Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava - studánka U korýtka v Zábřehu

Pramen U korýtka se nachází v lesoparku pod parkovištěm v ulici Petruškova v Ostravě-Zábřehu v Moravskoslezském kraji nedaleko řeky Odry. V podstatě se jedná o dva zdroje vody, které přivádějí tekutinu až z vrcholku kopce Ondřejník. První pramen je neudržovaný a vyvěrá přirozeně ze svahu, zatímco voda z druhého mohutnějšího pramene teče z trubky umístěné v kamenné zídce a má upravené odtokové koryto v lichoběžníkovém profilu. Prameny dostaly název podle blízkého umělého koryta řeky Odry nebo tvaru korýtka pod studánkou či snad kvůli možnému místu korýtek pro napájení dobytka. V období 1. republiky bývala poblíž populární výletní restaurace, o 100 let později zdroj vody údajně využívají lidé bez domova, kteří v lese nedaleko studánky bydlí.

article preview

Ostrava se stala cílem mnoha našich výletů, neboť má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto města na rozhraní Moravy a Slezska přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Jeden z těchto výletů jsme podnikli z pracovních důvodů, neboť jsme v Litovli zařizovali novou prodejnu mýdel, do které jsme sháněli dřevěné regály. Shodou okolností jsme zánovní kousky objevili v Šenově u Havířova, do něhož jsme po domluvě s prodejcem jedno březnové ráno vypravili a cestou jsme se zastavili v Ostravě, abychom poznali několik nových míst. Výlet jsme za krásného slunečného počasí zahájili v okrajové části města Stará Bělá a pak jsme se přesunuli do sousední čtvrti Výškovice.

Ostrava - studánka U korýtka - Zábřeh Ostrava - studánka U korýtka - Zábřeh

V obou ostravských obvodech jsme navštívili několik pramenů a církevních památek, přičemž jednou z nich byla studánka U korýtka, která se katastrálně nacházela v městské části Zábřeh. Od kostela sv. Ducha jsme se přesunuli o pár stovek metrů dál na ulici Petruškova, kde jsme na celkem velkém parkovišti nechali odpočívat náš stříbrný vůz a záhy jsme vstoupili na lesní pěšinu, která nás po necelých 80 metrech dovedla až ke zdroji životodárné tekutiny. Spatřili jsme kamennou zídku ve tvaru lichoběžníku, z níž dole trčela trubka, odkud slušným proudem vytékala voda. Na nic jsme nečekali a vyzkoušeli chladnou tekutinu na vlastní kůži, ale raději jsme ji nepili. Vzápětí jsme si prohlédli okolí studánky, která přiváděla vodu až z vrcholku kopce Ondřejník a při pohledu na tekutinu, odtékající kamenným korytem se zdálo být jasné, podle čeho získala své jméno.

Ostrava - studánka U korýtka - Zábřeh Ostrava - studánka U korýtka - Zábřeh

Nicméně studánka mohla být pojmenována také dle blízkého umělého koryta řeky Odry či kvůli možnému místu korýtek pro napájení dobytka. V období 1. republiky bývala poblíž populární výletní restaurace, ale ta už bohužel dávno zmizela v propadlišti dějin. Později jsme se dozvěděli, že hosty hospůdky vystřídali lidé bez domova, kteří si v lese zřídili nouzové bydlení a chodívali si ke studánce pro vodu, ale naštěstí jsme se s nimi nesetkali. Po chvilce jsme se vrátili k autu, jímž jsme odjeli pro již zmíněné regály do Šenova u Havířova  a prohlédli si také dva místní kostely, o nichž již vypráví jiné moje články, tak si je ve volné chvíli také nezapomeňte přečíst. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Ostravě poznávali zajímavosti městských části Stará Bělá a Výškovice.

Ostrava - studánka U korýtka - Zábřeh Ostrava - studánka U korýtka - Zábřeh

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/ostrava-studanka-u-korytka-zabreh​

Historie :

Pramen U korýtka se nachází v lesoparku pod parkovištěm v ulici Petruškova v Ostravě-Zábřehu v Moravskoslezském kraji nedaleko řeky Odry. V podstatě se jedná o dva zdroje vody, které přivádějí tekutinu až z vrcholku kopce Ondřejník. První pramen je neudržovaný a vyvěrá přirozeně ze svahu, zatímco voda z druhého mohutnějšího pramene teče z trubky umístěné v kamenné zídce a má upravené odtokové koryto v lichoběžníkovém profilu. Prameny dostaly název podle blízkého umělého koryta řeky Odry nebo tvaru korýtka pod studánkou či snad kvůli možnému místu korýtek pro napájení dobytka. V období 1. republiky bývala poblíž populární výletní restaurace, o 100 let později zdroj vody údajně využívají lidé bez domova, kteří v lese nedaleko studánky bydlí. V červnu 2021 byl pramen upraven, protože voda prosakovala okolo trubky, která byla vyměněna za novou.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prameny_U_kor%C3%BDtka

Město Ostrava je držitelem turistické známky č.737.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/ostrava-c737

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 439794
Měsíc: 16736
Den: 534