Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velké Karlovice - kaple sv. Trojice v Jezerném

Kaple svaté Trojice byla ve Velkých Karlovicích vystavěna Karlem Paigrem v letech 1870 - 1873. V roce 1904 žádal farní úřad konzistoř o posvěcení kaple, aby v ní mohla být jednou v roce sloužena mše. Podmínkou konzistoře bylo připsání pozemku kapli, k čemuž došlo až roku 1907, žádosti bylo poté vyhověno a jedenkrát v roce, v oktávě po svátku svaté Trojice, mohla být mše sloužena. Původní zvon byl v roce 1917 zabaven ve prospěch armády a odvezen do Pešti. Nový zvon byl slavnostně pověšen roku 1923. Jeho další historie byla pohnutá. Jako většina zvonů byl zabaven pro potřeby 2. světové války a spolu s dalšími zvony z tohoto kraje byl odeslán do Ostravy k roztřídění. Tam se dostal také zvon ze Svárova u Uherského Hradiště, který byl zařazen mezi zvony staré a cenné.

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku jsme si na sedm dní pronajali luxusní srub v kanadském stylu, který si jeho majitel postavil na zelené louce teprve nedávno a tak dřevěný domek ještě voněl novotou. Dovolenou jsme si naplánovali na začátek letních prázdnin, kdy se rozlehlá obec Velké Karlovice stala na jeden týden naším novým domovem, z něhož jsme každé ráno po vlastními silami připravené snídani vyráželi na výlety po bližším i vzdálenějším okolí.

065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 03 065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 07

Čtvrtý den pobytu jsme celý strávili v jámě lvové, neboť jsme se pohybovali pouze po Velkých Karlovicích, abychom se seznámili s místními památkami, které jsme během této červencové dovolené samozřejmě nemohli vynechat. Celodenní putování jsme zahájili v místní části Jezerné a naším prvním cílem se stala kaple sv. Trojice, postavená Karlem Paigrem v letech 1870 – 1873. Naše stříbrné auto jsme zaparkovali na okraji silnice, po níž jsme o dva dny dříve jeli na legendární kopec Soláň a vzápětí jsme se vydali na obhlídku jednolodní zděné stavby. Pěkná kaplička k nám byla natočena boční stranou, na níž jsme spatřili obdélné okno, které jsme o chvíli později našli i na protějším boku a na půlkruhovému presbytáři naším očím neunikl letopočet 1873, tedy datum dostavby drobné církevní památky.

018 - Velké Karlovice - Kaple svaté Trojice v Jezerném 08 018 - Velké Karlovice - Kaple svaté Trojice v Jezerném 07

Na sedlové střeše nás zaujala cibulovitá dřevěná zvonička, krytá šindelem, v níž visel zvon z roku 1923, který nahradil původní, zabavený během první světové války. Nechybělo však mnoho, aby nový zvon potkal stejný osud v průběhu druhé světové války, kdy byl odeslán do ostravského armádního skladu. Tam se dostal také zvon ze Svárova u Uherského Hradiště, který byl zařazen mezi zvony staré a cenné. Protože dozorce sběrných surovin Antonín Vrzala ze Svárova pocházel, zvon ze Slovácka uschoval a nahradil jej zvonem z Jezerného. Ten pak, vybavený značkou a popisem neodpovídajícím skutečnému stáří a hodnotě, byl převezen k fotografování a natáčení zvuku do Prahy. Než na něj přišla řada, válka skončila a zvon se vrátil do Karlovic. A tak zde od roku 1945 vyzvání díky Antonínu Vrzalovi zvon svárovský i jezerňanský.

018 - Velké Karlovice - Kaple svaté Trojice v Jezerném 06 018 - Velké Karlovice - Kaple svaté Trojice v Jezerném 04

Následně jsme se přesunuli k průčelí stavby, v jehož trojúhelníkovém štítu jsme si přečetli text Ku cti Nejsvětější Trojice a nad ním jsme spatřili skříňku s postavami rodičů Ježíše Krista. Pak jsme přistoupili ke dveřím, které sice byly zavřené, ale přes jejich prosklenou část se nám podařilo nahlédnout dovnitř. Spatřili jsme tři svaté obrázky, malý sloupový oltářík s květinovou výzdobou a soškou Panny Marie, ale také pár dřevěných laviček, jež se používaly při mši, která se v kapli sv. Trojice sloužila jednou za rok. Když jsme si interiér svatostánku prohlédli, sešli jsme po příkrém kamenném schodišti dolů na silnici a zamířili k autu, jímž jsme o chvíli později přijeli k židovskému hřbitovu, o němž však již vypráví jiný můj článek. Jak dále probíhal čtvrtý den naší dovolené na Valašsku, to se dozvíte v sekci Velké povídání o výletech, kde je připraven cestopis s názvem Jak jsme strávili celý den poznáváním památek ve Velkých Karlovicích.

018 - Velké Karlovice - Kaple svaté Trojice v Jezerném 11 018 - Velké Karlovice - Kaple svaté Trojice v Jezerném 02

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/velke-karlovice-kaple-sv-trojice-v-jezernem​

Historie :

Kaple svaté Trojice byla ve Velkých Karlovicích vystavěna Karlem Paigrem v letech 1870 - 1873. V roce 1904 žádal farní úřad konzistoř o posvěcení kaple, aby v ní mohla být jednou v roce sloužena mše. Podmínkou konzistoře bylo připsání pozemku kapli, k čemuž došlo až roku 1907, žádosti bylo poté vyhověno a jedenkrát v roce, v oktávě po svátku svaté Trojice, mohla být mše sloužena. Původní zvon byl v roce 1917 zabaven ve prospěch armády a odvezen do Pešti. Nový zvon byl slavnostně pověšen roku 1923. Jeho další historie byla pohnutá. Jako většina zvonů byl zabaven pro potřeby 2. světové války a spolu s dalšími zvony z tohoto kraje byl odeslán do Ostravy k roztřídění. Tam se dostal také zvon ze Svárova u Uherského Hradiště, který byl zařazen mezi zvony staré a cenné. Protože dozorce sběrných surovin Antonín Vrzala ze Svárova pocházel, zvon ze Slovácka uschoval a nahradil jej zvonem z Jezerného. Ten pak, vybavený značkou a popisem neodpovídajícím skutečnému stáří a hodnotě, byl převezen k fotografování a natáčení zvuku do Prahy. Než na něj přišla řada, válka skončila a zvon se vrátil do Karlovic. A tak od roku 1945 vyzvání díky Antonínu Vrzalovi zvon svárovský i jezerňanský. Kaple v Jezerném tvoří významnou dominantu údolí, má šindelovou střechu s cibulovitou vížkou.

Historie čerpána z webu

https://www.velkekarlovice.cz/

Velké Karlovice jsou držitelem turistické známky č.908.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/velke-karlovice-c908

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 442645
Měsíc: 17074
Den: 655