Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhledny na Moravě

Příspěvky

Drnovice - rozhledna Chocholík

Rozhledna Chocholík byla postavena na konci roku 2010 jako druhá v pořadí, jelikož předtím zde stávala dřevěná konstrukce, jenž sloužila jako triangulační věž a která zanikla před rokem 1990. V roce 2008 bylo počítáno se 16 metrů vysokou rozhlednou tvořenou především dřevem a železem, ale později byly plány změněny a byla postavena ocelová konstrukce se středovým sloupem za 6,4 milionu. Slavnostní otevření proběhlo 1.5.2011 a od té doby je rozhledna celoročně volně přístupná. Přístup je pro pěší a cyklisty po zpevněné cestě od hřbitova nad kostelem, čeká vás cca 1,6 km. Pro auta platí na tuto silnici zákaz vjezdu.

 
10. 3. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Čebín - rozhledna Čebínka

Rozhledna Čebínka byla postavena v letech 2002 - 2003 mobilním operátorem a má tedy klasický tvar ocelového stožáru. Otevření vyhlídkového ochozu se tehdy neslo v duchu oslav 650-ti let od založení obce. Základna stožáru leží v nadmořské výšce 432 m, výška stožáru je 38 m. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 30 m vede 161 schodů s 10 malými odpočívadly.

 
8. 3. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Bukovany - Bukovanský mlýn a rozhledna

Větrný mlýn nad obcí Bukovany u Kyjova byl postaven a slavnostně otevřen v roce 2004. Tvůrcem mlýna je pan Josef Kouřil z Kyjova, který si stavbou mlýna splnil svůj dětský sen a vytvořil tak kouzelné místo, které přitahuje každoročně tisíce návštěvníků. Třípatrová budova mlýna ukrývá malou expozici slovácké kuchyně 1. pol. 20. století a také galerii, kde se koná celoroční prodejní výstava „Tradiční výrobek Slovácka z keramické dílny Náplavovi“.

 
4. 3. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Hýsly - bývalá rozhledna Johanka

Rozhledna stávala na mírném návrší Johanka u obce Hýsly nedaleko Kyjova a nechala ji tady postavit obec přímo nad objektem bývalé vodárny. Hned vedle rozhledny byla současně vybudována pergola s posezením, areál byl oplocen a jako atrakce se zde pásla na volno puštěná ovce. Slavnostní otevření rozhledny proběhlo při oslavách třístého výročí odhalení nedaleké sochy sv. Jana Nepomuckého v sobotu 4. listopadu 2006. Již po deseti letech provozu se však stav rozhledny zhoršil natolik, že obec přistoupila k jejímu uzavření a plánovala rekonstrukci.

 
19. 1. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Loučka u Vizovic - rozhledna Doubrava

Rozhlednu na hřebeni kopce Doubrava představuje ocelový typizovaný stožár společnosti T-Mobile, který byl vybudován na podzim roku 2002 u osady Loučka. Stalo se tak na místě, kde v první polovině minulého století stávala dřevěná rozhledna, která však byla pro špatný stav v padesátých letech stržena. Nový vysílač byl postaven na pozemku Lesního družstva Malinová stráň, které si vymínilo, že stožár ponese i turistický vyhlídkový ochoz. 

 
8. 1. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Chlebovice - rozhledna Panorama

Vyhlídková věž Panorama na severovýchodním úbočí hory Kabátice u obce Chlebovice byla postavena v letech 2000 - 2001. O její výstavbu rozhledny se zasloužilo především Občanské sdružení „Bezručův kraj“, které usilovalo zrealizovat tuto myšlenku již od roku 1996. Hlavním investorem stavby rozhledny bylo město Frýdek-Místek a náklady na vybudování rozhledny se vyšplhaly na cca 2,2 mil. Kč.

 
2. 1. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Přáslavice - rozhledna Božka

Rozhledna Božka byla postavena v roce 2009 za pomoci dotace EU - ROP Střední Morava. Stojí ve výšce 320 m.n.m a jméno Božka dostala podle maminky starosty obce Přáslavice. Rozhledna Božka v obci Přáslavice nedaleko Olomouce byla naším cílem během krátkého odpoledního výletu. Auto jsme zaparkovali přímo pod rozhlednou, stojící v areálu fotbalového hřiště a vydali se do pokladny. Zde jsme koupili turistickou známku, vstupenky a dostali pěkné razítko do památníku.

 
28. 12. 2018 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Zaječí - rozhledna Dalibor, kaple sv. Urbana a vinařství U kapličky

Rozhledna Dalibor byla postavena na jaře roku 2012 návrší nad vinařstvím „U Kapličky“ u obce Zaječí. Volně přístupná rozhledna měří 11 metrů a nechalo ji zde postavit na své náklady vedení nedalekého vinařství. V sousedství věže stojí kaplička svatého Urbana z roku 2007.

 
22. 11. 2018 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Boleradice - rozhledna Nedánov

Rozhledna Nedánov stojí na kopci stejného jména nad obcí Boleradice. Již v dávných dobách kopec sloužil jako vyhlídka či ke strážním účelům. Ještě nedávno se zde těžil kámen. Rozhledna byla dostavěna v roce 2009, dle tři roky starého projektu. Je to dřevěná rozhledna s kovovými částmi, která měří 26 metrů a má několik vyhlídkových pater - to nejvyšší je ve výšce 21 metrů. Zajímavostí je, že rozhledna stojí vedle místa, kde byl proveden zkušební vrt hluboký téměř šest kilometrů. Ropa, kterou zde hledali, však nalezena nebyla.

 
13. 11. 2018 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Adamov - Alexandrova rozhledna

Alexandrova rozhledna se nad Adamovem vyskytla již ve třech verzích. Jako první zde stával vyhlídkový dřevěný pavilon a protože zde nerostla žádná vegetace, tenkrát turistům naprosto dostačoval. V roce 1887 pavilon nahradila kamenná rozhledna a to díky aktivitě Rakouského turistického klubu, původní. O postavení rozhledny se nejvíce zasloužil předseda brněnské sekce tohoto spolku, císařský rada Alexandr Suchánek, proto dostala jméno Alexandrova. Věž vysoká 15 metrů měla nejdříve vysokou špičatou střechu a ochoz byl dřevěný. 

 
29. 10. 2018 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 438446
Měsíc: 16564
Den: 773