Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svitavy - kaple sv. Jiří

Pravoslavná kaple sv. Jiří byla ve Svitavách vystavěna v letech 2008 – 2017 podle projektu ing. Josefa Lopoura, který původně navrhl jednoduchou stavbu. Plán však byl změněn takřka k nepoznání a tak zde vznikla multifunkční kaple, rozdělená na část sakrální pro konání mší či svateb a na část pro setkávání věřících a jejich aktivity. Město Svitavy darovalo církvi pozemek zdarma, ale i tak stavba stála 4 miliony korun, přičemž financovaná byla pouze z darů či ze sbírek. Splnil se tak sen mnoha věřících, k nimž patří i řada volyňských Čechů, kteří se na Svitavsko přestěhovali ihned po skončení druhé světové války.

article preview

Svitavy jsme navštívili během zpáteční cesty z pobytu v Letovicích, kde jsme strávili čtyři jarní dny v místním penzionu na okraji tohoto jihomoravského města. Když jsme po poslední snídani v penzionu nasedli do našeho auta, sjeli jsme dolů na Pražskou ulici a pak jsme již nabrali kurz směrem na Svitavy. Návštěvu tohoto města na hranici Čech a Moravy jsme měli v plánu už dlouho, ale vždy jsme projeli okolo za vzdálenějšími cíli a tak jsme se rozhodli, že náš rest smažeme právě v rámci cesty dolů z Letovic do Olomouce. Velice frekventovaná silnice číslo 43 byla v ono nedělní dopoledne poloprázdná a brzy jsme do Svitav bez problémů dorazili. Toto město začalo psát svou historii již ve 12. století a tak nám nabídlo širokou škálu památek a zajímavostí, které jsme všechny zvládli poznat za jeden den.

46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří - pohled z ulice 5. května 46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří 03

Jednou z nich byla pravoslavná kaple sv. Jiří, náš předposlední cíl, který jsme měli v plánu onu jarní neděli navštívit. Náš stříbrný povoz jsme odložili na malém parkovišti mezi smuteční síní na městském hřbitově a pravoslavnou kaplí na druhé straně ulice, a ihned jsme vyrazili na obhlídku nové církevní stavby. Kaple sv. Jiří byla totiž vystavěna až v letech 2008 – 2017 podle projektu ing. Josefa Lopoura, který původně navrhl jednoduchou stavbu. Plán však byl změněn takřka k nepoznání a tak se před námi objevila krásná novostavba s bílou fasádou, červenými doplňky a pozlacenou kopulí , včetně nezbytného kříže. Kaple měla tvar písmene L a v jedné její části se konaly mše či svatby a druhá sloužila pro setkávání věřících a jejich aktivity. Dovnitř jsme se bohužel nepodívali a museli jsme se spokojit s obhlídkou exteriérů.

46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří 04 46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří 02 

Nejprve jsme si prohlédli věž se samostatným vchodem, nad nímž jsme napočítali dvě okna. Stejný počet okenních otvorů s půlkruhovým záklenkem se nacházel z boční strany věže, zatímco zezadu disponovala třemi okny nad sebou. Věž byla zakryta jehlancovou střechou a zakončena pozlacenou cibulovou bání s křížem. Věž byla spojena s druhou částí kaple krátkou přístavbou, na níž navazovala loď se dvěma bočními okny. Loď byla uzavřena trojbokým presbytářem, který byl opatřen identickou dvojicí oken a malým, opět pozlaceným křížkem na hřebenu střechy. Zaujala nás přední strana lodi s vlastním vchodem, který byl schovaný pod prodlouženou střechou s větším křížem na konci hřebenu, který nesla čtveřice hranolových sloupů. Díky nim kaple získala zajímavou podobu a nový rozměr, což se nám líbilo.

46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří 01 46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří 06

Když jsme si kapli zblízka prohlédli, vrátili jsme se k autu, jímž jsme odjeli do ulice 5. května, která lemovala vlakové nádraží. Zde jsme zastavili a kapli sv. Jiří vyfotili i z této strany, neboť nám v pohledu na církevní stavbu nic nebránilo. Následně jsme zamířili za naším posledním cílem, jímž byl židovským hřbitov za městem, o němž však pojednává jiný můj příspěvek. Chcete-li vědět, co všechno jsme ve Svitavách viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme Svitavy prošli křížem krážem a dozvíte se víc. A pokud máte nějakou zkušenost s tímto hřbitovním kostelem sv. Jiljí, napište prosím pod článek svůj zasvěcený komentář. Ostatní turisté tak i díky vám získají aktuální informace o tomto místě. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě historického města Svitavy, které si vaši pozornost právem zaslouží….

46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří 05 46 - Svitavy - Kaple sv. Jiří - pohled z ulice 5. května

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Svitavy_-_kaple_sv._Jiri/

Historie :

Pravoslavná kaple sv. Jiří byla ve Svitavách vystavěna v letech 2008 – 2017 podle projektu ing. Josefa Lopoura, který původně navrhl jednoduchou stavbu. Plán však byl změněn takřka k nepoznání a tak zde vznikla multifunkční kaple, rozdělená na část sakrální pro konání mší či svateb a na část pro setkávání věřících a jejich aktivity. Město Svitavy darovalo církvi pozemek zdarma, ale i tak stavba stála 4 miliony korun, přičemž financovaná byla pouze z darů či ze sbírek. Splnil se tak sen mnoha věřících, k nimž patří i řada volyňských Čechů, kteří se na Svitavsko přestěhovali ihned po skončení druhé světové války.

Historie čerpána z webu

https://www.idnes.cz/pardubice

Město Svitavy má svou turistickou známku č.633.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/svitavy-c633

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 438099
Měsíc: 16449
Den: 757