Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 1087 : Bunč - Chřiby

Jméno Bunč vzniklo pravděpodobně podle významné moravské osobnosti Christiana Alexia Buntsche, který se sem uchýlil v roce 1682 i se svou rodinou z morem postiženého Hradiště. Zde uprostřed lesů, hledal hradišťský syndikus a právní zástupce velehradského konventu ochranu před morovou nákazou. Klub československých turistů z Kroměříže zde postavil roku 1921 turistickou útulnu, která patřila k nejlépe vybaveným turistickým objektům v republice. Tenkrát ji využívali především poutníci směřujícími na Velehrad či výletníci na kolech a motocyklech. V roce 1934 se z iniciativy našich předních finančníků a průmyslníků v čele s Tomášem Baťou začal připravovat projekt první československé dálnice, která měla spojovat východ a západ republiky. Z Bunče se tak načas stalo velké staveniště a turistický ruch utichl. Roku 1942 byla stavba dálnice zastavena.

article preview

TZ 1087 : Bunč - Chřiby

Bunč, nalézající se uprostřed severovýchodního hřebene Chřibů na křižovatce velmi starých cest, jsme navštívili neplánovaně první květnový den roku 2009. Přijeli jsme sem autem Hyundai Lantra od obce Modrá a protože jsme u Velehradu nenašli vhodnou restauraci, chtěli jsme na Bunči poobědvat. Už při příjezdu k Bunči nás překvapila spousta aut, takže jsme museli zaparkovat na kraji silnice. O pár minut později jsme zjistili, že zrovna tento den bylo jak na potvoru otevřeno poprvé po půlroční rekonstrukci a konal se zde sraz turistů spojený s pochodem, takže zde byly stovky lidí. Nicméně jsme se přece jen najedli na sluneční terase u chaty a na oběd jsme si dali kuřecí steak z venkovního grilu. Dostali jsme také razítka do památníku a pamětní list.

Podruhé jsme penzion Bunč navštívili v rámci celodenního pochodu po vrcholových partiích pohoří Chřiby poslední květnový den roku 2013. Na rozdíl od první návštěvy jsme sem přijeli z druhé strany od Zdounek a k naší radosti zde nebylo tak moc lidí jako o šest let dříve, parkování bylo také zdarma a tak zde náš stříbrný citronek spokojeně odpočíval až do pozdního odpoledne. Počasí bylo nádherné, sluníčko hřálo tak akorát, nefoukal žádný fukéř a tak nám nic nebránilo vyrazit na výlet o délce dvanáct kilometrů, ale než se tak stalo, shlédli jsme dřevěnou zvoničku z první poloviny 20. století. Pak jsme již po asfaltové silničce vykročili na naši trasu a o několik hodin později jsme se na Bunč vrátili z jiné strany. Měli jsme za sebou krásný výlet nádhernou a zajímavou krajinou Chřibů. V restauraci jsme získali razítko do památníku a také jsme si dali polévku na posilněnou.

Návštěvy : 1.5.2009, 31.5.2015

Další informace najdete zde :

Bunč v Chřibech

Jak jsme z Bunče vyrazili na pupek Chřibů s názvem Brdo

Současná verze TZ 1087 získána 1.5.2009 v penzionu Bunč

Turistická známka 1087 Bunč 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 445429
Měsíc: 17703
Den: 392