Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky

První skokanský můstek v Rožnově pod Radhoštěm byl vybudován v údolí Paseka kolem roku 1930 a umožňoval skoky do vzdálenosti 30 metrů. Tento objekt stál až do roku 1958. Můstek "Hradisko" byl vystavěn roku 1954 podle plánů českého stavitele Jarolíma. Kritický bod byl ustanoven na 54 metrech a o tři roky později byl můstek vybaven umělohmotným povrchem. V 70. letech se zde skákalo mnoho krajových i mezinárodních závodů jak v létě, tak v zimě. Další rekonstrukce můstku byla uskutečněna v roce 1975, ta úplně poslední inovace proběhla v roce 2006. Nejdříve byla opravena nájezdová věž, zvýšen K-bod (70m) a přistavěn můstek pro juniory (K-35). Před lety se pak v areálu "Na Bučiskách" dočkali i nejmenší skokánci, pro něž byly postaveny můstky K-15 a K-7. 

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku jsme si na sedm dní pronajali luxusní srub v kanadském stylu, který si jeho majitel postavil na zelené louce teprve nedávno a tak dřevěný domek ještě voněl novotou. Dovolenou jsme si naplánovali na začátek letních prázdnin, kdy se rozlehlá obec Velké Karlovice stala na jeden týden naším novým domovem, z něhož jsme každé ráno po vlastnoručně připravené snídani vyráželi na výlety po bližším i vzdálenějším okolí.

001 - Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky areál Na Bučiskách - na mapy.cz

Cestou do našeho ubytování jsme se zastavili v Rožnově pod Radhoštěm, kde jsme shlédli největší zajímavosti města, které se nenacházely na území slavného Valašského muzea v přírodě. Naším cílem číslo jedna se stal areál skokanských můstků v lokalitě Na Bučiskách, kde jsme na parkovišti odložili auto a vydali se prozkoumat lyžařské věže. Když jsme k areálu přišli, spatřili jsme čtyři různě velké stavby, které jsme ovšem mohli vidět pouze přes plot, který areál obíhal. Postupně jsme shlédli největší můstek s kritickým bodem 70 metrů, sousední pro juniory s poloviční hodnotou a dvě novější stavby pro nejmenší skokánky, označené jako K-15 a K-7. Pokaždé, když jsme někde skokanské můstky pozorovali, museli jsme obdivovat odvahu sportovců a sportovkyň, kteří zvládli spustit se z nájezdové věže dolů.

001 - Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky 06.pg 001 - Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky 07 

Můstky s umělohmotným povrchem v Rožnově pod Radhoštěm sice nebyly nijak veliké, ale ani jeden z nás by se dolů určitě nerozjel. Když jsme si je přes plot prohlédli, vzpomněli jsme si, že o pět let dříve na jaře jsme kolem můstků procházeli, když jsme se vraceli k autu ze zříceniny hradu, jehož zbytky se rozkládaly nad skokanským areálem. Tehdy nás celou cestu doprovázela kočka, kterou právě zde polapila mladá dvojice a dala ji do svého povozu, přičemž jsme doufali, že ji dovezli pravému majiteli nebo alespoň do útulku. Když jsme se ze vzpomínek vrátili do reality prvního červencového dne, vytáhli jsme vytištěné papíry, které jsme si vozívali sebou, protože jsme ještě neměli mobilní telefony s datovým tarifem. Následně jsme si z nich přečetli pár faktů z historie lyžařského areálu, která se začala psát již okolo roku 1930.

Rožnov pod Radhoštěm 2011 - skokanské můstky v březnu 001 - Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky 03

Tehdy byl vybudován první můstek, který umožňoval lyžařům létat do vzdálenosti 30 metrů, dokud nebyl roku 1958 nahrazen novým můstkem. K němu přibyl o čtyři roky dříve druhý, který byl později vybaven umělohmotným povrchem a tak se zde v následujících letech uskutečnilo mnoho regionálních závodů, jež probíhaly v létě i v zimě. V roce 1975 a poté roku 2006 proběhly nutné rekonstrukce obou můstků, k nimž nedávno přibyly i dva nejmenší. Když jsme si historii dočetli, vrátili jsme se k autu a odjeli k rožnovskému pivovaru, o němž však již vypráví jiný můj článek. Jak probíhalo celé naše putování Rožnovem pod Radhoštěm, to se dozvíte v sekci Velké povídání o výletech, kde je pro vás připraven cestopis s názvem Jak jsme v Rožnově pod Radhoštěm strávili horký červencový den.

001 - Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky 05 001 - Rožnov pod Radhoštěm - skokanské můstky pro nejmenší

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/roznov-pod-radhostem-skokanske-mustky​

Historie :

První skokanský můstek v Rožnově pod Radhoštěm byl vybudován v údolí Paseka kolem roku 1930 a umožňoval skoky do vzdálenosti 30 metrů. Tento objekt stál až do roku 1958. Můstek "Hradisko" byl vystavěn roku 1954 podle plánů českého stavitele Jarolíma. Kritický bod byl ustanoven na 54 metrech a o tři roky později byl můstek vybaven umělohmotným povrchem. V 70. letech se zde skákalo mnoho krajových i mezinárodních závodů jak v létě, tak v zimě. Další rekonstrukce můstku byla uskutečněna v roce 1975, ta úplně poslední inovace proběhla v roce 2006. Nejdříve byla opravena nájezdová věž, zvýšen K-bod (70m) a přistavěn můstek pro juniory (K-35). Před lety se pak v areálu "Na Bučiskách" dočkali i nejmenší skokánci, pro něž byly postaveny můstky K-15 a K-7. Rekordmanem je Vít Háček, který zde v srpnu 2008 dolétl na značku 79 metrů.

Historie čerpána z webu

https://www.visitroznov.cz/

Město Rožnov pod Radhoštěm je držitelem turistické známky č.2001.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-roznov-pod-radhostem-c2001

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 439901
Měsíc: 16750
Den: 565