Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lednice - Apollonův chrám

Appolonův chrám se nachází na návrší u břehu Mlýnského rybníka asi tři kilometry od Lednice. Interiéry objektu jsou veřejnosti nepřístupné. Kdysi stál kousek odsud Chrám Múz, který zdobily sochařské skvosty Josefa Kliebera. Když jej panstvo zrušilo, nechali výzdobu převézt do nově postaveného zámečku, zasvěcenému antickému bohu Appolonovi. Empírový chrám byl postaven na začátku 19. století, aby stejně jako ostatní salety Lednicko-valtického areálu, zpříjemnil život lichtenštejnskému dvoru. Zdobí jej dórské sloupy, klasicistní zábradlí a točité schodiště. Kdysi tu bydlela stráž, tak se napudrované šlechtičny v krajkových šatech neměli čeho bát. Appolonův příběh vypráví plastický vlis, zdobící fasádu budovy. Kromě antické báje znázorňují sochy amorety s Appolonovou lyrou a kvarteto Múz. Střecha zámečku sloužívala jako vyhlídka, jde odsud vidět třpytící se hladiny rybníků i drobné lichtenštejnské stavby, zahalující se v šumící listoví okolních stromů.

article preview

Apollonův chrám, ležící ve známém Lednicko - Valtickém areálu jsme navštívili v rámci třídenního pobytu, během něhož jsme byli ubytování v malém penzionu v Lednici. Ke chrámu jsme se vydali pěšky od barokního statku Nový dvůr, u něhož jsme zaparkovali auto a samozřejmě jsme si jej také prohlédli.

Lednice - Apollonův chrám - rozcestník

Následně jsme kráčeli okolo Mlýnského rybníka, na jehož břehu byl chrám postaven, aby stejně jako ostatní salety Lednicko-valtického areálu, zpříjemnil život lichtenštejnskému dvoru. Během chůze kolem vody nás bohužel velice obtěžovali komáři, kterých zde bylo na podzim překvapivě hodně.

Lednice - Apollonův chrám - pohled od nádraží Lednice - rybníky

Když jsme dorazili k pozoruhodnému chrámu, který zde byl vystavěn v letech 1817 až 1819 vídeňským architektem Josefem Kornhäuselem, tak jsme si nejdříve prohlédli přední stranu stavby s osmi dórskými sloupy, za nimiž jsme spatřili mytologický výjev boha Apollóna na slunečním voze.

Lednice - Apollonův chrám - dórské sloupy a za nimi mytologický výjev boha Apollóna na slunečním voze

Dále jsme v horní části stavby shlédli sochy od Josefa Kliebera, které sem byly přeneseny z bývalého chrámu Múz, jenž kdysi stával nedaleko odtud a uprostřed jsme našli skupinu amoretů s Apollonovou lyrou. Našemu zraku také neunikly na stranách dvě dvojice soch, znázorňující múzy.

Lednice - Apollonův chrám - skupina amoretů s Apollonovou lyrou

Stavba, jenž sloužila pro potěchu šlechtického rodu Lichtenštejnů, se nám velice líbila a když jsme si ji prohlédli, zamířili jsme do pokladny, kde jsme si koupili známku a také jsme od příjemného pána získali razítka do památníku. Zároveň jsme si koupili vstupenku a vystoupali po točitých schodech na střechu chrámu, která sloužila jako rozhledna.

Lednice - Apollonův chrám - čelní pohled

Během našeho pobytu ve zdejším kraji nás trápila zatažená obloha, ale s pomocí dalekohledu, který byl na střeše k dispozici zdarma, jsme shlédli několik zajímavých míst v okolí. Přímo pod námi jsme pak viděli Lednické rybníky, v dálce potom známý Minaret, město Podivín, Lednici nebo rozhledny Dalibor u Zaječí a Slunečná u Velkých Pavlovic.

Lednice - Apollonův chrám - výhled ze střechy chrámu na lednické rybníky

Po deseti minutách jsme sešli dolů a prohlédli si zadní část budovy, kde kdysi bydlela stráž, takže se napudrované šlechtičny v krajkových šatech neměli čeho bát. Zajímavé také bylo, že náklady na stavbu chrámu činily 39 192 zlatých a vrchním stavitelem byl mistr Poppelack, jehož jméno nám připomínalo pracovníky v oranžových vestách.

Lednice - Apollonův chrám - zadní pohled

Potom jsme již pěknou stavbu opustili a za doprovodu komárů, kterých naštěstí ubylo, jsme se vydali po hrázi na druhou stranu rybníku. Další naše kroky vedly kolem vody k Rybničnímu zámečku, který byl naštěstí otevřený a tak jsme si jej také mohli zevnitř prohlédnout. O něm se však dočtete v mém dalším článku, tak si jej nezapomeňte také vyhledat.

Lednice - Apollonův chrám - pohled na chrám od zastávky Lednice rybníky

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Lednice_-_Apollonuv_chram/

Historie :

Appolonův chrám se nachází na návrší u břehu Mlýnského rybníka asi tři kilometry od Lednice. Interiéry objektu jsou veřejnosti nepřístupné. Kdysi stál kousek odsud Chrám Múz, který zdobily sochařské skvosty Josefa Kliebera. Když jej panstvo zrušilo, nechali výzdobu převézt do nově postaveného zámečku, zasvěcenému antickému bohu Appolonovi.

Empírový chrám byl postaven na začátku 19. století, aby stejně jako ostatní salety Lednicko-valtického areálu, zpříjemnil život lichtenštejnskému dvoru. Zdobí jej dórské sloupy, klasicistní zábradlí a točité schodiště. Kdysi tu bydlela stráž, tak se napudrované šlechtičny v krajkových šatech neměli čeho bát. Appolonův příběh vypráví plastický vlis, zdobící fasádu budovy. Kromě antické báje znázorňují sochy amorety s Appolonovou lyrou a kvarteto Múz. Střecha zámečku sloužívala jako vyhlídka, jde odsud vidět třpytící se hladiny rybníků i drobné lichtenštejnské stavby, zahalující se v šumící listoví okolních stromů.

Historie čerpána z webu

http://www.lednicko-valticky-areal.cz

Apollonův chrám u Lednice je držitelem turistické zámky č.2075.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/apollonuv-chram-lednice-c2075

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 437813
Měsíc: 16330
Den: 738