Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech

Kaple svaté Barbory v ulici se zajímavým názvem Padesát lánů vznikla jistě mnohem později, než samotná osada Potštát, o které se píše již roku 1408. Přesné datum výstavby kapličky ale není známo. Před druhou světovou válkou se kolem kaple nikdy nekonala liturgická shromáždění. V minulosti vnitřní výzdobu tvořilo pár obrazů a socha sv. Jana Nepomuckého, které později nahradily tři obrazy, na nichž byl Ježíš Kristus, Panna Marie a Poslední večeře páně.

article preview

Malou kapličku svaté Barbory jsme si prohlédli během druhé návštěvy Potštátu. Auto jsme zaparkovali v ulici se zajímavým názvem Padesát lánů několik desítek metrů pod kaplí a vydali se na její obhlídku. Již z dálky bylo vidět, jak její fasáda, opravená roku 2014, zářila žlutě jako slunce. Po chvilce jsme ke kapli došli a jednoduchou stavbu s trojbokým závěrem bez věžičky a zvonu jsme obešli kolem dokola.

Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech - čelní pohled

Nad vchodem tvořeným obyčejnými dřevěnými dveřmi jsme si v trojúhelníkovém štítě všimli malého okna stejného tvaru, ale více nás zaujaly ty na obou bočních stranách. Jejich spodní část nám připomínala trup lodi, na němž jakoby stál trojúhelníkový stěžeň a zajímavé byly také opět trojúhelníkové skla různých barev, vrhající dovnitř netradiční světelné paprsky.

Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech - celkový pohled

Přes jednu čirou okenní tabulku jsme nahlédli dovnitř a spatřili jednoduchý oltář, nad nímž visel obraz sv. Barbory, patronky havířů, dělostřelců, architektů a matematiků a mnoha dalších povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti a dále rovněž jako ochránkyně proti smrti bleskem, v časech bouří a požárů. Na vnitřní stěnách jsme uviděli čtvercovou kresbu s obrázky a pak jsme si již přečetli pár informací z historie kapličky.

Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech - okno

Bohužel se nám nepodařilo zjistit, kdy byla kaplička postavena, nicméně se tak pravděpodobně stalo v období mezi první a druhou světovou válkou. Když jsme se seznámili se skromnými informacemi z historie drobné církevní památky, zamířili jsme k zadní části kapličky. V trojbokém presbytáři jsme nenašli žádné okno, které by prosvětlovalo interiér svatostánku a také zde nebyly žádné ozdobné prvky.

Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech - zadní pohled

U kněžiště jsme zakončili obhlídku kapličky a následně jsme se vydali na silnici, po které jsme se vraceli pomalu k autu. Během zpáteční cesty jsme si z dálky prohlíželi budovu zámku a přilehlé centrum města. A právě k bývalému šlechtickému sídlu jsme vzápětí odjeli. O zámku se více informací dozvíte v mém dalším příspěvku, tak si jej někdy také přečtěte.

Potštát - kaple sv. Barbory v Padesáti Lánech - pohled z dálky

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Potstat_-_kaple_sv._Barbory_v_Padesati_Lanech/

Historie :

Kaple svaté Barbory v ulici se zajímavým názvem Padesát lánů vznikla jistě mnohem později, než samotná osada Potštát, o které se píše již roku 1408. Přesné datum výstavby kapličky ale není známo. Před druhou světovou válkou se kolem kaple nikdy nekonala liturgická shromáždění.

Teprve od roku 2009 se vždy ke cti sv. Barbory na začátku prosince v neděli odpoledne koná pobožnost. Ve stejném roce byla také kaple byla znovu posvěcena a byly opraveny dveře. Další opravy proběhly o pět let později. V minulosti vnitřní výzdobu tvořilo pár obrazů a socha sv. Jana Nepomuckého, které později nahradily tři obrazy, na nichž byl Ježíš Kristus, Panna Marie a Poslední večeře páně.

Historie čerpána z webu

http://www.potstat.cz

Město Potštát je držitelem turistické známky č.1558.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/potstat-c1558

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 26
Celkem: 438314
Měsíc: 16571
Den: 823