Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velké Karlovice - ski areál Razula

Ski areál Razula tvoří čtyři sjezdovky rozptýlené v karlovickém údolí Léskové. Zkušené sjezdaře nejvíce láká hlavní sjezdovka Razula dlouhá 1 km s převýšením 210 metrů. Pro rodiny s dětmi je jako stvořená mírná, 350 metrů dlouhá sjezdovka Horal u hotelu Horal, kde v zimě funguje také lyžařská Tygří školka a snowtubing. Později tu přibyla sáňkařská louka a snowpark pro segway s možností jejich zapůjčení, do areálu začne nově jezdit skibus z Ostravska. Dvě ze čtyř sjezdovek jsou uměle zasněžovány. Na jedné z nich – Horalu – je v zimě jediná snowtubingová dráha ve Zlínském kraji. Návštěvníci mohou navíc po lyžování využít i slaný bazén s vodními atrakcemi v hotelu Horal, jehož relaxační část je vyhřívána až na 36 stupňů Celsia. 

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku jsme si na sedm dní pronajali luxusní srub v kanadském stylu, který si jeho majitel postavil na zelené louce teprve nedávno a tak dřevěný domek ještě voněl novotou. Dovolenou jsme si naplánovali na začátek letních prázdnin, kdy se rozlehlá obec Velké Karlovice stala na jeden týden naším novým domovem, z něhož jsme každé ráno po vlastními silami připravené snídani vyráželi na výlety po bližším i vzdálenějším okolí.

065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 01 065 - Velké Karlovice - naše ubytování ve srubu 06

Čtvrtý den pobytu jsme celý strávili v jámě lvové, neboť jsme se pohybovali pouze po Velkých Karlovicích, abychom se seznámili s místními památkami, které jsme během této červencové dovolené samozřejmě nemohli vynechat. Celodenní putování po této rozlehlé valašské obci nás mimo jiné zavedlo k hotelu Laterna, pod nímž jsme zaparkovali náš stříbrný vůz a vzápětí jsme dobrovolně vyrazili po svých do prudkého svahu, abychom v tomto dni odlovili teprve druhou kešku. Museli jsme se vyškrábat až nad zmíněný hotel, za nímž se v lesíku schránka skrývala a po krátkém hledání jsme krabičku úspěšně objevili. Keška se nazývala Výhled na Razulu a tak se nám odtud díky autorovi schránky naskytly pěkné panoramata nejen za zmíněnou sjezdovku, ale také na část Velkých Karlovic s názvem Leskové.

044 - cesta z rozhledny na parkoviště 18 - výhled od stožáru na Velké Karlovice 044 - cesta z rozhledny na parkoviště 19 - výhled od stožáru na Velké Karlovice

Když jsme se výhledy dostatečně pokochali, sestoupili jsme stejnou cestou dolů k autu, ovšem nikam jsme zatím neodjížděli. Za parkovištěm jsme se napojili na chodník a cyklostezku v jednom, která nás po 50 metrech dovedla ke vstupu do ski areálu. Nejprve jsme přešli frekventovanou silnici, u níž se nacházely dvě obrovské tabule s plánkem sjezdovky a poté jsme díky mostu pohodlně překonali tok Vsetínské Bečvy. Ocitli jsme se na malém parkovišti před budovou bistra, které nabízelo burgery, čerstvě upečenou pizzu, voňavé frgály, tortilly, grilovaná žebra, halušky, dukátové buchtičky a pár hotovek. Protože jsme už měli hlad, chvíli jsme přemýšleli, jestli v bistru budeme hodovat, ale nakonec jsme se rozhodli, že oběd ještě odložíme a namísto posezení v hospůdce jsme si prohlédli spodní část ski areálu.

026 - Velké Karlovice - ski areál Razula 01 026 - Velké Karlovice - ski areál Razula 03

Svah se zelenal stejně jako okolní jehličnatý les, jelikož v kalendáři zrovna začal vládnout měsíc červenec, takže jsme na hlavní, kilometr dlouhé sjezdovce Razula s převýšením 210 metrů žádné lyžaře neviděli. V okolí bistra dětské návštěvníky potěšilo několik letních atrakcí, jejichž nabídku jsme nikdo nevyužili a tak jsme se celkem brzy vrátili k autu, jímž jsme vzápětí odjeli k nedalekému minipivovaru Pod Pralesem, o kterém již pojednává jiný můj článek. Jak dále probíhal čtvrtý den naší dovolené na Valašsku, to se dozvíte v sekci Velké povídání o výletech, kde je pro vášnivé čtenáře připraven cestopis s názvem Jak jsme strávili celý den poznáváním památek ve Velkých Karlovicích. Pokud jste tato místa také navštívili, můžete pod článek připojit svůj komentář a podělit se tak o své vlastní zážitky. Děkujeme a přejeme mnoho štěstí na cestách.

026 - Velké Karlovice - ski areál Razula 02 026 - Velké Karlovice - ski areál Razula 06

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/velke-karlovice-ski-areal-razula​

Historie :

Ski areál Razula tvoří čtyři sjezdovky rozptýlené v karlovickém údolí Léskové. Zkušené sjezdaře nejvíce láká hlavní sjezdovka Razula dlouhá 1 km s převýšením 210 metrů. Pro rodiny s dětmi je jako stvořená mírná, 350 metrů dlouhá sjezdovka Horal u hotelu Horal, kde v zimě funguje také lyžařská Tygří školka a snowtubing. Později tu přibyla sáňkařská louka a snowpark pro segway s možností jejich zapůjčení, do areálu začne nově jezdit skibus z Ostravska. Dvě ze čtyř sjezdovek jsou uměle zasněžovány. Na jedné z nich – Horalu – je v zimě jediná snowtubingová dráha ve Zlínském kraji. Návštěvníci mohou navíc po lyžování využít i slaný bazén s vodními atrakcemi v hotelu Horal, jehož relaxační část je vyhřívána až na 36 stupňů Celsia. U horní stanice vleku Razula se můžete napojit na pohodovou značenou i upravenou běžeckou trať vedoucí k hotelu Horal. Značeny jsou zde i další běžecké tratě (rozcestí Soláň – Machůzky – hotel Galik – hotel Horal – U Tabulí). Trať je upravena a obousměrně značena.

Historie čerpána z webu

https://www.kudyznudy.cz

Velké Karlovice jsou držitelem turistické známky č.908.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/velke-karlovice-c908

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 439842
Měsíc: 16745
Den: 547