Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka

Bannerova studánka se nachází přibližně v půli cesty mezi Bernarticemi nad Odrou a Šenovem u Nového Jičína. Nedaleko odtud se nachází zalesněný vrcholek zvaný Panský kopec, jemuž se říkávalo také Bernartický kopec či Kriegshübl (válečný kopec). Na jeho severovýchodním svahu se dnes nachází výletní restaurace Salaš, ke které z hlavní silnice vede odbočka. Asi jen kolem 120 m od odbočky z hlavní silnice se ve svahu pod cestou Bannerova studánka skrývá.

article preview

Bannerova studánka nedaleko Šenova se stala jedním z mnoha cílů v rámci celodenního výletu, který jsme strávili v Novém Jičíně a blízkém okolí. V tomto okresním městě jsme poznali mnoho památek a jelikož jsme procházku Novým Jičínem zvládli celkem rychle a bez problémů, rozhodli jsme se navštívit ještě pár dalších zajímavostí v jeho okolí. Nasedli jsme tedy do našeho vozu, který jsme měli zaparkovaný u židovské synagogy a vzápětí jsme Nový Jičín opustili. Nejeli jsme však nijak daleko, neboť naším dalším cílem byl sousední Šenov, kterým jsme ovšem pouze projeli a zamířili do vedle se nacházejících Bernartic nad Odrou. Takřka napůl cesty mezi těmito obcemi jsme odbočili z hlavní silnice směrem k hotelu Salaš, nicméně jsme neměli v úmyslu se zde ubytovat či najíst v pěkné restauraci, nýbrž jsme po 150 metrech zastavili na okraji silničky a vystoupili z auta. Vzápětí jsme poslechli pěkný dřevěný ukazatel u silnice a vydali se k 50 metrů vzdálené studánce.

Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka - mapa

Úzká pěšina nás po okraji lesíka brzy přivedla ke zdroji životodárné tekutiny, která tryskala z pochromované trubky, trčící z kamenné podezdívky. Na kamenech byla usazena dřevěná bouda se sedlovou stříškou, ke které jsme po několika schodech sestoupili a spatřili na ní dřevěnou tabulku s nápisem Bannerova studánka, letopočtem 1620 a reliéfem Šenova s kostelem. Následně jsme přistoupili k trubce a opláchli si vodou ruce, nicméně vodu jsme raději neochutnali, ačkoliv podle rozborů byla nezávadná. Potom jsme po schodech vystoupali k informačnímu panelu, na němž jsme si přečetli pěknou pověst, proč byla studánka pojmenována podle švédského generála Bannera, který se stal roku 1641 i nejvyšším velitelem armády ze země na severu Evropy. Dozvěděli jsme se, že v roce 1645 operovala část jeho vojska v okolí Nového Jičína a při Panském kopci mezi Šenovem a Bernarticemi si zbudovali vojenský tábor, přičemž v celé zemi zmítané třicetiletou válkou panovalo velké sucho a všechny potoky v okolí byly vyschlé.

Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka - cestička ke studánce Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka

Generál Banner v důvěře boží tasil svůj kord, vrazil jej do stráně a světe div se, na tomto místě vytryskl mocný pramen čisté vody. Vojáci si nabírali vodu, napájeli sebe i své koně a nijak nás nepřekvapilo, že po jejich odchodu začali pramen využívat i místní lidé, neboť zdroj nevysychal ani v největších letních vedrech. Cedulka nám prozradila ještě jednu pověst, podle které zdejší pramen dosáhl takového věhlasu, že se z něj v roce 1790 při svém pobytu na Novojičínsku přijel schválně napít i generál Laudon. Když jsme dočetli zajímavé pověsti, vrtalo nám hlavou, proč byl na studánce uveden letopočet 1620, když měl pramen vytrysknout až o 25 let později. Následně jsme chtěli u studánky odlovit kešku, jenže plány nám zhatilo několik kluků, sedících v altánku přímo naproti zdroji životodárné tekutiny, kteří nechtěli ani po několika minutách pořád odejít.

Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka - pověst

Bohužel nám díky tomu schránka s pokladem zůstala zapovězena a tak jsme se alespoň krátce pokochali pěkným výhledem na Nový Jičín a sousední Šenov. Pěkný byl rovněž pohled na pole a louky, kterými voda ze studánky tekla až k faře v Šenově, kde se vlévala do Křivého potoka a s ním pak do říčky Jičínky. Po chvilce kochání jsme pramen čisté pitné vody, který byl do této podoby upraven roku 2004 opustili a vydali se zpět pěšinkou k našemu autu. Když jsme k němu dorazili, odjeli jsme do Bernartic nad Odrou za dalšími keškami a památkami, o kterých se pochopitelně dočtete v mých dalších článcích, tak si je nezapomeňte také vyhledat. Chcete- li vědět jak náš výlet pokračoval, přečtěte si další moje příspěvky nebo v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte článek Jak jsme poznávali Nový Jičín a okolí a dozvíte se víc. Budeme rádi, pokud napíšete do komentářů nějaký svůj poznatek, spojený s tímto místem. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace. Děkujeme.

Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka - výhled od studánky na Nový Jičín Šenov u Nového Jičína - Bannerova studánka - výhled od studánky na kostel sv. Martina v Šenově u Nového Jičína

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Senov_u_Noveho_Jicina_-_Bannerova_studanka/

Historie :

Bannerova studánka se nachází přibližně v půli cesty mezi Bernarticemi nad Odrou a Šenovem u Nového Jičína. Nedaleko odtud se nachází zalesněný vrcholek zvaný Panský kopec, jemuž se říkávalo také Bernartický kopec či Kriegshübl (válečný kopec). Na jeho severovýchodním svahu se dnes nachází výletní restaurace Salaš, ke které z hlavní silnice vede odbočka. Asi jen kolem 120 m od odbočky z hlavní silnice se ve svahu pod cestou Bannerova studánka skrývá.

V současnosti je studánka upravena do podoby malého dřevěného přístřešku, ze kterého vytéká voda do kamenem vyložené nádržky, a ke kterému vedou od silnice schůdky. Vedle pramene je malý dřevěný altán nabízející posezení. Do této podoby byla studánka obnovena roku 2004 byla členy Mysliveckého sdružení Šenov-Kunín za přispění obce Šenov.

Pověsti :

V době třicetileté války se našimi kraji mnohokrát táhly pluky cizích vojsk. Jednou také krajinou mezi Novým Jičínem a Šenovem táhli švédské oddíly vedené generálem Bannerem. Usadili se kolem Bernartického kopce. Tehdy však vládlo v celé zemi velké sucho a všechny potoky v okolí byly vyschlé. Vůdce  Švédů Banner v důvěře boží tasil svůj kord a vrazil jej do stráně. V tom místě vytryskl mocný pramen čisté vody. Zde si nabírali vodu a napájeli své koně. Po jejich odchodu začali pramen využívat i místní lidé a pramen doposud existuje a vydává čistou vodu.

Další pověst říká, že zdejší pramen dosáhl takového věhlasu, že se z něj v roce 1790 při svém pobytu na Novojičínsku přijel schválně napít i generál Laudon. Doslechl se prý o mimořádné kvalitě zdejšího pramene, kterému místní říkají Jarkůvka a který leží na hranicích vsí Šenov a Bernartice nad Odrou.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=5306

Bannerova studánka nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 15
Celkem: 438454
Měsíc: 16572
Den: 777