Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské

Kostel Panny Marie Karmelské v Karolínce byl postaven v letech 1994 – 1997 a vysvěcen byl olomouckým arcibiskupem olomouckým Janem Graubnerem. Věž kostela je vysoká více než 30 metrů a pod jejím vrcholem jsou zavěšeny tři zvony z dílny v Halenkově, které byly pojmenovány Štěpán, Václav a Mořic. V interiéru se nachází velká mozaika o ploše 100 m², kterou navrhl a s pomocí věřících i zrealizoval v roce 2016 Juraj Berany. Mozaika představuje Boží milosrdenství rozlévající se do celých dějin spásy a obsahuje tři výjevy ze života Panny Marie: Zvěstování Páně, Ukřižování a Maria pod křížem, Panna Maria Karmelská spolu se svatým Josefem. Do mozaiky i oltáře byly vloženy relikvie svatých a blahoslavených, sv. Zdislavu, sv. Arnolda Janssena, sv. Marii Goretti a bl. Zdenku Schelingovou. 

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku jsme si na sedm dní pronajali luxusní srub v kanadském stylu, který si jeho majitel postavil na zelené louce teprve nedávno a tak dřevěný domek ještě voněl novotou. Dovolenou jsme si naplánovali na začátek letních prázdnin, kdy se rozlehlá obec Velké Karlovice stala na jeden týden naším novým domovem, z něhož jsme každé ráno po vlastními silami připravené snídani vyráželi na výlety po bližším i vzdálenějším okolí.

065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 04 065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 06

Úvodní dva dny dovolené panovalo velké vedro, kdy teploměr úspěšně atakoval třicetistupňovou hodnotu, takže jsme přivítali, když se v noci na Valašsko přihnaly bouřky. Třetí den pobytu se nám hned lépe dýchalo a vzduch se ochladil natolik, že jsme si dokonce museli obléci bundy. Negativním faktem ochlazení bylo to, že celé dopoledne propršelo a tak jsme jej strávili ve srubu u vědomostních stolních her. Pak jsme si uvařili oběd a když konečně přestal padat déšť, vyrazili jsme na výlet do Karolinky. Postupně jsme shlédli ski areál, exponáty sklářského muzea, soubor původních dřevěných staveb v Raťkovském údolí a následně jsme odjeli ke kostelu Panny Marie Karmelské, jenž byl vystavěn v letech 1994 – 1997 a posvěcen olomouckým arcibiskupem olomouckým Janem Graubnerem.

014 - Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské 01 014 - Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské 04

Naše stříbrné auto jsme odstavili na prázdném parkovišti přímo u kostela a vydali se na jeho obhlídku. Na první pohled nás zaujala více než 30 metrů vysoká věž, v níž byly zavěšeny tři zvony z dílny v Halenkově, které byly pojmenovány Štěpán, Václav a Mořic. Na betonové věži jsme si zkontrolovali čas díky ciferníkovým hodinám a na jejím vrcholu jsme shlédli kříž. Následně jsme se vydali kolem chodby, která spojoval věž s hlavní lodí a v níž se nacházel vchod do interiéru. Když jsme ke dveřím přišli, zjistili jsme, že se dovnitř nepodíváme, protože byly zamčené na sedm západů. Docela nás to mrzelo, protože nejzajímavějším prvkem na celé stavbě byla velká mozaika o ploše 100 m², jež interiér svatostánku doplnila roku 2016 a obsahovala tři výjevy ze života Panny Marie.

014 - Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské 05 014 - Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské 07 - chrlič

Když jsme se nedostali dovnitř, obešli jsme čtvercovou budovu se stanovou střechou kolem dokola, pořídili pár fotografií a poté jsme se vrátili k našemu povozu. Vzápětí jsme odjeli k nedaleké přehradě Stanovnice, o které však již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také přečtěte. Jak probíhal třetí den naší dovolené na Valašsku, to se dozvíte v sekci Velké povídání o výletech, kde je pro vášnivé čtenáře připraven cestopis s názvem Jak jsme v červenci navštívili Karolinku a Nový Hrozenkov. Pokud jste tato místa také navštívili, můžete pod článek připojit svůj komentář a podělit se tak o své vlastní zážitky. Děkujeme, pomůžete tím zároveň ostatním turistům získat aktuální informace z daných míst. Jestliže vás tento letní příspěvek dokonce inspiroval k výletu do Karolinky, pak dokonale splnil svůj účel.

014 - Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské 03 014 - Karolinka - kostel Panny Marie Karmelské 06

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/karolinka-kostel-panny-marie-karmelske​

Historie :

Kostel Panny Marie Karmelské v Karolínce byl postaven v letech 1994 – 1997 a vysvěcen olomouckým arcibiskupem olomouckým Janem Graubnerem. Věž kostela je vysoká více než 30 metrů a pod jejím vrcholem jsou zavěšeny tři zvony z dílny v Halenkově, které byly pojmenovány Štěpán, Václav a Mořic. V interiéru se nachází velká mozaika o ploše 100 m², kterou navrhl a s pomocí věřících i zrealizoval v roce 2016 Juraj Berany. Mozaika představuje Boží milosrdenství rozlévající se do celých dějin spásy a obsahuje tři výjevy ze života Panny Marie: Zvěstování Páně, Ukřižování a Maria pod křížem, Panna Maria Karmelská spolu se svatým Josefem. Do mozaiky i oltáře byly vloženy relikvie svatých a blahoslavených, sv. Zdislavu, sv. Arnolda Janssena, sv. Marii Goretti a bl. Zdenku Schelingovou. V oltáři pak sv. Dominika Savio, bl. Imeldu Lambertini, sv. Jiří, sv. Kateřinu Sienskou, sv. Dominika Guzmána a tři sv. košické mučedníky.

Historie čerpána z webu

https://www.nockostelu.cz/kostel/351/

Město Karolinka je držitelem turistické známky č.1578.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-karolinka-c1578

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 441971
Měsíc: 16970
Den: 784