Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peru - nejatraktivnější země Jižní Ameriky

Téměř každý člověk, který rád cestuje, v životě sní o nějakém místě, jenž by rád navštívil, shlédl na vlastní oči a vychutnal si jeho atmosféru. Někomu by stačilo odpočívat v Karibiku na písečné pláži a popíjet koktejly, dobrodružné povahy by zase raději zdolaly evropská pohoří či rovnou pár osmitisícových himalájských vrcholů a zbytek by volil něco mezi oběma extrémy. K poslední skupině cestovatelů patří i naše maličkosti a kdybych měl prozradit naše dvě vysněné destinace mimo Evropu, byl by to Egypt se slavnými pyramidami a Peru, v němž pramení nejdelší řeka světa Amazonka. Do Egypta bychom se chtěli podívat hlavně kvůli jedinému ze sedmi dochovaných divů světa, neboť nás pyramidy vždy fascinovaly svými tajemstvími, počínaje od způsobu vlastní stavby k účelu, jemuž měly sloužit.

article preview

Téměř každý člověk, který rád cestuje, v životě sní o nějakém místě, jenž by rád navštívil, shlédl na vlastní oči a vychutnal si jeho atmosféru. Někomu by stačilo odpočívat v Karibiku na písečné pláži a popíjet koktejly, dobrodružné povahy by zase raději zdolaly evropská pohoří či rovnou pár osmitisícových himalájských vrcholů a zbytek by volil něco mezi oběma extrémy. K poslední skupině cestovatelů patří i naše maličkosti a kdybych měl prozradit naše dvě vysněné destinace mimo Evropu, byl by to Egypt se slavnými pyramidami a Peru, v němž pramení nejdelší řeka světa Amazonka. Do Egypta bychom se chtěli podívat hlavně kvůli jedinému ze sedmi dochovaných divů světa, neboť nás pyramidy vždy fascinovaly svými tajemstvími, počínaje od způsobu vlastní stavby k účelu, jemuž měly sloužit.

Peru - slavnost Peru - hory

Na rozdíl od afrického státu bychom do Peru vážili dlouhou cestu hned z několika důvodů. Jako první cíl bychom si určitě zvolili další záhadné místo naší modré zeměkoule, mezi něž patří pouštní náhorní planina Nasca. Na této plošině staří indiáni vytvořili více než 300 obrazců, většinou o rozměrech až několik desítek metrů, které znázorňují nejčastěji zvířata, hmyz, ryby a ptáky, ale také lidské postavy, geometrické obrazce, spirály a dlouhé rovné linie o délce až několika kilometrů, jejichž účel se dodnes nepodařilo rozluštit. Na druhé místo našeho cestovatelského itineráře bychom zařadili ruiny Machu Pichu, ukryté hluboko v nepřístupných Andách a obklopené tmavě zelenými kopci porostlými bujnou vegetací, kvůli čemuž byly objeveny až v roce 1911 a dodnes se vedou nekonečné dohady ohledně jeho původního účelu.

Peru - plošina Nasca Peru -Machu Pichu

Třetí místo našeho plánu by obsadilo bývalé hlavní město říše Inků se zachovalými základy indiánských paláců a budov, které bylo právem zařazeno centrum na Seznam světového dědictví UNESCO. Španělští dobyvatelé si zde postavili vlastní koloniální město Cuzco, patřící mezi nejkrásnější místa Jižní Ameriky, v jehož okolí bychom si prohlédli incké ruiny, přičemž bychom nevynechali majestátní pevnost Sacsayhuaman, incké koupele Tambo Machay a posvátné naleziště Kenko. Naším čtvrtým cílem by bylo nejvýše položené splavné jezero světa Titicaca, ležící v nadmořské výšce 3 810 metrů na hranici mezi státy Peru a Bolívie. Během plavby bychom sledovali unikátní rákosové plovoucí ostrovy Los Uros, na nichž dodnes žijí příslušníci stejnojmenného vymírajícího etnika. Na asi 40 ostrovech se dále nacházejí podivné věžovité hrobky Chullpas z období incké říše, které bychom také chtěli vidět.

Peru - Cusco Peru - ostrovy Los Uros

V Peru bychom rovněž procestovali pralesy v povodí zmíněné nejdelší řeky světa, které zabírají takřka polovinu této obrovské jihoamerické země. Patrně bychom se plavili po proudu řeky a přitom pozorovali některé druhy místní fauny jako jsou kajmani či kapybary. Při pěší výpravě do vnitrozemí pralesa bychom na vlastní kůži cítili její faunu přímo v panenské přírodě a rádi bychom naslouchali zajímavému vyprávění našich průvodců. A tak bychom mohli pokračovat v povídání o Peru dál a dál, jistě by se zde našlo mnoho dalších zajímavých míst. Hlavní cíle bychom tedy měli vybrány a doufáme, že se do této kouzelné jihoamerické země někdy podíváme. Jedna věc je však jistá ještě dávno před začátkem vysněné cesty – před cestou do zahraničí si vždy vybereme výhodné cestovní pojištění !!!

Peru - řeka Amazonka Peru - opice v pralese

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 438153
Měsíc: 16472
Den: 757