Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řepiště - kostel sv. Michaela Archanděla

V obci Řepiště patří k nejcennějším památkám místní jednolodní filiální dřevěný kostelík, který nese jméno sv. Michaela Archanděla. Názory na založení řepišťského kostela se v rozličných pramenech různí. Jóža Vochala ve "Vlastivědě Těšínska" udává rok 1484, prof. Adamus v "Našem Slezsku" rok 1485. Řepištský kostel byl původně kostelem farním. Od roku 1652 patřil protestantům (luteránům), kterým byl v roce 1654 odňat a přifařen k Šenovu. 

article preview

Dřevěný kostel svatého Michaela Archanděla v Řepištích jsme si prohlédli v rámci čtyřdenního pobytu v beskydské Ostravici na podzim jednoho roku. Po příjezdu do obce jsme auto zaparkovali u fotbalového hřiště, nacházejícího se jen pár metrů od svatostánku, k němuž jsme se vzápětí vydali. Přešli jsme přes rušnou hlavní silnici na druhou stranu, minuli pár lidí čekajících na zastávce na svůj autobus a po asfaltovém chodníku jsme dorazili k dřevěnému kostelu na cihelné a kamenné podezdívce.

Řepiště - kostel sv. Michaela archanděla 01 - celkový pohled

Brankou jsme vstoupili na hřbitov, rozprostírající se kolem jednolodního svatostánku a chtěli vejít do jeho útrob. Dveře byly ale zavřené, což nás vlastně ani moc nepřekvapilo, jelikož jsme se tímto nepříjemným faktem setkali při našich cestách již mnohokrát. Prohlédli jsme si tedy alespoň jeho exteriéry a postupně jsme jej obešli kolem dokola. Nad vchodem jsme uviděli dva malé okénka, osvětlující kruchtu neboli vyvýšené místo pro varhany, zpěváky a hudebníky, podepřenou uvnitř dvěma dřevěnými sloupy.

Řepiště - kostel sv. Michaela archanděla 05 - celkový pohled

O něco výše na střeše pokryté šindelem jsme spatřili hlavní čtyřhrannou cibulovitou věž, do které byly roku 1918 zavěšeny nové zvony na místo dvou původních, sebraných pro válečné účely. Na špičce nízké cibule této věže jsme našli nesoucí jednoramenný kovový kříž s růžicemi na konci ramen. Na druhém konci hřebenu pak byl malý sanktusník s kovovým hrotem s koulí a jednoramenným křížem. Během obchůzky našemu zraku nemohlo uniknout, že i boční stěny kostela byly z venkovní strany zakryty šindelem.

Řepiště - kostel sv. Michaela archanděla 12 - boční pohled

Prošli jsme okolo lodi s dvojicí oken a stanuli jsme u kněžiště, zakončeného trojboce, po jehož obou stranách byly přistavěny čtvercové prostory, aby kostel získal tradiční půdorys rovnoramenného kříže. Na levé straně jsme našli sakristii, sloužící k úschově bohoslužebných knih, rouch a předmětů a na pravé straně se nacházela oratoř, čili čestný prostor v kostele s vlastním vstupem. Pomalu jsme se procházeli mezi náhrobky, prohlíželi si krásnou dřevěnou stavbu, fotili ji a na to všechno nám příjemně svítilo předpolední sluníčko.

Řepiště - kostel sv. Michaela archanděla 07 - zadní pohled

Když jsme jej obešli kolem dokola, vyklouzli jsme stejnou brankou ven, prošli jsme kolem školy a zamířili jsme přes frekventovanou silnici na druhou stranu do sportovní haly. Neměli jsme však v úmyslu si zde zacvičit a dát svému tělu zabrat. Důvodem proč jsme vstoupili dovnitř, byla recepce sloužící jako informační centrum, kde se nás ujala příjemná paní. U ní jsme si koupili turistickou známku a také jsme zde získali razítko do památníku, takže jsme spokojeni zamířili zpět k autu.

Řepiště - kostel sv. Michaela archanděla 09 - pohled ze hřbitova

protože jsme u kostela, jenž byl v Řepištích postaven na konci 15. století, překvapivě nenašli žádnou tabuli s jeho historií, tak jsme si museli vystačit s vlastními zásobami. Nasedli jsme do auta, vytáhli papír s informacemi a nasávali historická fakta. Po pár minutách jsme podzimní prosluněné Řepiště opustili a odjeli do nedalekého Paskova na prohlídku zámku. Co jsme v bývalém šlechtickém sídle viděli, se dočtete v jiném příspěvku a protože nám Paskov nabídl opravdu netradiční expozice, určitě si tento článek také vyhledejte.

Řepiště - kostel sv. Michaela archanděla 02 - čelní pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Repiste_-_kostel_svateho_Michaela_Archandela/

Historie :

V obci Řepiště patří k nejcennějším památkám místní jednolodní filiální dřevěný kostelík, který nese jméno sv. Michaela Archanděla. Názory na založení řepišťského kostela se v rozličných pramenech různí. Jóža Vochala ve "Vlastivědě Těšínska" udává rok 1484, prof. Adamus v "Našem Slezsku" rok 1485. Řepištský kostel byl původně kostelem farním. Od roku 1652 patřil protestantům (luteránům), kterým byl v roce 1654 odňat a přifařen k Šenovu. Ze zápisů je vidět, že ještě roku 1688 byl kostel zasvěcen sv. Mikuláši, že byl celý ze dřeva, strop a podlaha z desek. Z vnější strany kostela byla galerie, krytá podsíň zvaná "sobota" (podobně jako u kostela v Sedlištích, kde zůstala zachována do dnes).

Roku 1785 byl kostel odebrán faře šenovské a byl přifařen k nové farnosti vratimovské. V zápise z roku 1808 se uvádí, že budova kostela s věží je celá ze dřeva a hrozí zavalením. Dle ústního podání prodělal kostel mezi léty 1867 a 1891 velké změny, jak vnitřní úpravou, tak i částečnou přestavbou. Další úpravy byly provedeny v letech 1931-1932 (věž) a další 1950. Poslední úpravy proběhly v interiéru kostela (nové omítky, vymalování, nové lavice) proběhly v letech 1995 - 1996.

Historie čerpána z webu

http://www.repiste.eu

Kostel sv. Michaela Archanděla Řepiště je držitelem turistické známky č.2285.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/dreveny-kostel-archandela-michaela-v-repistich-c2285

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437834
Měsíc: 16339
Den: 729