Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple v Čechách

Příspěvky

Hradec nad Svitavou - kaple Neposkvrněného početí Panny Marie

Mariánská kaple z přelomu 19. a 20. století nese prvky pozdního baroka a historismu. Nachází se na hranici Svitav a Hradce nad Svitavou. Pouť se zde slaví každoročně na slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, tedy 8. prosince. Kaple je zasvěcena Neposkvrněnému početí Panny Marie, což je - vedle Mariina Božího mateřství, ustavičného panenství a nanebevzetí - jedním ze čtyř mariologických dogmat. Za dogma bylo slavnostně vyhlášeno 8. prosince 1854 papežem Piem IX.

 
1. 4. 2022 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Luže - kaple Čtrnácti svatých pomocníků

Paletínská kaple je zasvěcená 14 svatým pomocníkům, ochráncům proti moru, který v Luži zuřil roku 1715. Zakladatelem této kaple byl superior rezidence chlumecké Jan Koc, jenž se zavázal, že bude-li od moru uchráněn, dá postavit kapličku. Svůj slib splnil a lužští na něho vzpomínali těmito verši:  "Pan páter Koc měl peněz moc, vystavěl kapličku na zeleném trávníčku a ještě jich měl dost." Stavba byla dokončena roku 1724 na památku ukončení velké morové epidemie, zakladatel stavby se toho však již nedožil. 

 
5. 1. 2022 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého

Na Andělské cestě u Košumberka stojí socha sv. Jana Nepomuckého, postavená v roce 1746 chlumeckým superiorem Františkem Stařímským. Nad ní byla postavena v roce 1761 na třech širokých pilířích kaplička, uvnitř vyzdobena malbami sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava s alegorií křesťanských ctností: víry, naděje a lásky, které se nedochovaly. V roce 1847 byla kaplička i socha opravena nákladem košumberského sládka Fr. Zdeňka a další oprava pak provedena roku 1867. Ročně se zde konávaly dvě pobožnosti: v předvečer a ve svátek sv. Jana Nepomuckého a v tyto dny přicházela sem procesí. V roce 2010 svatostánek prošel celkovou rekonstrukcí včetně sochy sv. Jana Nepomuckého.

 
28. 12. 2021 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Nedošín - kaple sv. Antonína Paduánského

Nedošínský háj u Litomyšle se na počátku 19. století zcela proměnil, když jej hrabě Jiří Josef Valdštejn-Vartenberk nechal upravit do podoby parku, který zaplnil drobnými romantickými stavbami, pavilony a chrámky. Nedošínský háj se pak stal vyhledávaným výletním místem s restaurací a tanečním sálem. Konaly se zde studentské majálesy, jenž ve svých knihách s názvem Filozofská historie popisoval Alois Jirásek. Nacházela se zde také zelinářská zahrada se skleníkem, kde se pěstovaly fíky, chmelnice a ovocný sad. Většina staveb však již v druhé polovině 19. století zanikla. 

 
4. 12. 2021 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Tržek - kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie byla vystavěna v 2. pol. 19. století. Jedná se o malou čtvercovou stavbu se skosenými nárožími. Stříška kapličky je zakončena lucernou. V polokruhovém okénku nad vchodem je umístěna soška Panny Marie. Před kaplí stojí kamenný kříž s ukřižovaným Kristem. Pochází z roku 1880. Zvon ulila slavná dílna rodiny Schneiderových z Hradce Králové, která vytvořila mimo jiné zvony pro katedrálu svatého Ducha v témže krajském městě.

 
30. 11. 2021 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Zářecká Lhota - kaple a kříž

Ve středu obce Zářecká Lhota stojí kaplička s věžičkou pro zvon, postavená v roce 1862. Zvon, kterým bylo poprvé zvoněno v roce 1866, odvezli Němci za druhé světové války pro zbrojní účely. Dnes v obci zvoní zvon nový, ovládaný elektrickým pohonem. Kaplička byla v roce 2011 opravena. V roce 1893 byl nákladem občanů postaven ve středu obce kříž s Kristem, který byl později přemístěn do prostoru vedle kapličky.

 
21. 9. 2021 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Choceň - hřbitovní kaple sv. Anny

Kaple sv. Anny byla na hřbitově v Chocni postavena rodinou Püchlovou v roce 1855, uvnitř je jejich rodinná hrobka a oltářní obraz sv. Anny od malíře Jana Umlaufa z Kyšperku (Letohradu). V roce 1881 byl rozšířen hřbitov až k nové silnici, vedoucí k Hemžím, takže poté se kaple sv. Anny ocitla v jeho středu.

 
4. 9. 2019 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Borušov - kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie v Borušově byla pravděpodobně vystavěna ke konci 18. století v barokním slohu. Na počátku 21. století byla opravena.

 
10. 7. 2019 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Rokytnice v Orlických horách - kaplička v Dolní Rokytnici

Výklenková kaplička v Dolní Rokytnici v Orlických horách byla postavena pravděpodobně v první polovině 19. století. Drobná stavba je každopádně doložena na mapě Stabilního katastru v roce 1840. Pomodlit se u ní mohli poutníci putující po staré cestě z Rokytnice do Žamberka či ti, směřující na opačnou stranu. Okolo roku 2017 byla opravena.

 
24. 4. 2019 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0

Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského

Kaple sv. Antonína Paduánského pochází z první poloviny 19. století a vedle stojící lípa byla asi vysazena ve stejné době. U kaple se dále nachází socha sv. Antonína Paduánského z počátku 19. století, která byla původně umístěna u silnice z Nebeské Rybné do Říček, kde se v roce 1998 zřítila a rozbila. V letech 2001 - 2002 prošla generální rekonstrukcí a byla umístěna do Prostřední Rokytnice ke kapličce sv. Antonína, kde byla 12.6. 2002 slavnostně vysvěcena.

 
24. 4. 2019 | Rubrika: Kaple v Čechách | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 438342
Měsíc: 16524
Den: 758