Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lázně Sedmihorky - pomník Antonína Šlechty a pramen Sedmihorka

Lázně Sedmihorky vznikly v pramenné oblasti na východní straně hruboskalského hřbetu. Hlavní zásluhu na vzniku lázní měl MUDr. Antonín Šlechta, který obdivoval práci moravského kolegy Vincence Priessnitze a díky velkorysé podpoře majitele hruboskalského panství otevřel v roce 1841 nové vodoléčebné lázně na opravdu kouzelném místě s názvem Sedmihorky. Tyto lázně se tak staly nejstarším vodoléčebným ústavem v Čechách a původně jmenovaly Bad Wartenberg, ale později díky národnostnímu hnutí byly přejmenovány podle nejsilnějšího pramene, který už od 18. století nesl jméno Sedmihorka a odedávna byl proslulý jakožto léčivý. Léčivému pramenu se podle majiteli panství říkalo také Aloisův a kdysi dodával veškerou vodu pro potřebu lázní, jejichž návštěvnost postupně stoupala tak, jak se o nich šířila dobrá pověst. 

article preview

Byla to láska na první pohled, neboť Český ráj nás okouzlil hned během naší premiérové dovolené v tomto malebném kraji a tak jsme se sem v průběhu dalších let rádi vraceli. Většinou jsme v památkami nabitém kousku naší země zasazených do krásné přírody strávili týden, ovšem pravidlo o výjimkách bylo uplatněno i v tomto ohledu. Změnu si v podstatě vyžádalo naše podnikání, které se postupně rozvíjelo a jednoho roku jsme stáli před otázkou, jak zrychlit balení vyrobených mýdel a šumivých bombiček do koupele. Bylo jich stále více a více, takže jsme situaci museli nějak vyřešit a po mnoha úvahách jsme se rozhodli pořídit si balící stroj. Jelikož by nový výrobek stál mnoho desítek tisíc korun, pátrali jsme po bazarovém stroji a náhoda tomu chtěla, že starší a téměř nepoužívaný kousek jsme objevili ve vesnici nedaleko Turnova.

Lázně Sedmihorky na mapy.cz

Na jednu květnovou neděli jsme si tedy domluvili prohlídku balícího stroje a také ubytování na tři dny v Karlovicích u Turnova, jelikož jsme rádi spojovali příjemné s užitečným či v tomto případě práci se zábavou. Počasí nám celý víkend přálo a tak jsme se mohli procházet nádhernou přírodou a poznat poměrně dost památek. A jelikož Karlovice ležely na dohled od úžasného výtvoru matky přírody, který si lidé pojmenovali jako Hruboskalské skalní město, byl by doslova hřích se sem nevydat. Vůbec nám nevadilo, že jsme zmíněnými skalami proklouzli o čtyři roky dříve během týdenní dovolené, protože se nám v nich moc líbilo a navíc jsme si tentokrát naplánovali trochu jinou trasu. Na závěr výletu jsme zavítali do lázní Sedmihorky, které jsme minule vynechali a proto jsme chtěli tento nedostatek napravit.

34 - lázně Sedmihorky 13 - budova lázní 34 - lázně Sedmihorky 07 - pomník zakladatele lázní Mudr. Šlechty a budova lázní

Do srdce Sedmihorek jsme zamířili po obhlídce čtyřech pramenů, ležících v lese nad lázeňským komplexem, kam nás přivedla modrá značka. Následně jsme si prošli v době naší návštěvy nefunkční areál a během průzkumu jsme narazili na pomník zakladatele lázní Sedmihorky MUDr. Antonína Šlechty. Samozřejmě jsme se u něj na chvíli zastavili a na mohutném žulovém podstavci s malými kašnami po stranách jsme spatřili realistickou bronzovou bustu, kterou roku 1890 vytvořil Josef Václav Myslbek. Jméno autora jsme našli napsané na desce pod bustou, stejně jako název pramene Sedmihorka, podle něhož byly lázně pojmenovány. Sice se původně jmenovaly Bad Wartenberg, ale během národnostního hnutí byly přejmenovány podle nejsilnějšího pramene, který byl už od 18. století proslulý jakožto léčivý.

34 - lázně Sedmihorky 11 - pomník zakladatele lázní Mudr. Šlechty 34 - lázně Sedmihorky 11 - pramen Sedmihorka 34 - lázně Sedmihorky 04 - rozcestník

Léčivému pramenu se podle majiteli panství říkalo také Aloisův a kdysi dodával veškerou vodu pro potřebu lázní, jejichž návštěvnost postupně stoupala tak, jak se o nich šířila dobrá pověst. Během naší návštěvy jsme však v uzavřeném hotelovém komplexu žádný aktivní zdroj vody nenašli a to na úpatí romantického skalního pískovcového města kdysi vytékalo šestnáct pramenů! Když jsme si pramen s doktorovou bustou prohlédli, pokračovali jsme v obhlídce dalších částí lázní, ale o tom již vypráví jiný můj článek. Jak dále probíhal náš druhý den pobytu v Českém ráji roku 2016, zjistíte snadno v sekci Velké povídání o výletech, kde na vás čeká opravdu obsáhlý cestopis s názvem Jak jsme se z Turnova vrátili do Karlovic po hruboskalském hřebeni. Pokud jste lázeňské prameny také navštívili, můžete své poznatky napsat do komentářů dole pod článkem. Děkujeme.

34 - lázně Sedmihorky 08 - pomník zakladatele lázní Mudr. Šlechty a budova lázní 34 - lázně Sedmihorky 10 - pomník zakladatele lázní Mudr. Šlechty

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/lazne-sedmihorky-pramen-sedmihorky-a-pomnik-antonina-slechty​

Historie :

Lázně Sedmihorky vznikly v pramenné oblasti na východní straně hruboskalského hřbetu. Hlavní zásluhu na vzniku lázní měl MUDr. Antonín Šlechta, který obdivoval práci moravského kolegy Vincence Priessnitze a díky velkorysé podpoře majitele hruboskalského panství otevřel v roce 1841 nové vodoléčebné lázně na opravdu kouzelném místě s názvem Sedmihorky. Tyto lázně se tak staly nejstarším vodoléčebným ústavem v Čechách a původně jmenovaly Bad Wartenberg, ale později díky národnostnímu hnutí byly přejmenovány podle nejsilnějšího pramene, který už od 18. století nesl jméno Sedmihorka a odedávna byl proslulý jakožto léčivý. Léčivému pramenu se podle majiteli panství říkalo také Aloisův a kdysi dodával veškerou vodu pro potřebu lázní, jejichž návštěvnost postupně stoupala tak, jak se o nich šířila dobrá pověst. V 21. století však návštěvník v areálu současného hotelového komplexu žádný aktivní pramen nenalezne a to na úpatí romantického skalního pískovcového města kdysi vytékalo šestnáct pramenů ! Uprostřed lázní sice stojí fontána s bustou jejich zakladatele, ale žádná voda už z ní neteče a bývalý pramen Sedmihorka tak slouží jen jako pomník.

Historie čerpána z webu

http://www.putujici.cz/

Lázně Sedmihorky jsou držitelem turistické známky č.994.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/skalni-mesto-sedmihorky-c994​

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 438991
Měsíc: 16837
Den: 686