Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ludgeřovice - kostel sv. Mikuláše

Chrám sv. Mikuláše v obci Ludgeřovice byl dokončen za pouhý rok mezi lety 1906 - 1907. Největší zásluhu na výstavbě a vybavení kostela měl farář Alois Bitta. Projektantem, stavitelem a dodavatelem materiálů byl Josef Holuscha, podnikatel z Dolního Benešova. Nejvíce peněz na stavbu poskytli samotní farníci a menší částkou přispěl baron Rotschild. Stavební materiál se přepravoval s pomocí koňských povozů, vše bylo stavěno ručně pouze s pomocí kladek a dřevěného lešení, které mělo uvnitř kostela dvanáct pater a venku dvacet pět pater.

article preview

Chrám sv. Mikuláše v obci Ludgeřovice jsme navštívili během třídenní dovolené, když jsme se už vraceli domů z Jilešovic, kde jsme byli ubytováni v příjemném penzionu. Po příjezdu do Ludgeřovic jsme auto nechali na malém parkovišti naproti monumentálního kostela a vydali se na jeho obhlídku. Už z dálky na nás zapůsobil svou mohutností a krásným vzhledem, neboť byl postaven z červených z režných a glazovaných cihel.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše - celkový pohled

Po schodech jsme vystoupali ke vchodu do kostela, před kterým jsme spatřili bílý kříž s Kristem. Prošli jsme okolo něj a vešli dovnitř chrámu. V předsíňce jsme uviděli sousoší „Dokonáno jest“, které roku 1944 zhotovila firma Ferdinand Stuflesser v St. Ulricht – Grődnertal z Tyrolska. Prohlédli jsme si i další výzdobu předsíňky a pak jsme přistoupili ke mříži a nahlédli jsme dovnitř chrámu.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše 08 - vchod a kříž s Kristem před  kostelem

Viděli jsme hlavní oltář svatého Mikuláše z roku 1909, který nahradil starý oltář s původního dřevěného kostela, jenž stál nedaleko nynější stavby. Dále jsme viděli dva boční oltáře ze stejného roku, které byly zasvěceny svaté rodině a svaté Barboře. Zjistili jsme, že všechny tři vytvořil akademický sochař G. Schreiner z Řezna. Od stejného autora jsme posléze shlédli čtrnáct obrazů křížové cesty.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše 04 - interiér kostela - hlavní oltář

Naším očím neunikla křtitelnice z roku 1913 a kazatelna z roku 1907, na které nás zaujalo, že byla kvůli lepší slyšitelnosti roku 1913 přemístěna blíže k lavicím. Pak jsme spatřili sousoší sv. Antonína od německého sochaře G. Schreinera z Řezna, pořízené do kostela roku 1914. Velice nás zaujal dlouhý lustr z roku 1933 od stejného autora.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše 06 - interiér kostela - celkový pohled

Nemohli jsme ale vidět varhany od krnovské firmy Rieger-Kloss z roku 1932, protože prostě byly přímo nad námi na hudebním kůru. Když jsme si prohlédli novogotické vnitřní vybavení, vyšli jsme z kostela ven a zamířili jsme k autobusové zastávce, odkud jsme měli celou stavbu před sebou jako na dlani. Nejvíce nás zaujala 75 metrů vysoká věž s hodinami, jejíž číselníky měly průměr téměř jeden a půl metru.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše - boční pohled a fara

Dozvěděli jsme se, že do věže bylo roku 1907 instalováno pět zvonů, z toho byly tři nové a dva byly z původního dřevěného kostela. Nepřekvapilo nás, že během první světové války zabaveny čtyři zvony pro válečné účely. Ovšem již roku 1920 byly do věže dodány tři nové zvony, které dodala firma F. Otta z Hemelingenu u Brém.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše - věž

Dále jsme zjistili, že se zvoníkovi muselo docela ulevit, když roku 1939 byl instalován elektrický pohon zvonů. Bohužel o tři roky později byly pro válečné účely zabaveny tři největší zvony a zbyl jen malý umíráček. Potom jsme očima přejeli zbytek jednolodního kostela, jehož loď uzavírá polygonální kněžiště a v patře má oratoř. Po stranách kostela jsme viděli sakristie a kaple. Vedle svatostánku jsme pak spatřili stavby ze stejného materiálu. Jednalo se o faru a hospodářské budovy, postavené ještě dříve než kostel v letech 1902 - 1903.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše - fara

Na závěr obhlídky jsme se seznámili v krátkosti s historií kostela a následně jsme se odebrali do nedaleké restaurace s příznačným názvem U kostela, kde jsme si koupili turistickou známku a také jsme zde poobědvali. Nebyli jsme zde ale vůbec spokojeni, jídlo bylo nevalné chuti a někteří ostatní návštěvníci v nás budili hrůzu a vypadali odpudivě. Po obědě jsme se vrátili k autu a vyrazili směrem domů do Olomouce.

Ludgeřovice - chrám sv. Mikuláše - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Ludgerovice_-_kostel_sv._Mikulase/

Historie :

Chrám sv. Mikuláše v obci Ludgeřovice byl dokončen za pouhý rok mezi lety 1906 - 1907. Největší zásluhu na výstavbě a vybavení kostela měl farář Alois Bitta. Projektantem, stavitelem a dodavatelem materiálů byl Josef Holuscha, podnikatel z Dolního Benešova. Nejvíce peněz na stavbu poskytli samotní farníci a menší částkou přispěl baron Rotschild. Stavební materiál se přepravoval s pomocí koňských povozů, vše bylo stavěno ručně pouze s pomocí kladek a dřevěného lešení, které mělo uvnitř kostela dvanáct pater a venku dvacet pět pater.

Nový kostel byl 18. listopadu 1907 slavnostně posvěcen olomouckým světícím biskupem ThDr. Karlem Wisnarem. V té době byl kostel úplně prázdný a nevymalovaný, vstupovalo se do něj bočním vchodem, protože zeď tehdy ještě stojící budovy původního kostela stála snad jen metr před hlavním vchodem nového kostela. V letech 1927 - 1928 byl kostel konečně vymalován a roku 1937 bylo pořízeno teplovzdušné podlahové topení. Během druhé světové války byl kostel značně poškozen, ale naštěstí byl opraven. Další rekonstrukce pak byly prováděny v letech 1978 až 1979 a také v roce 1982.

Historie čerpána z webu

http://www.ludgerovice.cz/100LetKostela/index.asp

Kostel sv. Mikuláše v Ludgeřovicích je držitelem turistické známky č.2046.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/chram-sv-mikulase-ludgerovice-c2046

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 448560
Měsíc: 17705
Den: 516