Jdi na obsah Jdi na menu
 


Choceň - Tyršovo náměstí

Město Choceň začalo vznikat již ve 13. století, ale jeho rozmach začal až v polovině 16. století, kdy zde byly zakládány cechy a řemeslníci pak prodávali zboží i na náměstí, které turistům nabízí několik zajímavých památek. Měšťanské domy sice kvůli četným požárům města ztratily své historické kouzlo, přesto zde najdete třeba krásnou novorenesanční budovu radnice z roku 1880, uprostřed náměstí stojící Mariánský sloup a pěknou budovu školy.

article preview

Choceň jsme poprvé navštívili během jednoho zimního výletu, který jsme skoro celý strávili v tomto východočeském městě. Po příjezdu do Chocně jsme si prohlédli nejprve zámek, jeden ze dvou vodních mlýnů, pivovar, evangelický kostel, hřbitovní kapli a poté jsme odjeli do středu města. Auto jsme zaparkovali na Tyršově náměstí a vydali se na obhlídku památek v centru města, které u řeky Tiché Orlice začalo vznikat již ve 13. století. Jeho rozmach začal až v polovině 16. století, kdy zde byly zakládány cechy a řemeslníci pak prodávali zboží i na náměstí, které nám ke shlédnutí nabídlo několik pěkných památek.

Choceň - Tyršovo náměstí - pohled na střed náměstí

Radnice

Jako první nám padla do oka krásná novorenesanční budova radnice z roku 1880, jenž byla postavena na místě původní dřevěné rychty, která několikrát vyhořela. První jednoposchoďová zděná radnice s vížkou a hodinami zde byla vybudována již roku 1564 za vlády Zikmunda ze Šelmberka. V roce 1719 se radnice stala skládkou šatstva a skromného vybavení žoldnéřů a vedle ní se nacházela šatlava s kládou.

Choceň - Tyršovo náměstí - radnice a informační centrum

Měšťanské domy 

Po shlédnutí budovy radních jsme si prohlédli ostatní domy na náměstí. Na první pohled však nevynikaly žádnou historickou hodnotou a bylo vidět, že byly přestavovány nebo nově vybudovány, neboť většinu zničily četné požáry města. Bylo nám jasné, že první domky na náměstí bývaly dřevěné se starodávným podloubím a teprve později byly stavěny jako kamenné s průčelím, které se však nedochovaly Zaujala nás budova obchodní akademie či bývalý Panský dům, později přestavěný na sokolovnu. Zjistili jsme, že na Tyršově náměstí bývala také kašna, která byla zrušena. Dozvěděli jsme se, že roku 1867 byla dle plánů stavitele A. Pasovského z Kostelce nad Orlicí postavena vedle radnice škola v pseudogotickém slohu, ze které později vznikla spořitelna.

Choceň - Tyršovo náměstí - domy v rohu náměstí - zprava č.85, č.142 a č.143 s vinotékou

Mariánský sloup

Obyčejný vzhled většiny domů nám bohatě vynahradil krásný pozdně barokní mariánský sloup z roku 1760, který nahradil dřívější sešlou dřevěnou sochu sv. Floriana. Sloup byl postaven na náklady obce za 772 zlatých, 17 krejcarů a 8 denárů, restaurován byl v roce 1829 a generálně opraven a přeměněn v roce 1905 sochařem Josefem Reilem. Tehdy byly staré sochy vyměněny za nové, místo sv. Agáty zde byla umístěna sv. Ludmila, podstavec byl zbaven obrázku sv. Salvátora a opatřen novým reliéfem sv. Rodiny. Kolem něho byly postaveny nové sloupky spojené řetězy a vysázeno šest mladých lip. Sloupky jsme zde sice našli, ovšem lípy odvál čas a tak jsme zde viděli už nově vysazené mladé stromky.

Choceň - Tyršovo náměstí - Mariánský sloup

Rozcestník

Potom jsme se krátce zastavili u rozcestníku naproti obchodní akademie a následně jsme již Tyršovo náměstí opustili. Pěšky jsme zamířili k nedalekému kostelu sv. Františka Serafínského, o kterém se více dozvíte v mém dalším článku, tak si jej také kdykoliv nezapomeňte přečíst.

Choceň - Tyršovo náměstí - rozcestník

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Chocen_-_Tyrsovo_namesti/

Historie čerpána z webu

https://www.chocen.cz/

Město Choceň je držitelem turistické zámky č.881.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/chocen-c881

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 438679
Měsíc: 16747
Den: 815