Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pelhřimov - kaple sv. Kříže

Novogotickou kapli sv. Kříže vystavěl místní stavitel Josef Šlechta v letech 1883-1886. Původně na mírném návrší nedaleko historického centra Pelhřimova stávala kaple Božího hrobu, kterou nechal vybudovat roku 1671 měšťan Jan Kryštof Blažejovský podle jeruzalémského vzoru s vlastní předsíní a Kristovým hrobem. Kaple byla záhy hojně navštěvována poutníky a proto byla z kapacitních důvodů roku 1750 přestavěna na větší kostel s věží, jenž byl uvnitř vyzdoben malovaným cyklem Kristova utrpení. Brzy poté přišly reformy císaře Josefa II., jimiž mimo jiné zrušil poutě, některé církevní řady a řada kostelů musela být odsvěcena. Tento osud postihl i kostel Božího hrobu, který byl prodán do soukromých rukou a od té chvíle začala budova chátrat. Zkázu dokonal požár po úderu blesku a tak se v roce 1865 radní města Pelhřimov rozhodli, že zchátralou barokní stavbu zboří a na jejím místě postaví novou.

article preview

Jednoho roku bělovousý muž v červeném obleku nechal pod nazdobeným vánočním stromečkem ležet obálku s poukazem na pobyt v hotelu Rustikal v městečku Horní Cerkev. Termín jsme si stanovili několik týdnů předem na konec března, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát jarní počasí, jenže na Vysočině pár dní před termínem napadl sníh. Naštěstí jsme se s hotelovou recepcí dokázali domluvit na odložení pobytu o jeden měsíc a tak jsme první květnový víkend opustili hanáckou placku, a po dálnici vyrazili vstříc našemu cíli. Cestou jsme si naplánovali zastávku v Pelhřimově, abychom poznali všechny historické památky či zajímavosti, které nám toto město mohlo nabídnout. Jednou z nich byla kaple sv. Kříže nedaleko centra Pelhřimova, která pár měsíců před naší návštěvou prošla velkou rekonstrukcí.

C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 01 C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 12

Naše stříbrné auto jsme nechali odpočívat na velkém parkovišti v ulici Krásovy domky a vyrazili jsme na obhlídku krásné novogotické kaple, která byla na mírném návrší postavena v letech 1883 – 1886. Tehdy ještě neexistoval kruhový objezd, kolem něhož jsme prošli a vzápětí jsme se ocitli na začátku monumentálního schodiště se zastaveními křížové cesty. Na nic jsme nečekali a začali jsme stoupat nahoru, přičemž jsme postupně míjeli jedno zastavení za druhým. Během výstupu nás po obou stranách schodiště doprovázely bílé sloupky bez nějaké výmalby, sošek nebo jiných vyobrazení utrpení Ježíše Krista při cestě na Kalvárii a po několika desítkách vteřin jsme konečně dorazili ke vchodu do kaple. Dveře však byly pevně zamčené, takže jsme se bohužel dovnitř nepodívali a tak jsme se opět začali věnovat exteriérům stavby.

C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 05 C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 06 - kalvárie

Vedle dveří jsme spatřili dvě pamětní desky, upomínající na důležité roky v dějinách kaple sv. Kříže. Na jedné jsme našli datum 3. května 1883, kdy byla podle projektu stavitele Jana Šlechty zahájena výstavba nové pseudogotické kaple, která nahradila zchátralý barokní kostel z roku 1750. Do druhé desky byly vytesány letopočty 2013 – 2015, kdy město provedlo rozsáhlou rekonstrukci celého areálu, včetně úpravy schodiště a zeleně kolem kaple. Prohlédli jsme si i samotné dveře s kamenným ostěním, které zdobil gotický oblouk a kovaná mříž. Desky se nacházely po obou stranách dveří a přímo z nich směrem nahoru po okrajích věže vybíhala čtveřice novogotický pilastrů s patkami, přičemž ty nejvyšší končily ve zvonicovém patře, které bylo prosvětleno okny s půlkruhovými záklenky.

C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 07 C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 08 - pamětní desky u vchodu

Pod ním jsme spatřili dvě úzká obdélníková okénka vedle sebe a o něco níže průčelí věže dominovalo velké okno nad vchodem v gotickém slohu. Věž byla zakončena vysokou jehlancovou střechou s pozlaceným křížem a když jsme si ji prohlédli, vydali jsme se na obchůzku kolem kaple. Během ní jsme zjistili, že si obě boční strany byly podobné jako vejce vejci. Dominovaly jim vysoká gotická okna, která jsme z jedné strany viděli proti slunci, díky němuž se rozzářila jejich barevná vitrážová sklíčka jako v dobře seřízeném krasohledu. Fasádu bočních stran dělily pilastry na několik polí, přičemž střední část lodi byla trochu předsazená a spatřili jsme na ní malá kruhová okénka. Na závěr jsme shlédli pětiboký presbytář, který prosvětlovala vysoká okna s gotickým obloukem a také kněžiště bylo rozděleno na jednotlivé části ozdobnými pilastry s patkou.

C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 02 C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 11

Když jsme si kaple obešli kolem dokola, zastavili jsme se ještě u informačních panelů, z nichž jsme načerpali pár historických faktů. Dočetli jsme se, že původní kapli Božího hrobu nechal vybudovat roku 1671 měšťan Jan Kryštof Blažejovský podle jeruzalémského vzoru, která byla záhy hojně navštěvována poutníky a proto byla z kapacitních důvodů roku 1750 přestavěna na větší kostel s věží, jenž byl ovšem ještě v tomtéž století odsvěcen v rámci josefínských reforem a následně začal chátrat. Když jsme si přečetli všechny dostupné informace, sešli jsme z návrší dolů a kolem pivovaru Poutník jsme zamířili do centra města. Co jsme zde viděli, to vám již prozradí jiné moje pelhřimovské články. Chcete-li se seznámit s našimi zážitky na Vysočině, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme poznali Pelhřimov a Horní Cerekev.

C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 09 C - Pelhřimov - Kaple sv. Kříže 03

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Pelhrimov_-_kaple_sv._Krize/​

Historie :

Kaple sv. Kříže byla postavena v 19. století na mírném návrší nedaleko historického centra Pelhřimova a nahradila tak původní církevní stavbu, kterou nechal vybudovat roku 1671 měšťan Jan Kryštof Blažejovský. Jednalo se o kapli Božího hrobu podle jeruzalémského vzoru s vlastní předsíní a Kristovým hrobem, která byla záhy hojně navštěvována poutníky a proto byla z kapacitních důvodů roku 1750 přestavěna na větší kostel s věží, jenž byl uvnitř vyzdoben malovaným cyklem Kristova utrpení. Brzy poté přišly reformy císaře Josefa II., jimiž mimo jiné zrušil poutě, některé církevní řady a řada kostelů musela být odsvěcena. Tento osud postihl i kostel Božího hrobu, který byl prodán do soukromých rukou a od té chvíle začala budova chátrat. Zkázu dokonal požár po úderu blesku a tak se v roce 1865 radní města Pelhřimov rozhodli, že zchátralou barokní stavbu zboří a na jejím místě postaví novou. Novogotickou kapli vystavěl místní stavitel Josef Šlechta v letech 1883-1886. Ve druhé polovině 20. století kaple opět chátrala a dokonce se uvažovalo i o její demolici. V letech 2013 – 2015 město provedlo rozsáhlou rekonstrukci celého areálu, včetně úpravy schodiště a zeleně kolem kaple. Práce zahrnovaly kompletní obnovu schodiště včetně sloupků a zábradlí, vykácení starých stromů lemujících schodiště, které byly ve špatném stavu a jejichž kořeny poškozovaly okolní stavby. Od roku 2015 slouží městu jako obřadní, výstavní a koncertní síň.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/kaple-sv-krize-kalvarie-kostel-nalezeni-sv-krize

Město Pelhřimov je držitelem turistické známky č.408.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/pelhrimov-c408

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 438475
Měsíc: 16593
Den: 779