Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice v bývalém mlýně

Muzeum břidlice bylo založeno v roce 1996 a svým charakterem je na našem území ojedinělé. Sídlí v budově bývalého mlýna z 1. poloviny 18. století, který dnes patří mezi památkově chráněné stavby. Muzeum mapuje nejen zajímavou více jak 700letou historii města, ale především se zaměřuje na vznik, zpracování a využití břidlice, která je pro naši oblast charakteristická. Mezi nejzajímavější exponáty paří břidlicové hodiny, břidlicové školní tabulky a pisátka, fosílie rostlin a zvířat, které zkameněly. Na muzeum navazuje Naučná břidlicová stezka mapující doly naší oblasti a svým zaměřením tvoří s muzeem komplexní a zajímavý celek. V roce 2008 prošlo muzeum kompletní rekonstrukcí - přibyly nové podsvícené panely, na kterých každý návštěvník najde mnoho zajímavého nejen o břidlici, ale také např. informace o oblíbených zkamenělinách. 

article preview

Budišov nad Budišovkou jsme svou návštěvou poctili dvakrát a shodou okolností se tak stalo vždy v květnu v rámci jednodenních výletů. Když jsme do tohoto města, založeného ve 13. století pány z Kravař pří místních dolech na těžbu olova a stříbra přijeli poprvé, náš výlet teprve začínal. Po příjezdu do města jsme naše stříbrné autíčko zaparkovali v Partyzánské ulici a poté jsme zamířili dolů k řece Budišovce, na jejímž nábřeží byl v první polovině 18. století postaven vodní mlýn. V něm bylo roku 1996 otevřeno jediné muzeum břidlice v naší republice, do něhož jsme ihned vstoupili. Ihned se nás ujala hodná paní pokladní a průvodkyně v jedné osobě, u které jsme si koupili vstupenky, první verzi turistické známky a také jsme dostali razítka do památníku.

Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice a vodní mlýn Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - vchod

Vzápětí jsme shlédli krátký film o skutečné těžbě v jednom z posledních hlubinných dolů kousek od Budišova nad Budišovkou a když projekce skončila, začala nás paní provázet od jednoho exponátu k druhému. O těch nejzajímavějších nám s nadšením povykládala a také nás seznámila s historií těžby břidlice v okolí města, kde se oproti jiným lokalitám s lámáním tohoto nerostu začalo o něco později. Z úst průvodkyně jsme se dozvěděli, že město Budišov nad Budišovkou vzniklo ve 13. století jako hornická osada, ale tehdy se zde netěžila břidlice, nýbrž stříbrné a olověné rudy. Překvapilo nás, že dobývaní břidlice započalo až v 19. století a od té doby byly šedivé desky využívány jako krytina střech, obklady nebo dlažba.

Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice

Po historickém okénku jsme se začali věnovat samotným exponátům, jejich obhlídku jsme zahájili u naučného panelu, na němž byl zobrazen vývoj břidlice, jenž vznikla ze zkamenělin na mořském dně před 320 miliony lety a nechyběly rovněž vzorky různých druhů nerostů. Potom jsme se dozvěděli, kde se v okolí města nacházely povrchové a hlubinné doly a jak se v nich těžilo. Expozice byla doplněna historickou dokumentací a fotografiemi, přičemž nás nejvíce zaujala figurína horníka se sbíječkou v ruce a s důlním vozíkem. V další prosklené vitríně jsme si prohlédli břidlicové desky s fosiliemi, na nichž byly otisky kapradin a další kulmské flory a fauny. Následovala expozice s nářadím, které horníci při své práci používali a vůbec jsme jim jejich těžkou dřinu nezáviděli.

Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice

Nejzajímavější pro nás byla asi vitrína s výrobky z břidlic, kde jsme našli třeba břidlicové hodiny, školní tabulky a pisátka, které děti používali ve škole právě v 19. století. Byli jsme velmi překvapeni, když nám průvodkyně sdělila, že z šedočerného nerostu byly dokonce vyráběny gramofonové desky. Když jsme si netradiční exponáty prohlédli, přesunuli jsme se do jiné místnosti, kde jsme si vyzkoušeli, jak se štípala břidlice. Poznali jsme, že to nebylo nic jednoduchého, jelikož bylo velmi snadné desku rozbít a zničit. Nicméně se nám dílo povedlo a mohli jsme si tak domů odvézt malý suvenýr. Praktickou ukázkou jsme naši návštěvu muzea ukončili, s průvodkyní se rozloučili a poděkovali jí za nadšený výklad.

Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice

Když jsme vyšli ven z muzea, začali jsme se věnovat samotné budově mlýna, který byl na řece Budišovce vystavěn v první polovině 18. století. Před námi se nacházela patrová barokní budova čtvercového půdorysu s vysokou valbovou střechou krytou břidlicí, který se od svého vzniku dochoval bez větších přestaveb. Jakmile jsme si budovu bývalého klapáče zvenku prohlédli, prošli jsme se po starém kamenném mostě přes Budišovku, o němž se více dozvíte v mém dalším článku, tak si jej nezapomeňte také ve volné chvíli přečíst. Chcete-li vědět, co dalšího jsme ten den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme na hradě Vikštejn dostali zadarmo klobásy a dozvíte se víc. Pokud jste zde také byli, napište pod článek svůj komentář. Děkujeme.

Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice - expozice Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice a vodní mlýn

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Budisov_nad_Budisovkou_-_muzeum_bridlice_a_byvaly_mlyn​

Historie : 

Muzeum břidlice bylo založeno v roce 1996 a svým charakterem je na našem území ojedinělé. Sídlí v budově bývalého mlýna z 1. poloviny 18. století, který dnes patří mezi památkově chráněné stavby. Muzeum mapuje nejen zajímavou více jak 700letou historii města, ale především se zaměřuje na vznik, zpracování a využití břidlice, která je pro naši oblast charakteristická. Mezi nejzajímavější exponáty paří břidlicové hodiny, břidlicové školní tabulky a pisátka, fosílie rostlin a zvířat, které zkameněly. Na muzeum navazuje Naučná břidlicová stezka mapující doly naší oblasti a svým zaměřením tvoří s muzeem komplexní a zajímavý celek. V roce 2008 prošlo muzeum kompletní rekonstrukcí - přibyly nové podsvícené panely, na kterých každý návštěvník najde mnoho zajímavého nejen o břidlici, ale také např. informace o oblíbených zkamenělinách. V roce 2015 pak proběhla další rekonstrukce, byla zpřístupněna zahrada a první patro mlýna. V nové expozici naleznete zajímavosti o historii města, nejrůznější výrobky z břidlice. Zajímavé jsou také jedinečné dřevěné důlní vozíky, které se podařilo zachránit díky nadšencům podporujícím muzeum břidlice.

Historie čerpána z webu

https://www.budisov.eu/

Budišov nad Budišovkou je držitelem turistické známky č.1089.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/budisov-nad-budisovkou-c1089

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 441740
Měsíc: 16943
Den: 832