Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borušov - kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie v Borušově byla pravděpodobně vystavěna ke konci 18. století v barokním slohu. Na počátku 21. století byla opravena.

article preview

V Borušově u Moravské Třebová jsme se zastavili cestou ke známým, kteří bydleli na samotě kousek od této obce obklopené malebnou přírodou. Naším jediným cílem zde byla malá kaplička Panny Marie, u které jsme zaparkovali naše auto a vydali se na její obhlídku. Přes malé prostranství jsme přišli do bezprostřední blízkosti barokní památky, kterou jsme si nejprve prohlédli z čelní stany.

Borušov - kaple Panny Marie - čelní pohled

Nad vchodem s dřevěnými dveřmi jsme spatřili římsu, oddělující spodní část od trojúhelníkové štítu, v němž se nacházelo malé okénko s lomeným obloukem. Na valbové střeše nás pak ohromil velký sanktusník, v němž byl zavěšen zvon, sloužící kdysi k ohlašování požárů. Následně jsme přistoupili ke dveřím, které byly tradičně zamčené, což nás ale nijak nepřekvapilo a tak jsme se přesunuli k boční straně kapličky.

Borušov - kaple Panny Marie - celkový pohled

Na nárožích této boční strany jsme našli dva pilastry a uprostřed se nacházel třetí, jenž od sebe odděloval dvojici oken, taktéž s lomenými oblouky. Vzápětí jsme dorazili k trojbokému presbytáři bez oken, který byl ve střední části ozdoben rovněž pilastry. Druhá boční strana kaple vypadala stejně jako ta první a tak jsme se zde déle nezdržovali a vrátili se k autu, kterým jsme odjeli k již zmíněným známým.

Borušov - kaple Panny Marie - zadní pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Borusov_-_kaple_Panny_Marie/

Historie :

Kaple Panny Marie v Borušově byla pravděpodobně vystavěna ke konci 18. století v barokním slohu. Na počátku 21. století byla opravena.

Historie čerpána z webu

http://www.borusov.cz/

Borušov nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437798
Měsíc: 16323
Den: 741