Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavlov - vinařské domy v České ulici

Vinařské domy zámožných vinařů a přilehlé uličky Česká a Na cimbuří jsou ojedinělými ukázkami venkovského baroka. Výstavné nadsklepní domy s lisovnami a sklepy v podzemí si zde stavěli bohatí místní sedláci ve stylu měšťanů z Mikulova již od 17. století. Místní vinaři jsou spolčení v dobře fungujícím sdružení Vinitores Palaviensis. Sklepy zde mají otevřené vinaři od konce června až do začátku září, vždy od pátečního večera do nedělního odpoledne.

article preview

Vinařská obec Pavlov byla jedním z mnoha míst, kde jsme zastavili během naší dovolené na prosluněné Pálavě. V této malebné obci na úpatí Pavlovských vrchů u břehu vodní nádrže Nové Mlýny jsme se dokonce ocitli hned dvakrát a při naší druhé návštěvě jsme se věnovali především místním pamětihodnostem. Auto jsme zaparkovali u kostela svaté Barbory a svatostánek si prohlédli.

Pavlov - pohled na obec z hradu Děvičky

Následně jsme prošli kolem lodi kostela a zabočili doleva do malinké uličky, která vyústila do podstatně větší kolegyně s názvem Česká. Podle našeho názoru by ale spíše zasloužila pojmenování Moravská, neboť jsme v ní našli spoustu krásných domů s vysokým barokními štíty. Během procházky jsme si zde připadali jako v animované pohádce, jen ty hodné selky na zápraží chyběly.

Pavlov - domy v České ulici

Zato jsme téměř u každého domu našli ceduli zvoucí na výborné víno a návštěvu sklepa. Jejich nabídku jsme ale nevyužili, bylo ještě před polednem a na nějaké popíjení bylo příliš brzo. Na některých fasádách se majitelé domů neváhali pochlubit s letopočtem jejich výstavby, sahající až do 17. století. Výstavné nadsklepní domy s lisovnami a sklepy v podzemí si zde už tehdy stavěli bohatí místní sedláci ve stylu měšťanů z Mikulova.

Pavlov - domy v České ulici

Jeden z nich nám pak byl povědomý a téměř okamžitě jsme si vzpomněli, že jsme jej vídali v první řadě seriálu Vinaři, neboť Pavlov se stal domovem hlavních hrdinů pod názvem Křetice. Když jsme se Českou ulicí prošli tam a zpátky, vrátili jsme se na náves. Zašli jsme do informačního centra, které sídlilo v budově obecního úřadu pro razítko do památníku a pak jsme již zamířili k autu u kostela. Naším vozem jsme následně odjeli do archeoparku na okraji Pavlova, o němž se spoustu informací dozvíte v mém dalším článku.

Pavlov - domy v České ulici - seriál Vinaři

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Pavlov_-_vinarske_domy_v_Ceske_ulici/

Historie :

Vinařské domy zámožných vinařů a přilehlé uličky Česká a Na cimbuří jsou ojedinělými ukázkami venkovského baroka. Výstavné nadsklepní domy s lisovnami a sklepy v podzemí si zde stavěli bohatí místní sedláci ve stylu měšťanů z Mikulova již od 17. století. Místní vinaři jsou spolčení v dobře fungujícím sdružení Vinitores Palaviensis.  

Na vinicích pod hradem Děvičky dnes vysazují především Chardonnay, Sauvignon a Muškát moravský, které se přidaly k tradičním odrůdám Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Svatovavřinecké. Sklepy zde mají otevřené vinaři od konce června až do začátku září, vždy od pátečního večera do nedělního odpoledne.

Historie čerpána z webu

http://www.sklepni-ulicky.cz/

Vinařská obec Pavlov je držitelem turistické zámky č.2258.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vinarska-obec-pavlov-c2258

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437784
Měsíc: 16313
Den: 734