Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový Jičín - kaple Panny Marie Bolestné neboli Španělská kaple

Španělská neboli poutní kaple Panny Marie Bolestné byla v Novém Jičíně vystavěna roku 1624 v podobě dřevěné kapličky nad hroby španělských císařských vojáků, jež zde byli v roce 1621 pobiti protestantskými vojsky krnovského markraběte. Velkou část císařské posádky tvořili neapolští královští vojáci, takže je možná divné, proč se nejmenuje italská kaple. Odpověď je celkem jednoduchá, protože Neapolské království bylo tehdy součástí španělských držav a proto tedy vznikl zlidovělý název Španělská kaple. Vzhledem k přibývajícímu počtu poutníků přestala kaple svojí kapacitou stačit, proto byla v letech 1724 – 1726 přestavěna jezuity na větší barokní kapli na půdoryse latinského kříže s trojbokým presbytářem s přilehlou sakristií a mariánskou kaplí na druhé straně. 

article preview

Nový Jičín jsme si podrobně prošli během celodenního výletu a jednou ze zajímavostí, kterou jsme zde poznali, byla nádherná poutní kaple Panny Marie Bolestné. Více se nám ovšem líbil její druhý název Španělská kaple, jenž více odhaloval důvod výstavby v roce 1624, kdy zde vyrostla dřevěná kaplička nad hroby španělských císařských vojáků, kteří na tomto místě byli o tři roky dříve pobiti protestantskými vojsky krnovského markraběte.

Nový Jičín - Kaple Panny Marie Bolestné (Španělská kaple) - zadní strana

Auto jsme zaparkovali naproti nemocnice ve Smetanových sadech a vydali se na obhlídku kaple, která kdysi bývala dřevěná, nicméně my jsme za vysokou zdí viděli zděnou verzi, která původní kapli nahradila v letech 1724 - 1727 z důvodu nedostačující kapacity vzhledem k přibývajícímu počtu poutníků. Nad vším pak čněla vysoká čtvercová věž s jehlancovou střechou a hodinami, přistavěná roku 1864, v níž visel zvon z roku 1920. Ve vyšších patrech jsme viděli vysoká okna s půlkruhovým záklenkem a docela nás překvapilo, že kromě jednoho okna byla ostatní úmyslně zazděná.

Nový Jičín - Kaple Panny Marie Bolestné (Španělská kaple) - věž

Nad okny jsme na čtyřech stranách našli kruhový hodinový ciferník a pak jsme svou pozornost upřeli na zeď před námi, z níž vystupovalo torzo kaple sv. Josefa na půdorysu půlválce. Následně jsme se vydali kolem zdi a brzy jsme přišli k železnému kříži s umučeným Kristem na pískovcovém soklu, u něhož jsme se však dlouho nezdržovali a pokračovali jsme k průčelí stavby. Na přední straně budovy jsme v nároží zdi uviděli zbytky kaple v. Anny, která zde kdysi stávala.

Nový Jičín - Kaple Panny Marie Bolestné (Španělská kaple) - kříž s Kristem

Pak jsme si již prohlédli hlavní průčelí kaple, které bylo dochováno v původním barokním slohu i v zajímavé červenobílé barvě. V dolní části zdiva jsme viděli kamennou deskovou podezdívku, nad níž byla již omítnutá část. Na fasádě jsme spatřili mnoho lisén s volutovými a kompozitními hlavicemi a vedle hlavního vchodu pak kapli zdobily pilastry s jónskými volutovými hlavicemi a římsou, nad níž se nacházela pěkná atiková nástavba.

Nový Jičín - Kaple Panny Marie Bolestné (Španělská kaple) - přední strana

Celkově jsme na této čelní straně napočítali tři vchody, přičemž nad těmi bočními jsme spatřili kruhové obruče bez výzdoby. Nad hlavním vchodem pak bylo okno s horním obloukem, propouštějící světlo na hudební kůr a rovněž jsme tady našli letopočet 1724, což byl datum zahájení přestavby areálu a německy psaný nápis AUS PUREN FREUEN ALL MOSEN IST ALL HIER ERBAUT WORDEN DIESE NEUE KAPELLEN ZU GRESERER EHR MARIE REUNESTER IUNCFRAUEN GOTTES GEBAHRERIN.

Nový Jičín - Kaple Panny Marie Bolestné (Španělská kaple) - erb nad vchodem

Když jsme shlédli celou přední stranu kaple, vydali jsme se dál a na druhém nároží jsme našli zbytky kaple sv. Kříže. Samotnou kapli jsme však přes ohradní zeď moc neviděli a interiér nám zůstal také utajen, takže jsme se vzápětí vydali podél zdi dál. Když jsme si celý areál obešli, ocitli jsme se zpátky u auta, v němž jsme si přečetli ještě pár informací z historie Španělské kaple. Následně jsme odjeli do jiné části Nového Jičína, kde jsme shlédli jsme morovou kapli, o které ní pojednává již další příspěvek. Chcete- li vědět jak náš výlet pokračoval, přečtěte si další moje články nebo v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte článek Jak jsme poznávali Nový Jičín a okolí.

Nový Jičín - Kaple Panny Marie Bolestné (Španělská kaple) - ohradní zeď s bývalou kaplí

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Novy_Jicin_-_kaple_Panny_Marie_Bolestne_neboli_Spanelska_kaple/

Historie :

Španělská neboli poutní kaple Panny Marie Bolestné zde byla vystavěna roku 1624 v podobě dřevěné kapličky nad hroby španělských císařských vojáků, jež zde byli v roce 1621 pobiti protestantskými vojsky krnovského markraběte. Velkou část císařské posádky tvořili neapolští královští vojáci, takže je možná divné, proč se nejmenuje italská kaple. Odpověď je celkem jednoduchá, protože Neapolské království bylo tehdy součástí španělských držav a proto tedy vznikl zlidovělý název Španělská kaple.

Vzhledem k přibývajícímu počtu poutníků přestala kaple svojí kapacitou stačit, proto byla v letech 1724 – 1726 přestavěna jezuity na větší barokní kapli na půdoryse latinského kříže s trojbokým presbytářem s přilehlou sakristií a mariánskou kaplí na druhé straně. V polovině 18. století byla kaple doplněna o ambit s válcovými kaplemi v každém nároží a válcovou kaplí sv. Josefa vystupující ven ze zdi. Celý areál byl barokně upraven a později byl doplněn o obydlí špitálníků na severní straně hlavní kaple a o hospodářskou budovu na jihu. Poutní místo bylo v této době velmi oblíbené, ale po zrušení kaple Josefem II. roku 1787 byla kaple přeměněna na sklad soli.

Na přelomu 18. a 19. století byl ambit zbořen stejně jako kaple sv. Lukáše a obě východní nárožní kaple, takže zůstala jen vnější obvodová zeď. Teprve ve třicátých letech 19. století byla opravena, roku 1841 byla znovu vysvěcena a začala sloužit opět jako poutní místo. Dnešní podoba areálu vznikla v letech 1863 - 1864, kdy byla ke kapli přistavěna věž a byl doplněn dnešní interiér. Oprava z konce 20. století naštěstí nepřinesla žádné zásahy do architektury a ponechala původní historizující vzhled stavby. Škoda jen, že většinu roku byla kaple zavřená, takže se dovnitř nelze dostat. Nicméně prý v době vánoc okouzluje návštěvníky kaple mechanický betlém.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=5240

Město Nový Jičín je držitelem turistické známky č.2121.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-novy-jicin-c2121

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 438407
Měsíc: 16530
Den: 764