Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava - rozhledna v Hošťálkovicích

Dřevěná osmimetrová vyhlídková věž vyrostla v září 2011 na vyvýšeném místě na okraji ostravských Hošťálkovic. Již rok dříve zde byla postavena vyhlídka s dřevěným altánem a informační panoramatickou mapou. O peníze na stavbu rozhledny původně požádal Klub českých turistů (KČT), který chtěl dřevěnou vyhlídkovou věž vybudovat na haldě Terezie ve Slezské Ostravě. KČT však od projektu na podzim 2010 odstoupil, protože vysoké stromy by bránily výhledu.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Cestou do tohoto slezského města jsme se zastavili v jednom z městských obvodů města Ostravy s názvem Hošťálkovice. Tato okrajová část ocelového srdce republiky, ležící nad soutokem řek Opavy s Odrou, nás k návštěvě zlákala nabídkou vyhlídky do kraje z místní rozhledny a také jsme chtěli odlovit zdejší kešku.

Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 10 - výhled na Ostravu Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 03 - areál u věže

Cesta po dálnici mezi Olomoucí a Ostravou proběhla rychle a bez problémů a tak jsme po několika desítkách minut v pořádku přijeli do Hošťálkovic, které v letech 1742 - 1920 patřily k Prusku a byly nejjižněji položenou obcí pruského Slezska. Naše stříbrné autíčko jsme zaparkovali u budovy autoservisu a nejprve jsme začali hledat ukrytou schránku s poklady. Po úspěšném nálezu jsme se vydali k dřevěné osmimetrové vyhlídkové věži, která zde byla postavena v září 2011.

Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 04 - pohled z cesty k rozhledně Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 02 - věž

Když jsme k rozhledně dorazili, ihned jsme vystoupali po dvou žebřících na vyhlídkovou plošinu ve výšce pěti metrů, ze které se nám překvapivě nabídl poměrně slušný výhled. Několik minut jsme se tak kochali pohledem na Ostravu s její rozlehlou aglomerací, pod námi jsme viděli Třebovice s elektrárnou a v dálce se rýsovaly kopce krásného pohoří Beskydy, kam jsme vždy velice rádi jezdili a v nichž jsme strávili mnoho dovolenkových dní. Zkrátka bylo na co se dívat a na věži jsme pozorováním krás Severní Moravy strávili několik minut.

Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 08 - výhled na Ostravu Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 11 - výhled na Ostravu

Jakmile jsme se dostatečně potěšili výhledem po krajině, slezli jsme opatrně dolů a na informační tabuli jsme si přečetli fakta o ostravské aglomeraci a Beskydech. Nabídku k posezení pod přístřeškem a také v nedalekém altánu jsme nevyužili, neboť nás ten den čekalo ještě poznávaní mnoha dalších zajímavostí a památek. Pomalým krokem jsme se tedy vrátili k autu, kterým jsme ujeli pouze 500 metrů, protože jsme se zastavili u další skryté GEO schránky. Po úspěšném nálezu jsme již zamířili do Hlučína. O tom, co jsme zde viděli, více prozradí příspěvek Jak jsme poznávali město Hlučín a okolí.

Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 05 - pohled od parkoviště Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 12 - pohled na Hošťálkovice

Chcete-li vědět, jak probíhala celá naše třídenní dovolená a co jsme všechno navštívili, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé naše putování najdete v sekci Velké povídání o výletech, tak si je ve volné chvíli také někdy přečtěte. Prozradím, že jsme nejen dokonale poznali město Hlučín, ale navštívili jsme rovněž mnoho objektů pohraničního opevnění z druhé světové války a také jsme zajeli podívat k našim severním sousedům do Polska. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty. Děkujeme.

Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 01 - věž a přístřešek Ostrava - Hošťálkovice - vyhlídková věž 07 - na věži

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Ostrava_-_rozhledna_v_Hostalkovicich/

Historie :

Dřevěná osmimetrová vyhlídková věž vyrostla v září 2011 na vyvýšeném místě na okraji ostravských Hošťálkovic. Již rok dříve zde byla postavena vyhlídka s dřevěným altánem a informační panoramatickou mapou. O peníze na stavbu rozhledny původně požádal Klub českých turistů (KČT), který chtěl dřevěnou vyhlídkovou věž vybudovat na haldě Terezie ve Slezské Ostravě. KČT však od projektu na podzim 2010 odstoupil, protože vysoké stromy by bránily výhledu.

V úvahu nepřipadala ani rovněž zamýšlená sousední halda Ema z důvodu jejího prohořívání a zákazu jakékoli výstavby na jejím vrcholu. Ostravské městské lesy proto pro vyhlídku vytipovaly jiné místo - okraj Hošťálkovic. Výstavbu provedla společnost Ostravské městské lesy, která obdobnou konstrukci realizovala již v roce 1998 na vrchu Landek v ostravských Petřkovicích.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/hostalkovice.htm

Město Ostrava je držitelem turistické známky č.737.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/ostrava-c737

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 438240
Měsíc: 16515
Den: 770