické kapličky a docela nás překvapilo, že jsme právě viděli nejstarší dochovanou stavbu v Litovli.

Litovel - kaple sv. Jiří H - Litovel - kaple sv. Jiří 03 - kříž s Kristem H - Litovel - kaple sv. Jiří 02 - vchod

Kaple svatého Jiří byla totiž postavena v církevním areálu kolem farního kostela svatého Marka již roku 1484. Gotický svatostánek nechal postavit Karel ml. z Vlašimi pro česky mluvící obyvatele, takže nám bylo rázem jasné, proč se jí také někdy říkalo Moravská nebo Česká kaple. Dále jsme se dočetli, že během rozsáhlé rekonstrukce v letech 2009 – 2011 byla v interiéru objevena vzácná nástěnná malba z roku 1485, znázorňující sv. Jiří na koni, jenž kopím probodával draka a kartuš na kůru s českým nápisem o vybudování stavby. Když jsme si přečetli všechny informace, přesunuli jsme se Kostelní ulicí na náměstí Přemysla Otakara, kde jsme shlédli spoustu dalších památek, o nichž však již vypráví jiné moje články. Chcete-li vědět, co všechno jsme v Litovli a okolí viděli, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme v Chudobíně viděli tři různé kostely.

H - Litovel - kaple sv. Jiří 01 - celkový pohled Litovel - kaple sv. Jiří

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/litovel-kaple-sv-jiri​

Historie :

Litovelská kaple svatého Jiří byla postavena roku 1484 v církevním areálu kolem farního kostela svatého Marka a je tak nejstarší dochovanou stavbou v Litovli. Gotický svatostánek nechal postavit Karel ml. z Vlašimi pro česky mluvící obyvatele a proto se jí také někdy říká také Moravská nebo Česká kaple. V roce 1496 bylo při kapli založeno literátské bratrstvo, jehož zakládací listina se dochovala a později se zde konaly protestantské bohoslužby, které jsou doloženy ještě v roce 1630. Koncem 16. století byla vestavěna hudební kruchta a v tom devatenáctém byly upraveny okenní kružby. Rozsáhlá rekonstrukce kaple v letech 2009 - 2011 odhalila skryté poklady v interiéru kaple, jako např. vzácnou nástěnnou malbu z roku 1485, která znázorňuje sv. Jiří na koni, jenž kopím probodává draka. Dalším objevem je kartuš na kůru, na níž čteme český nápis, který nás informuje, že roku 1484 je česká kaple postavena a obnovena roku 1580 s přístavbou kamenného kůru a kazatelny. Kaple je unikátní především tím, že se dochovala v původní pozdně gotické podobě bez přestaveb a to včetně velmi kvalitní malířské výzdoby, vytvořené během prvního sta let po vybudování objektu.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaple_svat%C3%A9ho_Ji%C5%99%C3%AD_(Litovel)

Město Litovel je držitelem turistické známky č.711.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/litovel-c711

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 441998
Měsíc: 16965
Den: 765