Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kozlov - kostel sv. Josefa

Kostel sv. Josefa v obci Kozlov byl postaven za jeden rok na místě staré dřevěné zvonice podle plánů stavitele Heinricha Czeschnera z Olomouce. Peníze na výstavbu byly získány ze sbírek obyvatelstva z celého okresu Hranice a když proběhlo v srpnu 1927 slavnostní vysvěcení nového kostela, tak místní lidé nemuseli chodit na mše do přilehlého Slavkova. Dne 17. září 1945 rozhodla vláda o zřízení vojenského tábora Moravský Beroun (později vojenský újezd Libavá), do něhož byla zahrnuta i ves Kozlov. Ještě několik let do kostela mohli lidé chodit, ale na podzim roku 1956 byl inventář převezen do Velkého Újezdu a uložen zčásti v tamním kostele sv. Jakuba Většího a zčásti na faře. Odvezeny byly všechny sochy, obrazy i svatostánek, ale při stěhování se něco ztratilo a nebo rozbilo.

article preview

Obec Kozlov, rozkládající se na okraji vojenského újezdu Libavá, jsme navštívili z velmi prozaického důvodu. V určitém životním období jsme se totiž jezdili dívat na vesnické rodinné domky, protože jsme si chtěli nějaký koupit a trávit v něm čas chalupařením. Jeden z adeptů na koupi se nacházel ve vsi Lipná nedaleko Potštátu a protože jsme vždy rádi spojovali příjemné s užitečným, cestou jsme se zastavili na několika turisticky atraktivních místech. Ve zmíněném Kozlově naši pozornost upoutal kostel sv. Josefa, u něhož jsme zaparkovali náš stříbrný povoz a vzápětí jsme vyrazili na jeho obhlídku. Před námi stál na svažitém terénu svatostánek, jenž byl vybudován v roce 1927 na místě staré dřevěné zvonice, díky čemuž místní obyvatelé nemuseli chodit na mše do sousedního Slavkova.

A - Kozlov - kostel sv. Josefa 01 A - Kozlov - kostel sv. Josefa 05

Kostel sv. Josefa k nám byl natočen čelní stranou, které dominovala hranolová věž se stanovou střechou, ukončenou makovicí a křížkem. V horní části věže jsme uviděli malá okénka, za nimiž se skrývala trojice zvonů z roku 1927 a jeden ze staré zvonice. Dole na věži se nacházelo okno s půlkruhovým záklenkem. Zaujalo nás, že bývalo delší, ale když okolo roku 2000 probíhala rekonstrukce svatostánku, byla k věži pro pohodlí věřících přistavěna malá předsíň, což si vyžádalo zkrácení zmíněného okna. Následně jsme se vydali na obchůzku kolem lodi, na které jsme našli dvě půlkruhově zaklenutá okna na obou stranách. Když jsme poté přišli k trojbokému presbytáři, objevili jsme na něm dvojici podobných oken a ke kněžišti přistavěnou pravoúhlou sakristií se sedlovou střechou.

A - Kozlov - kostel sv. Josefa 03 A - Kozlov - kostel sv. Josefa 07

Pak jsme se vrátili zpět k našemu autu, u něhož jsme se seznámili s neveselou historií kostela sv. Josefa, který svému účelu sloužil až do roku 1956. Tehdy byl z Kozlova odvezen veškerý inventář, kostel začal chátrat a přes neutěšený stav byl více jak 30 let využíván jako sýpka. Změna nastala až v roce 1990, kdy byl farářem ve Velkém Újezdě ustaven pan Jaroslav Machač, který se zasloužil o opravu svatostánku, který jsme si tak mohli prohlédnout i my. Potom jsme nasedli do auta a popojeli na nedaleké parkoviště na okraji vojenského újezdu, z něhož jsme zamířili k prameni řeky Odry, o němž však již pojednává jiný můj článek. Kompletní popis našeho výletu najdete tradičně v sekci Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte článek Jak jsme v okolí Potštátu navštívili pár kostelů a pramen Odry.

A - Kozlov - kostel sv. Josefa 08 A - Kozlov - kostel sv. Josefa 04

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/kozlov-kostel-sv-josefa​

Historie :

Kostel sv. Josefa v obci Kozlov byl postaven za jeden rok na místě staré dřevěné zvonice podle plánů stavitele Heinricha Czeschnera z Olomouce. Peníze na výstavbu byly získány ze sbírek obyvatelstva z celého okresu Hranice a když proběhlo v srpnu 1927 slavnostní vysvěcení nového kostela, tak místní lidé nemuseli chodit na mše do přilehlého Slavkova. Dne 17. září 1945 rozhodla vláda o zřízení vojenského tábora Moravský Beroun (později vojenský újezd Libavá), do něhož byla zahrnuta i ves Kozlov. Ještě několik let do kostela mohli lidé chodit, ale na podzim roku 1956 byl inventář převezen do Velkého Újezdu a uložen zčásti v tamním kostele sv. Jakuba Většího a zčásti na faře. Odvezeny byly všechny sochy, obrazy i svatostánek, ale při stěhování se něco ztratilo a nebo rozbilo. Lavice byly převezeny do kaplí ve Výklekách a Daskabátě. Na místě zůstala jen pevná část oltáře, kazatelna a podstavec pod sochu Panny Marie. Časem z kostela zmizel dřevěný strop, kazatelna a vybavení kůru. Když byla obec po roce 1968 osídlena příslušníky sovětské armády, přestal sloužit svému původnímu účelu a začal chátrat. Svatostánek byl v těchto neveselých dobách dokonce využíván jako sýpka a skladovalo se v něm obilí. Změna nastala až v roce 1990, kdy byl farářem ve Velkém Újezdě ustaven pan Jaroslav Machač, který po příchodu do nového působiště vyčistil zanedbaný kozlovský hřbitov, upravil náhrobky a vysadil nové dřeviny. Jeho zásluhou byl kostel po roce 2000 byl opraven za vydatné pomoci velitele vojenského újezdu a německých přátel. Filiální kostel v současnosti spadá pod farnost Velký Újezd a mše svatá zde bývá sloužena dvakrát ročně.

Interiér :

Původní hlavní oltář pocházel z farního kostela v Prosebnicích, který zakoupila Florentina Domesová se svým bratrem Aloisem. Více oltářů kostel neměl. Na schody na kůr se vchází z pravé strany věže, z kůru se po dalších schodech přicházelo ke zvonům. Pětatřicetikilogramový starý zvon zavěšený ve zvonici našel své místo spolu s dalšími třemi zvony na věži nového kostela. Tyto tři nové zvony byly požehnány dne 9.10.1927. Tehdy slavnostní mši svatou sloužil kozlovský rodák P. Jan Hausner, farář v Jakartovicích. První zvon o hmotnosti 126 kg byl zasvěcen sv. Josefovi - byl to dar preláta J. Tittela. Druhý zvon se jmenoval Mariahilfe (Panna Maria Pomocná), měl 82kg a daroval ho P. Jan Hausner. Třetí zvon byl darem Johanna Domese z č.p. 46, vážil 58kg a jmenoval se Sanctus Johannes.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/kostel-sv-josefa-kozlov

Obec Kozlov nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 442021
Měsíc: 16957
Den: 727