Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 480 : Město Brno

V brněnské kotlině žil člověk již od pravěku, také v době Velkomoravské říše a kolem roku 1000 vznikla osada u brodu přes řeku Svratku, nynější Staré Brno. Od 11. století zde stál břetislavský hrad, kolem něhož se rozvíjeli vsi. Od 13. století přicházeli cizí kolonisté: Němci, Flandrové a Valoni, svoji obec vytvářeli i Židé. Celé toto mezinárodní společenství pak svorně budovalo město Brno. Od poloviny 14. století bylo Brno sídlem moravských zemských sněmů. V 18. století došlo k rozvoji průmyslu a obchodu, který pokračoval i ve století následujícím. V Brně se soustředil textilní a strojírenský průmysl, rychle byly zavedeny nejnovější technologie, roku 1839 zde přijel první vlak. S rozvojem průmyslu rostla předměstí a Brno ztratilo charakter pevnosti stejně jako Špilberk, ze kterého se stalo vyhlášené vězení.

article preview

TZ 480 : Město Brno

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv a tak jsme do tohoto velkého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. V roce 2007 jsme se premiérově prošli zoologickou zahradou a potom jsme odjeli tramvají k přehradě, nasedli na loď, přeplavili se na hrad Veveří a zase zpět. V následujících letech několikrát zavítali na Kraví Horu, odkud jsme pozorovali hvězdy či shlédli pár zajímavých projekcí. Ostatním brněnským památkám jsme se poprvé věnovali čtvrtý dubnový den roku 2009, kdy jsme auto Hyundai Lantra nechali nedaleko nádraží a pěšky se vydali do středu města. Za Zelným trhem jsme zamířili ke Staré brněnské radnici, kde jsme se zúčastnili akce otevírání turistické sezóny v Brně. Z radnice jsme zamířili do katedrály sv. Petra a Pavla, která je vyobrazena na české desetikoruně. Pak jsme se vrátili na Zelný trh, kde jsme si prohlédli mumie v Kapucínském klášteře a pak jsme zašli do McDonaldu na náměstí Svobody. Po občerstvení jsme opustili střed města a jeli do vily Tugendhat, po jejíž prohlídce jsme výlet završili v planetáriu na Kraví hoře.

Druhá naše návštěva proběhla v únoru 2013 a naším prvním cílem byla městská část Žabovřesky, kde jsme se zastavili na Burianově náměstí a prohlédli si kapli sv. Václava. Pak jsme spěchali na objednanou prohlídku Jurkovičovy vily, kterou jsme stihli a tak jsme spokojeně naším autem Citroen Picasso odjeli na Kraví Horu, kde jsme shlédli kostel sv. Augustina. Bylo poledne a tak jsme hledali restauraci, kde bychom se najedli. Bloudění ulicemi Brna nás zavedlo až na kopec Špilberk, kde jsme si prohlédli pravoslavný chrám sv. Václava. Potom jsme sjeli dolů do Starého Brna, kde jsme zaparkovali u baziliky Nanebevzetí Panny Marie a o chvíli později jsme konečně objevili vhodnou restauraci, kde jsme se najedli. Po obědě jsme si prohlédli baziliku a vedle stojící augustiniánský klášter cisterciaček, po němž nás čekala prohlídka Mendelova muzea v sousedním komplexu budov. Následně jsme odjeli k letohrádku Mistrovských a když jsme si budovu zámečku prohlédli, zamířili jsme do centra města. Cestou jsme se zastavili u Betlémského kostela na úpatí kopce Špilberk a pak jsme již dojeli k pěší zóně v centru, kde se nám podařilo dobře zaparkovat. Vzápětí jsme se vydali na procházku centrem města a jako první jsme si prohlédli červený kostel Jana Ámose Komenského. Dále jsme téměř za soumraku zamířili ke kostelu sv. Tomáše a únorové putování městem jsme zakončili shlédnutím kostela sv. Jakuba a kávou u McDonalda na Moravském náměstí.

O tři týdny později jsme do Brna zavítali potřetí a tentokrát jsme navštívili okrajové části města. Za krásného březnového počasí jsme jako první shlédli obecní kapli sv. Václava a Valentýna v malé obci Dvorská a poté jsme se přesunuli ke hřbitovu v části Tuřany, na kterém jsme shlédli kapli Zmrtvýchvstání Páně. Následoval nedaleko stojící Husův sbor a nejvýznamnější památka této čtvrti, jímž byl kostel Zvěstování Panny Marie. Potom jsme odjeli do místní části Holásky, kde jsme viděli kapli sv. Bartoloměje a poté jsme zamířili do Chrlic. Jako první jsme zde viděli bývalý zámek a pak jsme popojeli k novobarokní kapli Panny Marie. Po její obhlídce jsme dostali hlad a tak jsme si zde našli pěknou restauraci, kde jsme naobědvali. Po jídle jsme jeli do Modřic, kde jsme viděli kostel sv. Gotharda a zároveň jsme si prohlédli kapli sv. Václava, postavenou asi sto metrů od kostela. Poté jsme zamířili do Přízřenic, ve kterých jsme shlédli kostel sv. Markéty, jenž bývá nazýván také jako sv. Marka. Pokračovali jsme návštěvou Dolních Heršpic, kde jsme viděli kapli sv. Kateřiny Sienské a pak jsme jeli do Horních Heršpic, ve kterých jsme si jako první prohlédli malou kapli u velmi frekventované silnice, která dříve byla poutní cestou z Komárova do Tuřan. Potom jsme se autem Citroen Picasso přesunuli k nedalekému zajímavému pramenu s názvem Albínův a naším dalším cílem byl kostel sv. Klementa Maria Hofbauera. Posledním cílem tohoto dne byla malá rozhledna na Kamenném vrchu v části Nový Lískovec v areálu lesoparku, ze které nebylo vidět nic a pak jsme již odjeli domů.

O rok později jsme do Brna zavítali počtvrté a naším cílem byly dvě okrajové části města Slatina a Komárov. Bohužel nám v březnu 2014 nepřálo počasí, silně foukalo a nebe bylo zataženo. Jako první jsme autem Citroen Picasso přijeli ke kapli Panny Marie v osadě Slatinka a pak jsme odjeli k další kapli na rušné křižovatce v městské části Slatina. Po její prohlídce jsme se autem přesunuli k nedalekému kostelu Povýšení svatého Kříže a poté jsme jeli hledat kapličku Na Skalce, stojící nedaleko benzinové pumpy u čtyřproudé silnice. Když se nám ji podařilo objevit, našli jsme ji v žalostném stavu. Pak jsme se vrátili k autu a jeli do další části Brna do Komárova, kde jsme si prohlédli kostel sv. Jiljí. Našemu zraku také neunikla kaple Vzkříšení u kostela, sloužící jako hrobka rodiny Schindlerů a památný dub letní, starý asi 250 let. Jelikož začalo silně pršet, prohlídku památek jsme tento den ukončili a jeli do IKEI nakupovat.

Již pátou návštěvu Brna jsme uskutečnili 14 dní od předchozí návštěvy a tentokrát krásně svítilo sluníčko, takže jsme si mohli užít prohlídky památek v městských částech Bohunice, Starý Lískovec, Bosonohy a Kohoutovice. Začali jsme v Bohunicích, kde na nás čekala jediná památka v této čtvrti, mezi paneláky stojící kaple sv. Cyrila a Metoděje. Pak jsme se přemístili do čtvrti Starý Lískovec. Zaparkovali jsme přímo u moderního kostela sv. Jana Nepomuckého, který jsme zvenku prozkoumali a poté jsme zajeli na domluvenou schůzku s paní, která nám prodala svou sbírku turistických známek. Potom jsme odjeli do čtvrti Bosonohy, v níž jsme si postupně prohlédli více zajímavých míst. Jako první jsme shlédli kapli sv. Floriána a poté jsme popojeli k nedalekému vodojemu, za nímž se ukrývala malá kaplička. Když jsme vodojem i kapličku vyfotili, přesunuli jsme se pár desítek metrů dál, zaparkovali a pěšky došli k jednoduché studánce Jámy. Pak jsme se vrátili k autu a odjeli na konec obce, kde jsme nechali auto a vydali se ke studánce U hřiště. Po malé poradě jsme pak pokračovali pěšky lesem ke kilometr vzdálenému hradišti z doby kamenné. Když jsme se po několika desítkách minut vrátili k autu, odjeli jsme do čtvrti Kohoutovice, v níž jsme shlédli kapli sv. Rodiny. Po chvilce jsme jeli dál k našemu poslednímu cíli, jímž byla malá kaplička sv. Jana Nepomuckého a 20 metrů vzdálená studánka Blaženka. Po pořízení fotografií obou cílů jsme stejně jako minule nakupovali u švédského výrobce nábytku.

V únoru 2015 jsme za pěkného slunečného počasí jeli do Brna již pošesté a výlet jsme započali v městské části Královo Pole. Nejprve jsme si zvenku prohlédli zámek Kociánka a pak jsme se delší dobu zdrželi u kláštera kartuziánů s kostelem Nejsvětější Trojice. Následovala mnohem kratší obhlídka Husova sboru a pak jsme již odjeli do čtvrti Žabovřesky, kde jsme shlédli moderní kostel Panny Marie Pomocnice. Pak jsme přemýšleli, kde bychom se najedli a najednou jsme si vzpomněli, že jsme se o nějaký ten rok dříve dobře najedli v restauraci Za kapličkou, jenž se nacházela jen 300 metrů od nás a tak jsme se zde podruhé slušně najedli. Po obědě jsme si nenechali ujít již druhou obhlídku kaple sv. Václava a následně jsme odjeli k budově Technického muzea, kde jsme celý výlet zakončili.

V březnu 2017 jsme podnikli sedmou výpravu do jihomoravské metropole a tentokrát jsme se pohybovali hlavně v severní části Brna. Nejprve jsme zamířili do čtvrti Slatina, kde jsme si v muzeu prohlédli legendární traktory Zetor a pak jsme odlovili dvě kešky nedaleko rozlehlé továrny na výrobu zemědělské techniky. Vzápětí jsme odjeli ke Stránské skále, kterou jsme si obešli kolem dokola a potom jsme vyrazili do Černovic, kde jsme navštívili pramen sv. Floriána. Následoval odjezd do čtvrti Komárov, kde nás čekal výstup na Komec alias cihlový komín sloužící jako rozhledna. Když jsme se pokochali výhledy, přešli po lávce na druhou stranu Svratky a poté jsme zamířili k malé farmě s názvem Jižanský dvorek v Horních Heršpicích. Když jsme si zvířecí obyvatele dvorku prohlédli, vrátili jsme se stejnou cestou k našemu autu, kterým jsme vzápětí odjeli do Avion parku na nákupy.

Na konci ledna 2018 jsme v rámci osmé návštěvy Brna zavítali do centra. Auto jsme zaparkovali na ulici Křenová, vyřídili potřebné věci v jednom obchodě, stavili se na oběd a prohlédli si kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Poté jsme se pár desítek metrů od křesťanského svatostánku zastavili u židovské synagogy Agudas achim a po její venkovní obhlídce jsme kolem vlakového nádraží pokračovali v chůzi do centra města. Další zastávku jsme neplánovaně učinili u kostela Nalezení sv. Kříže, neboť nás zlákala prohlídka mumií. Mrtvá těla mnichů a další obyvatel města jsme sice již viděli o devět let dříve, ale morbidní expozice se nám natolik líbily, že jsme opět neodolali a znovu si je prohlédli. Stejný počin si připsala katedrála sv. Petra a Pavla, kterou jsme si rovněž prošli podruhé a pak jsme se věnovali pamětihodnostem na Zelném trhu. Když jsme domy a další zajímavosti na tomto náměstí shlédli, odebrali jsme se k nedalekému kostelu sv. Máří Magdalény a na závěr jsme si nechali další svatostánek. Jednalo se o kostel sv. Josefa, který byl součástí kláštera Voršilek. Po jejich venkovní obhlídce jsme v Josefské ulici nahlédli do pár obchůdků a pak se vydali k autu, jímž jsme zase odjeli do obchodního domu IKEA, kde jsme uskutečnili plánované nákupy.

V květnu 2023 jsme zavítali do brněnských městských částí Jundrov, Bystrc a Kníničky. Deváté navštívení jihomoravské metropole jsme zahájili dalekými výhledy z poměrně nové rozhledny Holedná a potom jsme odjeli do Bystrce. Zde jsme si nejprve prohlédli kostel sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty, pak jsme si dali zmrzlinu v oblíbené cukrárně a následně jsme se pěšky vydali do ZOO, která nás už podruhé zklamala. Když jsme brněnskou zoologickou zahradu opustili, vrátili jsme se zpět na náměstí 28. dubna, kde věrně čekalo naše černé auto, jímž odjeli do nedalekých Kníniček, kde jsme si prohlédli kapli sv. Cyrila a Metoděje a pak jsme se vrátili do Olomouce.

Desátou výpravu do Brna jsme podnikli z ryze praktických důvodů, neboť jsme rekonstruovali pokoj a potřebovali koupit korkové plotny pro zavěšení turistických známek, které v daném rozměru prodával jen brněnský hypermarket pro kutily. A jako většinu pracovních cest jsme i tuhle spojili s poznáním některých památek, přičemž jsme se tentokrát věnovali výhradně těm, nacházejícím se v brněnské městské části Židenice. Začali jsme obhlídkou kaple sv. Františka, kde jsme se dlouho nezdrželi a odjeli za naším hlavním cílem tohoto listopadového dne, jímž byl největší židovský hřbitov na Moravě. Následovala venkovní prohlídka evangelického kostela na Jílkově ulici, o pár ulic dál jsme stejným způsobem prozkoumali kostel Církve československé husitské a pak přišel na řadu kostel sv. Cyrila a Metoděje na velmi frekventované Gajdošově ulici. Na závěr jsme si nechali procházku po 1,3 kilometru dlouhé naučné stezce Akátky. Vzápětí jsme odjeli do hobby marketu Bauhaus, kde jsme si chtěli koupit silné korkové desky, které jsme chtěli doma nalepit na stěnu, abychom měli kam věšet turistické známky. Nicméně jsme si koupi rozmysleli a místo korku jsme o několik dní později pořídili polystyren. Když jsme Bauhaus opustili, odjeli jsme do populárního švédského obchodu na druhé straně Brna, kde jsme utratili hodně peněz za nový nábytek do pokoje, který jsme si posléze vyzvedli ve skladu IKEA nedaleko letiště v Tuřanech. Do Olomouce jsme se vrátili již za tmy.

Návštěvy : 4.4.2009, 9.2.2013, 2.3.2013, 15.3.2014, 30.3.2014, 7.2.2015, 12.3.2017, 29.1.2018, 8.5.2023, 12.11.2023

Další informace najdete zde :

Bystrc - kostel sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty

Centrum - katedrála sv. Petra a Pavla

Centrum - náměstí Zelný trh

Centrum - kostel sv. Máří Magdalény

Centrum - kostel sv. Josefa s klášterem Voršilek

Jundrov - rozhledna Holedná

Kníničky - kaple sv. Cyrila a Metoděje

Trnitá - synagoga Agudas achim

Trnitá - kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

Židenice - kaple sv. Františka

Židenice - Evanegelický kostel

Židenice - kostel Církve československé husitské 

Židenice - kostel sv. Cyrila a Metoděje

Židenice - naučná stezka Akátky

Jak jsme poznávali památky v centru Brna během zimního výletu

Jak jsme byli po druhé návštěvě brněnské ZOO opět zklamáni

Jak jsme v Brně poznávali zajímavosti městské části Židenice

Současná verze TZ 480 získána 10.11.2023 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 480 Město Brno - 2.verze 

První verze TZ 480 získána 4.4.2009 na Staré brněnské radnici

Turistická známka 480 Město Brno - 1.verze

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 19
Celkem: 441127
Měsíc: 16917
Den: 789