Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava - studánka Na Sovinci ve Staré Bělé

Studánka Na Sovinci se nachází přímo u hlavní cesty z Výškovic do Staré Bělé, v ulici Proskovická. Kolemjdoucí ji tak prakticky nemůže přehlédnout, horší je to se zaparkováním auta, jelikož je silnice silně frekventovaná. Okolí pramene bylo upraveno někdy v 21. století, kdy zde pro pohodlí návštěvníků vznikly lavičky s krytým posezením a dlážděný chodník. Samotný zdroj vody byl sveden do trubky, zasazené do půlkruhové zídky. V roce 2014 měl pramen dostatečnou sílu, ale o pět let později z trubky voda přestala vytékat. Příčinu se bohužel nepodařilo zjistit.

article preview

Ostrava se stala cílem mnoha našich výletů, neboť má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto města na rozhraní Moravy a Slezska přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Jeden z těchto výletů jsme podnikli z pracovních důvodů, neboť jsme v Litovli zařizovali novou prodejnu mýdel, do které jsme sháněli dřevěné regály. Shodou okolností jsme zánovní kousky objevili v Šenově u Havířova, do něhož jsme po domluvě s prodejcem jedno březnové ráno vypravili a cestou jsme se zastavili v Ostravě, abychom poznali několik nových míst. Výlet jsme zahájili v okrajové části města Stará Bělá, kde byla naším prvním cílem studánka Na Sovinci, která však neměla nic společného se známým hradem.

Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá

Zdroj životodárné tekutiny se nacházel na Proskovické ulici hned u silnice, takže jsme pramen bez problémů našli, ale chvíli trvalo, než se nám podařilo v jedné boční uličce objevit vhodné místo pro zaparkování našeho francouzského povozu. Následně jsme se vydali na obhlídku studánky, která se před námi objevila ihned poté, co jsme přešli přes silně frekventovanou silnici, spojující městské čtvrti Výškovice a Stará Bělá. Po dlážděném chodníčku jsme přišli ke kamenné zídce s trubkou, ze které slušným proudem vytékala voda, kterou jsme si opláchli ruce a obličej. Jelikož nikde u studánky nebyly položené hrníčky a vyvěšeny informace o tom, jestli je voda pitná, tak jsme ji ovšem raději neochutnali. Následně jsme prostor pramene opustili a posadili se na lavičky nad zídkou, kde jsme chvíli čerpali energii ze sluníčka.

Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá

Počasí nám totiž přálo, protože žhavý kotouč sesílal paprsky na matičku Zemi neúnavně celý den a na začátku března bylo hodně teplo. Pár minut jsme si příjemné chvilky na vlastní kůži užívali, ale protože jsme toho měli pro tento den naplánováno ještě hodně, museli jsme rozjímání u studánky přerušit. Vrátili jsme se tedy k našemu stříbrnému autu, kterým jsme vzápětí odjeli k nedaleké studánce s názvem Václavův pramen. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Ostravě poznávali zajímavosti městských části Stará Bělá a Výškovice. Pokud jste sem také zavítali, můžete své zážitky napsat do komentářů pod článek. Pomůžete tak ostatním turistům získat nové poznatky, za což vám předem děkujeme.

Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá Ostrava - studánka Na Sovinci - Stará Bělá

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/ostrava-studanka-na-sovinci-stara-bela​

Historie :

Studánka Na Sovinci se nachází přímo u hlavní cesty z Výškovic do Staré Bělé, v ulici Proskovická. Kolemjdoucí ji tak prakticky nemůže přehlédnout, horší je to se zaparkováním auta, jelikož je silnice silně frekventovaná. Studánka byla upravena v roce 2006, kdy zde pro pohodlí návštěvníků vznikly lavičky s krytým posezením a dlážděný chodník. Samotný zdroj vody byl sveden do trubky, zasazené do půlkruhové zídky. V roce 2014 měl pramen dostatečnou sílu, ale o pět let později z trubky voda přestala vytékat.

Historie čerpána z webu

https://www.estudanky.eu/5454-studanka-na-sovinci

Město Ostrava je držitelem turistické známky č.737.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/ostrava-c737

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 439967
Měsíc: 16761
Den: 576