Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelhřimov - kaple sv. Floriána

Prostá barokní kaple na obdélném půdorysu byla postavena na konci 17. století, ovšem svému účelu sloužila pouze 100 let. Dle nařízení císaře Josefa II. musela být roku 1788 odsvěcena a následně byla prodána pelhřimovskému měšťanovi Václavu Kolínskému. Dnes je opravena a znovu vysvěcena. Stojí v ostrůvku zeleně nedaleko cesty, zaparkovat lze v přilehlých ulicích. Podle pověsti stávala ve vzdálenosti 100 kroků další podobná kaplička, ale patrně se jedná pouze o lidskou fantazii, protože o ní neexistují žádné záznamy.

article preview

Jednoho roku bělovousý muž v červeném obleku nechal pod nazdobeným vánočním stromečkem ležet obálku s poukazem na pobyt v hotelu Rustikal v městečku Horní Cerkev. Termín jsme si stanovili několik týdnů předem na konec března, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát jarní počasí, jenže na Vysočině pár dní před termínem napadl sníh. Naštěstí jsme se s hotelovou recepcí dokázali domluvit na odložení pobytu o jeden měsíc a tak jsme první květnový víkend opustili hanáckou placku, a po dálnici vyrazili vstříc našemu cíli. Cestou jsme si naplánovali zastávku v Pelhřimově, abychom poznali všechny historické památky či zajímavosti, které nám toto město mohlo nabídnout. Jednou z nich byla prostá barokní kaplička na okraji města, zasvěcená sv. Floriánovi.

B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 01 B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 02

Naše stříbrné auto jsme zaparkovali na konci slepé ulice s příznačným názvem Konečná na místě, jehož název korespondoval se zasvěcením kaple, tedy Pod Floriánem. Dál jsme ani jet nemohli, protože bychom se ocitli na pozemcích rodinného domku, což jsme tedy rozhodně neměli v úmyslu. Když jsme následně z auta vystoupili, 80 metrů vzdálenou kapličku jsme sice viděli velmi dobře, ale rozumnou cestičku k ní jsme hledali marně. Měli jsme však štěstí, že jsme do Pelhřimova přijeli na jaře, kdy plodiny na polích kolem kapličky ještě nestačily pořádně vyrůst, takže jsme k církevní památce vcelku pohodlně kráčeli po úzké stezce kolem nízkého zeleného obilí. Po několika desítkách vteřin jsme ke kapli, chráněnou korunou dvou vzrostlých stromů dorazili a ihned jsme zahájili její průzkum.

B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 03 B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 06

Před námi stála barokní kaple na obdélném půdorysu, jenž byla postavena na konci 17. století a od té doby patrně sloužila k modlitbám kolemjdoucím či zemědělcům, pracujícím na přilehlých pozemcích. Bohužel svému účelu stavba sloužila pouze 100 let, protože dle nařízení císaře Josefa II. musela být kaple v rámci jeho reforem odsvěcena. Stalo se tak roku 1788 a následně byla prodána pelhřimovskému měšťanovi Václavu Kolínskému, ovšem k čemu kapličku využíval, to se nám nepodařilo zjistit. Nijak nás však nepřekvapilo, že od 20. století stavba chátrala, nicméně už podruhé nám přálo štěstí, protože pár měsíců před naší návštěvou byla kaple krásně opravena. Červená fasáda kapličky s dvojicí bílých pilastrů na každé straně zářila hrdě do okolní krajiny jako maják na břehu moře, jakoby k sobě chtěla přilákat co nejvíce návštěvníků.

B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 07 B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 08

Na obou koncích sedlové střechy jsme našli obdélné štíty s okrasnými římsami a mělkými prohlubněmi, v nichž však nebyla žádná výzdoba. Zatímco zadní strana pod tímto štítem neměla žádné okénko, na průčelí jsme našli jedno oválné s kovanou mříží, pouštějící světlo do útrob kaple. Vzápětí jsme přistoupili ke vstupu, jenž chránila také mříž, přes kterou jsme bez problémů shlédli interiér svatostánku. Uvnitř jsme na cihlové podlaze spatřili dva černé svícny, mezi nimiž se nacházel prostý dřevený kříž a to bylo vše. Ani ve dvou výklencích v zadní stěně nebyl nějaký obraz nebo soška, takže jsme se opět začali věnovat exteriérům kapličky. Pod dohledem dua dřevěných bohatýrů jsme drobnou stavbu obešli kolem dokola, ale nic dalšího, co by stálo za zaznamenání, jsme na ní již neobjevili.

B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 05 B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 04 

Pouze u jedné boční strany stála lavička, její nabídku jsme s díky odmítli, protože jsme se raději rozhlíželi kolem sebe a kochali se pěkným výhledem. Kaple sv. Floriána byla totiž postavena na malém návrší, z něhož byl až překvapivě pěkný výhled na část Pelhřimova a okolní krajinu s několika rybníky. Když jsme se za krásného slunečného počasí těchto výhledů dostatečně nasytili, pomalu jsme se vrátili k autu, jímž jsme odjeli ke kapli sv. Kříže, o níž však již pojednává jiný můj příspěvek. Chcete-li se seznámit s našimi zážitky na Vysočině, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme poznali Pelhřimov a Horní Cerekev. A pokud jste toto město rovněž navštívili, nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o daném místě. Děkujeme.

B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 09 B - Pelhřimov - Kaple sv. Floriána 01

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Pelhrimov_-_kaple_sv._Floriana

Historie :

Prostá barokní kaple na obdélném půdorysu byla postavena na konci 17. století, ovšem svému účelu sloužila pouze 100 let. Dle nařízení císaře Josefa II. musela být roku 1788 odsvěcena a následně byla prodána pelhřimovskému měšťanovi Václavu Kolínskému. Dnes je opravena a znovu vysvěcena. Stojí v ostrůvku zeleně nedaleko cesty, zaparkovat lze v přilehlých ulicích. Podle pověsti stávala ve vzdálenosti 100 kroků další podobná kaplička, ale patrně se jedná pouze o lidskou fantazii, protože o ní neexistují žádné záznamy.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/kaple-sv-floriana-pelhrimov

Město Pelhřimov je držitelem turistické známky č.408.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/pelhrimov-c408

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 438050
Měsíc: 16433
Den: 758