Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsme v průběhu let strávili naše dovolené

Putování za turistickými známkami, poznáním krásných památek, nádherné přírody a dalších zajímavostí nás přivedlo na spoustu míst naší České republiky. Samozřejmě jsme vyrazili také do zahraničí, ale největší počet vícedenních výletů a dovolených jsme strávili právě u nás. Staré moudro říká, že se všechno vyvíjí a totéž platilo i o našich výletech, co se týče ubytování. Jako mladí jsme na výlety jezdili vlakem či na kole a spali jsme pod stanem, v chatce někde v kempu nebo jsme poznali, co je hostel. Na první dovolenou v Teplicích nad Metují s dětmi jsme však již vyrazili autem a protože peněz moc nebylo, vybrali jsme si ubytování v kempu.

article preview

Putování za turistickými známkami, poznáním krásných památek, nádherné přírody a dalších zajímavostí nás přivedlo na spoustu míst naší České republiky. Samozřejmě jsme vyrazili také do zahraničí, ale největší počet vícedenních výletů a dovolených jsme strávili právě u nás. Staré moudro říká, že se všechno vyvíjí a totéž platilo i o našich výletech, co se týče ubytování. Jako mladí jsme na výlety jezdili vlakem či na kole a spali jsme pod stanem, v chatce někde v kempu nebo jsme poznali, co je hostel. Na první dovolenou v Teplicích nad Metují s dětmi jsme však již vyrazili autem a protože peněz moc nebylo, vybrali jsme si ubytování v kempu. Teplá voda tekla jen hodinu, o pohodlí v chatce jsme se dělili s pavouky a jiným hmyzem, ale zato jsme poznali jiné lidi a děti byli také spokojené, když si pohráli se svými vrstevníky.

4a Adšpašské skalní město 314 - vyhlídka na Starostu a Starostovou 3g Hvězda - kaple Panny Marie Sněžné 11 - čelní pohled

Veškeré nepohodlí nám vynahradila krásná příroda a skalní města. Pro dovolené v dalších letech jsme si již vybírali spaní v levnějších domech v soukromí, které jsme často sdíleli s jejich majiteli. Opět jsme se tak seznámili s novými lidmi, ale už jsme měli větší soukromí, čisté postele, teplou vodu kdykoliv a mohli jsme si uvařit ve vybavené kuchyňce vlastní jídlo. Jednu z těchto týdenních dovolených jsme strávili ve Skalce u Doks, kde jsme na zahradě domu krmili kočku majitelů a děti se báli přiblížit ke krocanovi v ohradě. Máchův kraj byl úžasný, hrad Bezděz se pro nás kvůli jedné události stal legendárním, stejně jako Kokořín a naprosto nás uchvátila Houska s tajemným kastelánem, který jakoby z oka vypadl nějakému černokněžníkovi a jenž dovedl o hradu mluvit tak poutavě, že jeho vyprávění zaujalo i naše malé děti.

Máchovo jezero hrad Ronov

Jak přibývaly další roky a děti rostly, zvyšovaly se i naše nároky na úroveň a kvalitu ubytování. Začali jsme si vybírat penziony a hotely střední třídy, které už nabízely polopenzi, na kterou jsme si brzy zvykli. Jednu z takových dovolených jsme strávili v Krkonoších, kde jsme prožili příjemný týden plný pěších výletů a jízd lanovkou. Každý den jsme vyráželi z krásného penzionu ve Velké Úpě a podařilo se nám pěšky zdolat nejvyššího horu naší země Sněžku. Podobnou dovolenou jsme o rok později strávili v Krušných horách, kde jsme si vybrali levnější hotel u lyžařského areálu pod Plešivcem. Tentokrát jsme více jezdili autem, které jsme si na začátku roku koupili v zánovním stavu a i z tohoto hlediska se jednalo o významnou změnu v našem životě.

3h Sněžka 48 - pohled na horu od Slezského domu 6i Plešivec - horská chata a rozhledna6

Poslední dva roky však už jezdili bez dětí pouze ve dvou a tak jsme si mohli dovolit i trochu dražší hotely. Stále jsme využívali polopenzi, nicméně se zvýšila úroveň pokojů a dokonce jsme si přikoupili wellnes. Nicméně se zkrátila doba dovolené na tři až pět dní, což nám na druhou stranu umožnilo vyrazit na několik dovolených za rok a poznat tak více míst u nás či na Slovensku. A co přinese budoucnost ? To se teprve ukáže, ale třeba někdy vyzkoušíme ubytování na vodě či na nějaké vysoko položené horské chatě. Uvidíme….Každopádně, ať už jsme si vybrali jakýkoliv typ ubytování, vždy jsme si uzavřeli adekvátní cestovní pojištění, aby naše dovolená proběhla v klidu a pohodě.

G - Suchý vrch 01 - Kramářova chata 017 - Pasohlávky - Novomlýnské nádrže 12 - pohled ze Strachotína

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ulrych Miroslav - Dovolené v Čechách.

V ATC Bučnice jsem byl několikrát a také jsme zápasili s myšičkami, dost jsme se u nich pobavili, když jsme je sledovali jak putují z jedné chatky do druhé a nebo šplhali na horní postel. Vše nahradilo krásné okolí a výlety na zříceniny hradů, šplhání s vnoučaty na hrad Střeň a Skály. Bloudění skalami po Vlčí rokli, kdy jsme zjistili, že jsme v civilizaci podle lidských exkrementů. Fajn jsme se pobavili i na hradě Kunětická Hora i lovecké zámečku v Rábech s čarodějnicemi atd. Je hřích při výletech vynechat severovýchodní Čechy.

Hana Matysova - Poděkování

Velmi pěkná prezentace,

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 438388
Měsíc: 16529
Den: 761