Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový Jičín - městské hradby a opevnění

Opevnění Nového Jičína vzniklo samozřejmě spolu s městem, ale zprvu jej chránily pouze provizorní palisády, valy a příkop, které byly vybudovány mezi léty 1267 - 1278 a takřka pravidelně kopírovaly pravidelný čtvercový obrys historického jádra. Když se začal na konci 14. století stavět hrad, nařídil Vok II. z Kravař také postavit kamenné hradby, které značně zvýšily bezpečnost města. Během husitských válek došlo k poškození hradeb a tak císař Zikmund Lucemburský vydal souhlas s jejich opravou, která proběhla v letech 1435 - 1438. Tehdy byste do centra vstoupili jednou ze dvou hlavních bran nebo ze tří menších neboli forten.

article preview

Nový Jičín jsme si podrobně prošli během jednodenního výletu a při toulkách městem jsme narazili také na fragmenty bývalého středověkého opevnění, které se dochovaly na dvou místech. Po prohlídce kostela Nanebevzetí Panny Marie jsme zamířili k nedaleké polygonální baště s názvem Farská z roku 1613 na nároží Sokolovské a Žerotínovy ulice. Po pár desítkách metrů jsme k baště dorazili a zvenku si ji prohlédli.

Nový Jičín - městské hradby a opevnění - polygonální bašta na Farské ulici

Dovnitř jsme se však nedostali, protože se stala sídlem Klubu rodáků a i když se zde pořádají zajímavé výstavy a přednášky, v době naší návštěvy bylo zavřeno. Přečetli jsme si tedy alespoň několik informací o tom, jak opevnění Nového Jičína postupně vznikalo a jak se v průběhu staletí měnilo. Když jsme se s historií opevnění seznámili, vrátili jsme se ke kostelu, který jsme pouze minuli a vydali se k zámku.

Nový Jičín - městské hradby a opevnění - polygonální bašta na Farské ulici

U šlechtického sídla jsme našli mohutný blok zdi, vysoký šest metrů a dva metry silný, další pozůstatek hradeb města, které kdysi pravidelně kopírovaly pravidelný čtvercový obrys historického jádra. U zámku jsme rovněž vyluštili indicie potřebné k otevření pokladnice, neboli kešky, kterou jsme si vyzvedli na náměstí v informačním centru. Po zadání třímístného kódu se truhlička otevřela a mohli jsme si tak vybrat jeden z pokladů.

Nový Jičín - průjezd u zámku

Poté jsme truhlu vrátili pracovnici zeleného íčka, od které jsme ještě získali razítka do památníku. Koupili jsme si ještě pohledy a pak jsme si zašli na oběd do mexické restaurace na náměstí. Během oběda se zatáhlo a tak jsme s obavami hleděli na nebe, jestli začne pršet. Chcete- li vědět jak náš výlet pokračoval, přečtěte si další moje příspěvky, nebo v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte článek Jak jsme poznávali Nový Jičín a okolí.

Nový Jičín - podloubí domů na Masarykově náměstí

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Novy_Jicin_-_mestske_hradby_a_opevneni/

Historie :

Opevnění Nového Jičína vzniklo samozřejmě spolu s městem, ale zprvu jej chránily pouze provizorní palisády, valy a příkop, které byly vybudovány mezi léty 1267 - 1278 a takřka pravidelně kopírovaly pravidelný čtvercový obrys historického jádra. Když se začal na konci 14. století stavět hrad, nařídil Vok II. z Kravař také postavit kamenné hradby, které značně zvýšily bezpečnost města.

Během husitských válek došlo k poškození hradeb a tak císař Zikmund Lucemburský vydal souhlas s jejich opravou, která proběhla v letech 1435 - 1438. Tehdy byste do centra vstoupili jednou ze dvou hlavních bran nebo ze tří menších neboli forten.

V 16. století měly obě brány válcové věžičky, podobné těm zámeckým, o což se zasloužil patrně Bedřich ze Žerotína. V době kolem roku 1744 tvořila hradbu vysoká kamenná zeď s vnitřním ochozem. Na počátku 17. století bylo opevnění opravováno a zesilováno. Do nároží hradeb byly vestavěny dvě mohutné bašty - Vězeňská na západě a Farská na východě z roku 1613, která byla v pozdější době snížena.

V drtivé většině měst došlo k likvidaci hradeb a Nový Jičín nebyl výjimkou. S bouráním se zde začalo roku 1840, kdy byla zbořena Horní brána a o dva roky později padla i brána Dolní. V roce 1882 byla zbořena polygonální věž Sarkanderovské fortny a roku 1907 válcová věž Žerotínské fortny. Stejně tak byly postupně rozebírány kamenné hradby, jenž byly použity mimo jiné do obvodu městských domů.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=5241

Město Nový Jičín je držitelem turistické zámky č.2121.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-novy-jicin-c2121

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 438218
Měsíc: 16507
Den: 761