Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 1262 : Město Vítkov

Město Vítkov bylo založeno spolu s hradem Vikštejn ve druhé polovině 13. století Vítkem z Kravař. V letech 1713–1714 dal tehdejší majitel vítkovského panství F.K. Wipplar z Ulschitz postavit barokní zámeček na Horní Vsi u Vítkova, který se později stal součástí areálu nemocnice. Roku 1891 byla vybudována železniční trať vedoucí z Budišova nad Budiškovkou přes Vítkov do Suchdola nad Odrou. Na konci druhé světové války byl dělostřelbě poškozen farní kostel, ostatní škody nebyly příliš rozsáhlé. Až několik dní po příchodu Rudé armády vyhořela polovina náměstí a několik domů v přilehlých ulicích. Dne 3. července 1950 se zde narodil Jan Zajíc, jenž se v roce 25. února 1969 na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy, upálil v průjezdu domu č.p. 39 na Václavském náměstí. Po Janu Zajícovi je pojmenováno vítkovské náměstí. Dominantou města a celého kraje je novogotický farní kostel Nanebevzetí P. Marie z let 1914-18.​

article preview

TZ 1262 : Město Vítkov

Město Vítkov, které bylo založeno spolu s hradem Vikštejn ve druhé polovině 13. století Vítkem z Kravař, jsme poprvé navštívili během květnového výletu roku 2011, kdy jsme se pohybovali po námi dosud neprobádaném slezském území. Po příjezdu do města jsme naše stříbrné francouzské auto zaparkovali na náměstí Jana Zajíce a ihned jsme zamířili do informačního centra, v němž jsme si koupili pohledy a turistickou známku. V íčku jsme dostali rovněž razítka do památníku a jedno se týkalo turistického pochodu Vítkovská padesátka, který odstartoval na zdejším náměstí. Pak jsme si dali kávu a zákusky v cukrárně a odjeli k novogotickému kostelu Nanebevzetí Panny Marie, po jehož obhlídce jsme odjeli na zříceninu hradu Vikštejn.

Jelikož jsme při první návštěvě Vítkova viděli pouze zmíněný novogotický kostel, tak jsme sem zavítali ještě jednou, abychom si prohlédli všechny jeho zajímavosti. Po příjezdu do města jsme naše černé SUV zaparkovali u hřbitovního kostela Nanebevzetí Panny Marie a potom jsme se přes hřbitov pěšky přesunuli ke krásné novogotické stavbě, kterou jsme už viděli před 12 lety. Po návratu k autu odjeli ke kapli sv. Anny u Lidlu a v centru města shlédli chátrající starý pivovar. Potom jsme navštívili rodinný pivovar Vikštejn, prošli se geologickým parkem a prohlédli si kapli na Opavské ulici. Posledním cílem se stal Lichtblauův vodní mlýn za městem, po jehož obhlídce jsme odjeli do Oder.

Návštěvy : 7.5.2011, 29.12.2023

Další informace najdete zde :

Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie 

Novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kaple sv. Anny

Starý pivovar 

Pivovar Vikštejn

Geologický park

Kaple na Opavské ulici

Lichtblauův mlýn

Jak jsme v prosinci navštívili města Vítkov a Odry

Jak jsme na hradě Vikštejn dostali zadarmo klobásy

Současná verze TZ 1262 získána 7.5.2011 v informačním centru Vítkov

Turistická známka 1262 Město Vítkov 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 444491
Měsíc: 17552
Den: 624