Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turnov - hvězdárna

Hvězdárna na okraji města Turnov byla v lokalitě zvané Vrchhůra otevřena v roce 1974. V následujících letech 1976 - 1986 byl objekt v nájmu AsÚ ČSAV a poté až do roku 1992 Fyzikálního ústavu, kdy v prostorách sídlila Optická vývojová dílna. Od té doby využíval hvězdárnu astronomický kroužek při turnovském gymnáziu a objekt pomalu chátral. V roce 2013 proběhla její rekonstrukce a k původnímu dalekohledu refraktor 160/2500 mm s optikou od VOD Turnov přibyl o rok později druhý refraktor Lichtenknecker 150/2250 mm, zapůjčený Českou astronomickou společností. V roce 2020 proběhla výměna dalekohledů na montáži v kopuli a doplnění montáže novým krokovým motorem s plynulým chodem. Hlavní dalekohled TS Ritchey-Crétien 16" f/8 dlouhodobě zapůjčil mecenáš působící na Jablonecku.

article preview

Byla to láska na první pohled, neboť Český ráj nás okouzlil hned během naší premiérové dovolené v tomto malebném kraji a tak jsme se sem v průběhu dalších let rádi vraceli. Většinou jsme v památkami nabitém kousku naší země zasazených do krásné přírody strávili týden, ovšem pravidlo o výjimkách bylo uplatněno i v tomto ohledu. Změnu si v podstatě vyžádalo naše podnikání, které se postupně rozvíjelo a jednoho roku jsme stáli před otázkou, jak zrychlit balení vyrobených mýdel a šumivých bombiček do koupele. Bylo jich stále více a více, takže jsme situaci museli nějak vyřešit a po mnoha úvahách jsme se rozhodli pořídit si balící stroj. Jelikož by nový výrobek stál mnoho desítek tisíc korun, pátrali jsme po bazarovém stroji a náhoda tomu chtěla, že starší a téměř nepoužívaný kousek jsme objevili ve vesnici nedaleko Turnova.

37 - Turnov - hvězdárna - mapy.cz

Na jednu květnovou neděli jsme si tedy domluvili prohlídku balícího stroje a zároveň si zajistili ubytování na tři dny v Karlovicích u Turnova, jelikož jsme rádi spojovali příjemné s užitečným či v tomto případě práci se zábavou. Počasí nám celý víkend přálo a tak jsme se mohli procházet nádhernou přírodou a poznat poměrně dost zajímavostí. Jednou z nich byla malá hvězdárna v Turnově, která byla v lokalitě zvané Vrchhůra otevřena v roce 1974 a po ulici stejného jména jsme k ní přijeli naším francouzským vozem stříbrné barvy. Velký plácek před hvězdárnou byl úplně volný, takže jsme bez problémů vůz zaparkovali, ale na druhou stranu z toho vyplývalo, že na hvězdárně nikdo nebude. Naše tušení se vzápětí potvrdilo, jelikož objekt, v němž dlouhá léta sídlil AsÚ ČSAV a poté Fyzikální ústav, byl zavřený.

37 - Turnov - hvězdárna 01 37 - Turnov - hvězdárna 02

Nicméně jsme na to byli připraveni, protože jsme sem přijeli v neděli dopoledne, což na pozorování hvězd nebyla ideální doba a žádná přednáška nebo beseda pro veřejnost se zrovna také nekonala. Dovnitř jsme se tedy nedostali a tak jsme si pouze budovu hvězdárny prohlédli zvenku, což nám netrvalo nijak dlouho. Následně jsme opět osedlali francouzské koně a odjeli hledat Shořalý mlýn s elektrárnou na břehu řeky Jizery, o němž však již vypráví jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také nezapomeňte přečíst. Chcete-li vědět, co všechno jsme tehdy viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Turnově strávili část neděle a pak si koupili stroj. Pokud jste tato místa rovněž navštívili, neváhejte a napište své poznatky do komentářů pod článkem. Děkujeme.

37 - Turnov - hvězdárna 03 37 - Turnov - hvězdárna 04

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/turnov-hvezdarna​

Historie : 

Hvězdárna na okraji města Turnov byla v lokalitě zvané Vrchhůra otevřena v roce 1974. V následujících letech 1976 - 1986 byl objekt v nájmu AsÚ ČSAV a poté až do roku 1992 Fyzikálního ústavu, kdy v prostorách sídlila Optická vývojová dílna. Od té doby využíval hvězdárnu astronomický kroužek při turnovském gymnáziu a objekt pomalu chátral. V roce 2013 proběhla její rekonstrukce a k původnímu dalekohledu refraktor 160/2500 mm s optikou od VOD Turnov přibyl o rok později druhý refraktor Lichtenknecker 150/2250 mm, zapůjčený Českou astronomickou společností. V roce 2020 proběhla výměna dalekohledů na montáži v kopuli a doplnění montáže novým krokovým motorem s plynulým chodem. Hlavní dalekohled TS Ritchey-Crétien 16" f/8 dlouhodobě zapůjčil mecenáš působící na Jablonecku. K němu byl zakoupen refraktor Bresser Messier 102/1350 mm. Pro veřejnost se pořádají tematické přednášky a besedy, pozorování zajímavých úkazů a objektů na obloze. Školám jsou nabízeny vzdělávací pořady a pozorování jako doplněk výuky zeměpisu a fyziky. Součástí budovy je pozorovací a vyhlídková terasa, z které máte pěkný rozhled na Jizerské hory, vrch Kozákov, Ještěd, Ralsko, Český ráj či hrad Bezděz.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/hvezdarna-turnov

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzd%C3%A1rna_Turnov

Město Turnov je držitelem turistické známky č.638.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/turnov-cesky-raj-c638​

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 440319
Měsíc: 16892
Den: 571