Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turnov - židovská synagoga

Turnovská židovská synagoga z počátku 18. století je jedinou synagogou v Českém ráji, která přečkala nacistickou okupaci a jedná se o třetí budovu židovské synagogy v Turnově, jelikož první dvě byly dřevěné a shořely při požárech města. Na počátku 20. století byl do budovy zaveden elektrický proud a došlo také k její přestavbě. Synagoga plně fungovala jen do počátku II. světové války, protože po jejím skončení do ní neměl kdo docházet. Po jejím definitivním zániku počátkem 50. let sloužila jako skladiště a po roce 1990 zůstala prázdná. V letech 2007 - 2008 byla kompletně opravena a otevřena veřejnosti.

article preview

Historické město Turnov jsme si celé prošli během jedné z mnoha dovolených, které jsme strávili v kouzelném Českém ráji a při procházce městem jsme nezapomněli navštívit ani jedinou synagogu v Českém ráji, která přečkala nacistickou okupaci. K židovskému svatostánku jsme přišli pěšky a ihned jsme zahájili neúspěšné hledání kešky. Po několika minutách marného pátrání jsme bránou vstoupili do prostoru jakéhosi malého dvorku. Vzápětí jsme nahlédli na schodiště, vedoucí do prvního patra, kde se nacházela galerie pro ženy, ale jít dál jsme se neodvážili.

Turnov - židovská synagoga - vstupní brána Turnov - židovská synagoga - vchod do předsíně Turnov - židovská synagoga - vchod

Raději jsme vkročili do předsíňky hlavního vstupu do synagogy, kde nás přivítala průvodkyně a zeptala se nás, jestli půjdeme na prohlídku. Původně jsme to měli v úmyslu, ale když jsme zjistili, že se uvnitř nesmí fotit, odmítli jsme. Poprosili jsme alespoň o razítko a jelikož ještě v době naší návštěvy neexistovala turistická známka synagogy, odešli jsme pryč. Následně jsme pokračovali v prohlídce dalších památek ve městě, ale o tom již vypráví jiné moje články. Co všechno jsme v tento den viděli, to se dočtete v cestopise Jak jsme poprvé navštívili Turnov, Dlaskův statek a zámek Hrubý Rohozec. 

Turnov - židovská synagoga - schodiště do prvního patra Turnov - židovská synagoga - historie Turnov - židovská synagoga - Tóra a svatostánek

Synagogu v Turnově jsme podruhé navštívili během třídenního pobytu v Českém Ráji, kdy jsme byli ubytováni v soukromí dvě noci v nedalekých Karlovicích. Učinili jsme tak zejména proto, že od naší poslední návštěvy o čtyři roky dříve získala tato židovská svatyně turistickou známku a také se už mohlo vevnitř fotit. Auto jsme tehdy zaparkovali u autobusového nádraží a přes mlýnský náhon jsme proklouzli do bývalé židovské čtvrti. Uličkou jsme brzy dorazili k maličké stavbě, kam se před druhou světovou válkou židovské obyvatelstvo chodilo modlit a bránou, na které jsme minule marně hledali kešku, jsme vešli na dvorek.

Turnov - židovská synagoga - vstupní brána Turnov - židovská synagoga - vstupní brána

Poté jsme vstoupili dovnitř synagogy, v pokladně jsme si koupili vstupenku a získali razítko do památníku. Paní se nás zeptala, jestli požadujeme výklad, což jsme s radostí přijali a tak se nás ujala a synagogou nás provedla. Nejdříve nám řekla informace o historii domu a pak už byl čas na její prohlídku. U vchodu v předsíni jsme uviděli výklenek, v němž bylo umístěno umyvadlo zvané kijor, které sloužilo k rituálnímu očištění rukou přítomných před bohoslužbou. Poté jsme sestoupili do hlavní síně, i když se jednalo jen o symbolický stupínek, neboť podle tradice toto zahloubení modlitebního prostoru vychází ze slov 130. žalmu: „Z hlubin volám Tě, Pane...“ 

Turnov - židovská synagoga - umyvadlo zvané Kijor, které sloužilo k rituálnímu očištění rukou přítomných před bohoslužbou Turnov - židovská synagoga - interiér

Následně jsme si prohlédli střídmou výzdobu synagogy, kde jsme získali další informace z úst naší průvodkyně. Dozvěděli jsme se, že tady nikdy nebývaly zobrazeny lidské bytosti a většinou ani zvířata, takže jsme viděli pouze dekorativní prvky složené z rostlinných motivů, pocházející z přelomu 19. a 20. století. Podél zdi se pak nacházely dřevěné lavice pouze pro muže, neboť ženy mívaly své místo oddělené. Uprostřed modlitebního sálu jsme pak na zemi spatřili obrysy dávno zbořené bimy, tedy místa, kde se předčítalo z Tóry.

Turnov - židovská synagoga - dřevěné lavice pro muže Turnov - židovská synagoga - obrysy dávno zbořené Bimy, místa, kde se předčítalo z Tóry

Potom jsme se dozvěděli spoustu informací o svatostánku, v němž bývaly ukládány svitky Tóry s textem biblických Pěti knih Mojžíšových. Ty byly omotány povijanem, překryty bohatě zdobeným stříbrným či mosazným štítem a korunovány korunou ze stejného materiálu. Na dřevěných držácích svitků byly umístěny ozdobné nástavce a dvířka schrány byla překryta oponou a draperií většinou ušitých ze vzácných, bohatě zdobených tkanin, jako byly třeba samety, brokáty a hedvábné damašky.

Turnov - židovská synagoga - svatostánek Turnov - židovská synagoga - pohled z galerie

Mohly obsahovat jméno donátora a příležitost, při které oponu synagoze, tedy své komunitě, daroval, např. obřízka či oslava dospělosti syna, uzdravení z nemoci, svatba a podobně. Dále jsme se dozvěděli, že při bohoslužbě se svitek Tóry vyndal ze schrány, přenesl na stůl v prostoru již zmíněné bimi a zde se za pomalého odvíjení a ukazování dřevěným či kovovým ukazovátkem ve tvaru ručky četl. Zajímavé informace jsme nasávali jako dobře fungující čerpadlo a exotické rituály jsme se snažili zapamatovat a co nejvíce si je představit.

Turnov - židovská synagoga - lustry Turnov - židovská synagoga - strop

Z vyprávění průvodkyně nás dále zaujalo, že komunisté v 60. letech 20. století tóry z českých a moravských synagog prodávali do zahraničí a ta turnovská skončila v USA ve státě Kentucky, kde dodnes slouží fungujícímu židovskému společenství. Vedle svatostánku jsme si pak prohlédli pamětní desky významných členů zdejší židovské obce. Potom jsme hlavní síň opustili a vyšli ven ze dveří, abychom vzápětí vystoupali po schodišti do prvního patra.

Turnov - židovská synagoga - galerie, která sloužila ženám k bohoslužbám Turnov - židovská synagoga - stěny a okna

Průvodkyně nám odemkla dveře a my jsme mohli vstoupit na galerii, která sloužila ženám k bohoslužbám. Z balkonu jsme shlédli hlavní síň pod námi a také jsme byli blíže krásně zdobenému stropu. Když jsme si galerii prohlédli, sestoupili jsme dolů na dvorek a pak nás průvodkyně ještě zavedla ke Golemovi. Jednalo se o kovovou sochu, poněkud odlišnou od známé hliněné postavy z pražské synagogy či filmu Císařův pekař a pekařův císař, v němž hlavní dvojroli ztvárnil skvělý Jan Werich.

Turnov - židovská synagoga - Golem Turnov - židovská synagoga - Golem

Poté jsme se již s milou průvodkyní rozloučili a bývalý židovský svatostánek jsme opustili. Uličkami ghetta jsme se vydali za dalšími turnovskými zajímavostmi, které jsme minule neviděli a o nich se více dozvíte z jiných příspěvků. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Turnově strávili část neděle a pak si koupili stroj. Na těchto stránkách najdete mnoho příspěvků z tohoto historického města, tak prosím nezapomeňte napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Synagoga v Turnově při opravách roku 1912

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Turnov_-_zidovska_synagoga

Historie :

Turnovská židovská synagoga z počátku 18. století je jedinou synagogou v Českém ráji, která přečkala nacistickou okupaci a jedná se o třetí budovu židovské synagogy v Turnově, jelikož první dvě byly dřevěné a shořely při požárech města. Na počátku 20. století byl do budovy zaveden elektrický proud a došlo také k její přestavbě. Synagoga plně fungovala jen do počátku II. světové války, protože po jejím skončení do ní neměl kdo docházet. Po jejím definitivním zániku počátkem 50. let sloužila jako skladiště a po roce 1990 zůstala prázdná. V letech 2007 - 2008 byla kompletně opravena a otevřena veřejnosti.

Historie byla čerpána z těchto stránek :

http://www.infocentrum-turnov.cz/

Židovská synagoga v Turnově je držitelem turistické známky č.1985.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/synagoga-turnov-c1985

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 14
Celkem: 437978
Měsíc: 16395
Den: 744