Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 1140 : Město Brandýs nad Orlicí

Město Brandýs nad Orlicí v malebném údolí Tiché Orlice vzniklo na přelomu 13. a 14. století, když byl na strmém ostrohu vystavěn hrad. Jedním z majitelů panství byl rod Trautmansdorfů, kteří nechali vystavět zámek a pozdně barokní kostel Nanebevstoupení Páně.  Do české historie se město zapsalo v souvislosti se vznikem jednoty bratrské. Roku 1474 tady zemřel a byl pochován jeho zakladatel bratr Řehoř. Útočiště v Brandýse nalezl i Jan Amos Komenský pod ochranou brandýského rodáka Karla staršího ze Žerotína a zde napsal svůj slavný „Labyrint světa a ráj srdce", který připomíná první přírodní labyrint v Čechách vybudovaný v blízkosti jeho pomníku v Klopotech. Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí s lázeňskou historií, pamatující i T.G.Masaryka, v současné době poskytuje komplexní rehabilitační péči pacientům s onemocněním pohybového aparátu.

article preview

TZ 1140 : Město Brandýs nad Orlicí

Město Brandýs nad Orlicí jsme poprvé navštívili v lednu 2015, kdy byla krajina beze sněhu, čehož jsme využili k poznávaní památek v tomto malém východočeském městečku. Po příjezdu jsme jako první zajeli do bývalých Salačových lázní, po nichž zbyla pouze vzpomínka a studánka, poté jsme popojeli k současným lázním s rehabilitačním ústavem a následně jsme se přesunuli ke kostelu Nanebevstoupení Páně. Tento svatostánek jsme o pár minut později obdivovali z výšky, jelikož jsme vystoupali na zříceninu hradu Brandýs, odkud jsme měli většinu města jako na dlani. Když jsme zase sešli dolů, zastavili jsme se krátce u zámku, který jsme viděli pouze zvenku, protože sloužil jako dětský domov a další naše kroky vedly na náměstí Komenského. Po obhlídce nevelkého počtu památek v centru Brandýsa nad Orlicí, jsme pěšky odešli ke kapličce Panny Marie a k nepříliš vzdálenému památníku Jana Ámose Komenského, naproti němuž jsme narazili na zavřené bludiště, což byl důvod k naší třetí návštěvě města. Od památníku učitele národů jsme pokračovali po cestě kolem kolejí až k velké trubce, která nesla název Babylonské dělo soudného dne. Pak jsme se vrátili k bludišti a vystoupali k druhé zřícenině na okraji města, která se jmenovala Orlík. Poslední zajímavostí Brandýsa nad Orlicí, kterou jsme v zimě navštívili, byla Čertova rokle s lávkou a pak jsme již odjeli pryč. Celý den jsme také hledali kešky a náš nadšený lovec ukrytých schránek tak mohl být spokojený.

Podruhé jsme do Brandýsa nad Orlicí přijeli v červenci stejného roku, kdy jsme směřovali na týdenní dovolenou v Orlických horách a postupně jsme zde navštívili tři vodní mlýny. První z nich již neexistoval a na místě Harmsova mlýna stála továrna, druhý Řehákův mlýn byl naopak perfektně zachovalý a stále fungoval, zatímco ze třetího v Loukotníku se pomalu stával rodinný dům. Po obhlídce trojice mlýnů jsme odjeli do Kostelce nad Orlicí.

Návštěvy : 24.1.2015, 25.7.2015

Další informace najdete zde :

Studánka u Salabových lázní

Rehabilitační ústav a lázně

Kostel Nanebevstoupení Páně

Zřícenina hradu Brandýs

Nový zámek

Zřícenina hradu Orlík

Náměstí Komenského

Kaple Panny Marie

Pomník Jana Ámose Komenského

Babylonské dělo soudného dne

Čertova rokle a lávka

Jak jsme hopsali po Brandýse nad Orlicí

Zaniklý Harmsův mlýn

Řehákův mlýn

Kopeckého mlýn v Loukotníku

Současná verze TZ 1140 získána 5.12.2022 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 1140 Město Brandýs nad Orlicí - 2. verze 

První verze TZ 1140 získána 4.3.2016 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 1140 Město Brandýs nad Orlicí - 1. verze

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 445947
Měsíc: 17731
Den: 655