Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky

Budova myslivny Lišky Bystroušky byla spolu s přilehlou hospodářskou částí postavená v roce 1907 jako tzv. Forsthaus a od té doby vždy sloužila polesí Bílovice nad Svitavou. Roku 1972 byla provedena střední oprava celé nemovitosti, spočívající v instalaci ústředního vytápění, v nových rozvodech elektroinstalace a vody, částečně byla vyměněna okna. V roce 1985 byla pro potřeby zde sídlícího polesí Bílovice nad Svitavou zbudována přístavba nového zázemí – sociálního zařízení, kuchyňky a skladu. Celá budova byla také nově omítnuta břízolitem. V měsíci listopadu 2007 dokončil Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně generální opravu budovy. Kromě fasády se tehdy podařilo dát myslivně původní vzhled z roku 1908.

article preview

Bílovice nad Svitavou byly cílem několika našich výletů, během kterých jsme tuto malebnou obec nedaleko Brna dokonale poznali. Když jsme sem přijeli poprvé, tak se prvním objektem našeho zájmu stal kostel sv. Cyrila a Metoděje, nedaleko něhož jsme zaparkovali a šli si jej prohlédnout. Potom jsme sjeli dolů do obce k restauraci Sokolovna, kde jsme si prohlédli památník S.K. Neumanna.

11 - u řeky Svitavy 66 - jdeme po červené - sokolovna

Po chvilce jsme se vydali pěšky do krásného údolí, na jehož začátku jsme se zastavili u myslivny lišky Bystroušky. Toho dne panovalo krásné počasí, svítilo sluníčko a jarní atmosféra na nás dýchala doslova ze všech stran tohoto zalesněného údolí. Snad proto se nám krásná žlutá budova, jenž byla postavena roku 1907 a od té doby vždy sloužila polesí Bílovice nad Svitavou, okamžitě zalíbila. Rádi jsme si ji tedy prohlédli a pak jsme si o ní přečetli jednu velkou zajímavost.

Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky v dálce

Myslivna se totiž stala dějištěm knihy Rudolfa Těsnohlídka s názvem Liška Bystrouška, podle které složil operu Příhody lišky Bystroušky Leoš Janáček. Tento příběh se odehrával v době, kdy hájovnu obýval Hajný Bartoš, jenž jednoho dne usnul v lese a když se probudil, uviděl liščí rodinku. Aby mu žena nenadávala, kde byl tak dlouho, chytil jedno lišče z té liščí rodinky. Doma se ženě vymluvil, že na lišku hodně dlouho číhal a že ji chytil pro jejich vnuka Pepíka. Jak něco mělo být pro Pepíka, žena mu vždycky vše odpustila.

Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky za závorou

Liška Bystrouška se v myslivně skamarádila s jejich psem Lapákem. Jednoho dne si Pepík se svým kamarádem s Bystrouškou hráli. Pořád lišku za něco tahali, až se Bystrouška naštvala a kousla Pepíka do lýtka. Za trest musela být přivázaná k boudě. Bystrouška všelijak lákala slepice ke své boudě, aby je mohla chytit a sežrat. Když nadělala velké škody kvůli slepicím, revírník ji chtěl zastřelit, ale liška k naší úlevě překousala provaz a utekla do lesa.

Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky

Když jsme dočetli poslední řádky o příhodách zrzavé šelmy, pokračovali jsme v chůzi dál až na rozcestí, nad kterým jsme si prohlédli Liduščin památník. Potom jsme se vrátili k autu a jeli do Chaloupky u komína koupit turistickou známku Bílovic nad Svitavou. Následně jsme tento romantický kus moravské země opustili a autem jsme odjeli do Soběšic u Brna, kde jsme vystoupali na rozhlednu Ostrá Horka. O této vyhlídkové stavbě pojednává jiný můj článek, tak si jej nezapomeňte přečíst.

Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky

Při naší druhé návštěvě Bílovic nad Svitavou jsme naše auto zaparkovali opět u výletní restaurace Sokolovna, odkud jsme se vydali podél řeky po Fügnerově nábřeží až k nedaleké kapličce a ke mlýnu. Pak jsme se vrátili k sokolovně a pokračovali pohodovým krokem po zelené trase podél Kuního potoka, který byl z velké části ještě zamrzlý. Brzy jsme přišli k myslivně lišky Bystroušky, kterou jsme si znovu nezapomněli prohlédnout.

Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky na rozcestí

Od naší první návštěvy uplynulo osm let a na budově samotné se toho moc nezměnilo. Nicméně stromky před myslivnou trochu povyrostly a žlutou budovu více zakrývaly, než před lety. Dlouho jsme se zde nezdržovali a brzy jsme pokračovali dál ke studánce Leoše Janáčka, odkud jsme kráčeli k dalším památníkům a zajímavostem. Další pokračování našeho putování najdete v sekci Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte článek Jak jsme u Bílovic nad Svitavou nepotkali lišku Bystroušku.

Bílovice nad Svitavou - myslivna Lišky Bystroušky

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bilovice_nad_Svitavou_-_myslivna_Lisky_Bystrousky/

Historie :

Budova myslivny Lišky Bystroušky byla spolu s přilehlou hospodářskou částí postavená v roce 1907 jako tzv. Forsthaus a od té doby vždy sloužila polesí Bílovice nad Svitavou.

Roku 1972 byla provedena střední oprava celé nemovitosti, spočívající v instalaci ústředního vytápění, v nových rozvodech elektroinstalace a vody, částečně byla vyměněna okna.

V roce 1985 byla pro potřeby zde sídlícího polesí Bílovice nad Svitavou zbudována přístavba nového zázemí – sociálního zařízení, kuchyňky a skladu. Celá budova byla také nově omítnuta břízolitem.

V měsíci listopadu 2007 dokončil Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně generální opravu budovy. Kromě fasády se tehdy podařilo dát myslivně původní vzhled z roku 1908.

Historie čerpána z webu

https://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/myslivna-lisky-bystrousky-u-bilovic-nad-svitavou.aspx

Bílovice nad Svitavou jsou držitelem turistické zámky č.1420.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bilovice-nad-svitavou-c1420

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 15
Celkem: 444793
Měsíc: 17684
Den: 540