Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukov - přírodní památka Králky

Králky tvoří pískovcové a slepencové skalní útvary s vytesanými sedačkami, které zde zřejmě nechal v 19. století vytvořit šlechtický rod Seilernů ze zámku Lešná pro své zdejší časté výlety. Podle lidové pověsti na nich zasedalo takzvané valašské lovčí právo. Přes Králky prochází skalní rozsedlinou zeleně značená naučná stezka Lukov vedoucí od přírodní památky Brzová k hradu Lukov, k němuž je to odtud asi 200 metrů.

article preview

Přírodní památku Králky jsme navštívili na začátku letních prázdnin během výletu, který jsme strávili v zoologické zahradě Lešná a v okolí Lukova, kde jsme naši misi zahájili. Když jsme přijeli do Lukova, celou obcí jsme projeli až na parkoviště pod hradem a následně jsme se vydali po lesní cestě vstříc bývalému šlechtickému sídlu. Po chvilce jsme minuli dřevěný altánek a o pár desítek metrů dál jsme spatřili směrovku, která nás upozornila na studánku Rudolfa Petrly. Po krátkém zastavení u vodního zdroje jsme pokračovali ke hradu, který jsme si poctivě prošli a strávili zde několik desítek minut. Následně jsme se vrátili do míst bývalého předhradí, kde jsme ve skále odlovili kešku a pak jsme se šli podívat na památný Valdštejnův dub, který tu prý sám velký vojevůdce zasadil roku 1608.

Lukov - hrad Lukov - studna pro švédské vojsko

Vzápětí jsme pokračovali směrem k lesní cestě a zastavili se u studny, která vodou zásobovala švédské vojsko, jež během třicetileté války hrad Lukov dobylo a vypálilo. Potom jsme se napojili na červenou turistickou značku, která nás záhy přivedla na rozcestí pod hradem, kde jsme odbočili na trasu naučné stezky Lukov. Po pouhých 150 metrech jsme skalní rozsedlinou vstoupili na území přírodní památky Králky a ocitli se tak v nádherném světě mezi pískovcovými a slepencovými útvary. Nejednalo se sice o nijak rozsáhlé skalním město, ale velmi se nám zde líbilo a jelikož jsme zde byli sami, v klidu jsme se zde procházeli. Vyšplhali jsme také na největší ze skalních útvarů o délce 38 metrů a výšce 10 metrů, na jehož horní plošině jsme našli několik vedle sebe vytesaných sedaček.

přírodní památka Králky u Lukova - skalní tabule přírodní památka Králky u Lukova - vytesané sedačky 

Podle lidové pověsti právě tady zasedalo valašské lovčí právo, což byl souhrn právních norem valašského obyvatelstva ve 14. století až 17. století, potvrzených tehdejším panovníkem. Potom jsme slezli dolů a zamířili k informační tabuli, na které jsme si přečetli několik dalších zajímavých faktů. Nejvíce nás zaujalo, že v 19. století docházelo k romantickým úpravám v krajině pro místní šlechtu a tak i skalní útvar Králky byl upraven pro posezení a debaty panstva z nedalekého zámku Lešná a hrabat Magnisů ze Strážnice. Jejich setkání připomínal nápis vytesaný do skály, který jsme tu také našli. Narazili jsme zde také znaky se zednářskými symboly nářadí, které používali stavitelé katedrál a u této skály jsme získali odpovědi na otázky, potřebné k získání Earth cache.

 přírodní památka Králky u Lukova - posezení na skále ve stylu valašského práva přírodní památka Králky u Lukova - informační tabule

Pár minut jsme si zde odpočinuli a potom jsme se protáhli ven skalní rozsedlinou, která nám svým tvarem připomínala úzkou uličku pod dvojicí kostelních věží. Následně jsme zamířili zpět na do obce Lukov a při zpáteční cestě jsme se zastavili u altánku, kde jsme odlovili kešku. Potom jsme se již rychlým krokem vrátili k autu a vzápětí jsme odjeli do překrásné ZOO Lešná, o které se pochopitelně dozvíte více v mém dalším článku, tak si jej nezapomeňte také někdy vyhledat a přečíst. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme prolezli hrad Lukov a ZOO v Lešné. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, děkujeme.

přírodní památka Králky u Lukova - vstup skalní rozsedlinou přírodní památka Králky u Lukova - vstup

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Lukov_-_prirodni_pamatka_Kralky/

Historie :

Přírodní památka Králky se nachází na vrcholu hřebenu v jižním úbočí Hostýnských vrchů asi 1km od obce Lukov. Památka byla vyhlášena 16. 4. 1987 na ploše 2,5329 ha z důvodu ochrany skalních útvarů tvořených pískovcovými a slepencovými paleogenními lavicemi lukovských vrstev. Největší ze skalních útvarů Králek má při dolním okraji délku okolo 38 m a dosahuje výšky 10 m. V horní části slepencových skal se nachází drobná rozsedlinová jeskyně. Skály jsou obklopeny smíšeným lesem.

Králky tvoří pískovcové a slepencové skalní útvary s vytesanými sedačkami, které zde zřejmě nechal v 19. století vytvořit šlechtický rod Seilernů ze zámku Lešná pro své zdejší časté výlety. Podle lidové pověsti na nich zasedalo takzvané valašské lovčí právo. Přes Králky prochází skalní rozsedlinou zeleně značená naučná stezka Lukov vedoucí od přírodní památky Brzová k hradu Lukov, k němuž je to odtud asi 200 metrů.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/index.php?OID=12274

Přírodní památka Králky nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ema - ZOO

ZOO v Lešné je naše nejoblíbenější. Ale tady jsme se nikdy nezastavili. I když je to už nějaký čas v plánu.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 437926
Měsíc: 16371
Den: 730