Jdi na obsah Jdi na menu
 


Unčovice - kaple sv. Anny

Kaple svaté Anny byla ve středu obce Unčovice postavena někdy ve druhé polovině 18. století, ale písemně doložena byla až v roce 1834 na císařském povinném otisku stabilního katastru. Na jaře roku 1892 byla kaple opravena a omítnuta a v roce 1989 proběhla velká oprava kaple. Střecha kaple je ukončena sanktusníkem, čili malou věžičkou se zvonem. Sanktusník coby architektonický prvek byl používán již od 13. století. Zvláště v případě menších venkovských kostelů a kaplí byl ve středověku jeho zvon často jediným hlásičem času nebo ohrožení obyvatel. Později, zhruba od konce 15. století začaly být s rozvojem kovolitectví a také se zvyšováním významu a bohatstvím měst u kostelů budovány mohutné, často volně stojící zvonice s řadou velkých zvonů. Štít kaple sv. Anny v Unčovicích nese zajímavé, velmi pěkné a pro kaple neobvyklé sluneční hodiny.

article preview

Unčovice jsme podruhé navštívili během zpáteční cesty domů, když jsme se vraceli do Olomouce z třídenního pobytu na chalupě u babičky v Benkově. Naším cílem zde byla pěkná kaple sv. Anny, jenž byla postavena na návsi někdy ve druhé polovině 18. století, nicméně první písemná zmínka o této drobné stavbě pocházela až z roku 1834.

Unčovice - kaple sv. Anny se slunečními hodinami a vedle krucifix

Po příjezdu do středu obce jsme auto vzhledem k teplému letnímu počasí zaparkovali ve stínu domů na návsi a vydali se na obhlídku kapličky, na které nás okamžitě zaujal mohutný sanktusník neboli jehlancová věžička se zvonem. Do oka nám padl také trojúhelníkový štít, v němž jsme spatřili sluneční hodiny, které na kaplích obvykle nebývají.

Unčovice - kaple sv. Anny - sluneční hodiny a sanktusník

Ve štítu se ještě nacházel letopočet 1989, kdy byla kaple podruhé opravena, přičemž poprvé se tak stalo téměř o století dříve a dále malé dřevěná dvířka, jejichž účel nám zůstal utajen. Průčelí fasády zdobily dvě lizény, mezi nimiž byl vchod, k němuž jsme vzápětí zamířili. Bohužel dveře byly zavřené a tak nám interiér církevní stavby zůstal skrytý.

Unčovice - kaple sv. Anny se slunečními hodinami a vedle krucifix

Následně jsme obešli kapli dokola, přičemž jsme shlédli oblý presbytář a na obou bočních stranách jsme našli okna s půlkruhovým záklenkem, které k naší smůle měly barevnou skleněnou výplň, takže ani přes ně jsme se dovnitř nepodívali. Vzápětí jsme se šli podívat na kamenný kříž s Kristem z roku 1782, který stále hned vedle kapličky.

Unčovice - kaple sv. Anny - boční pohled a krucifix

Kříž stál na soklu uprostřed kamenného ohrádky s nárožními pilířky, jenž byly ukončeny koulemi. Na průčelí hranolového soklu jsme si přečetli pamětní nápis v českém jazyce s datem vyhotovení a dále jsme si na něm prohlédli reliéf Piety se srdcem, trnovou korunou a křížem. Krátce jsme shlédli i ukřižovaného Krista a pak jsme zamířili k autu, kterým jsme již odjeli domů do Olomouce.

Unčovice - kaple sv. Anny a vedle krucifix

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Uncovice_-_kaple_sv._Anny/

Historie :

Kaple svaté Anny byla ve středu obce Unčovice postavena někdy ve druhé polovině 18. století, ale písemně doložena byla až v roce 1834 na císařském povinném otisku stabilního katastru. Na jaře roku 1892 byla kaple opravena a omítnuta a v roce 1989 proběhla velká oprava kaple.

Střecha kaple je ukončena sanktusníkem, čili malou věžičkou se zvonem. Sanktusník coby architektonický prvek byl používán již od 13. století. Zvláště v případě menších venkovských kostelů a kaplí byl ve středověku jeho zvon často jediným hlásičem času nebo ohrožení obyvatel.

Později, zhruba od konce 15. století začaly být s rozvojem kovolitectví a také se zvyšováním významu a bohatstvím měst u kostelů budovány mohutné, často volně stojící zvonice s řadou velkých zvonů. Štít kaple sv. Anny v Unčovicích nese zajímavé, velmi pěkné a pro kaple neobvyklé sluneční hodiny.

U kaple stojí kamenný kříž z 18. století, který byl roku 1891 opraven a v roce 1958 zapsán na seznam nemovitých kulturních památek.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/index.php?OID=12656

Obec Unčovice nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 437843
Měsíc: 16346
Den: 737